Berga ret homenatge a les víctimes de l'holocaust amb l'exposició «K.L. Reich» i l'obra «Assaig T4»

La companyia Tràfec Teatre convida els refugiats a gaudir d'una obra amb una gran quantitat de paral·lelismes

16 de març del 2017
Actualitzat el 17 de març a les 9:46h

Assaig T4 de Tràfec Teatre Foto: Tràfec Teatre


Les víctimes a l'exili i les conseqüències físiques i morals de l'holocaust nazi seran, aquest cap de setmana, les protagonistes d'un dels últims actes de recuperació de la memòria històrica de Berga, que enllaça amb el cicle de teatre de la ciutat. Un dissabte en què es barrejarà passat i futur, fent memòria per a la reflexió, amb diferents paral·lelismes entre la situació que es va viure després de la Guerra Civil i arran de l'holocaust, i l'actual, amb milers de persones que també s'estan veient obligades a fugir de casa seva per demanar asil. 

Els actes començaran amb l'exposició sobre la novel·la de l'escriptor català Joaquim Amat-Piniella K.L. Reich, que explicarà com va ser la deportació de republicans als camps nazis. Hi haurà una petita xerrada a les 19.00 hores al hall del Teatre Municipal de Berga, i una exposició itinerant impulsada per l'Ajuntament de Manresa i el Memorial Democràtic per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor manresà i el cinquantè aniversari de la publicació de la novel·la autobiogràfica. Amb aquesta exposició es vol donar a conèixer l’obra d’Amat-Piniella basada en la seva experiència viscuda al camp de concentració de Mauthausen, una novel·la que es considera un dels principals exponents del que es coneix com a literatura concentracionària.

A continuació, a les 21.30 hores, el teatre tornarà a recordar la tragèdia dels camps de concentració. La companyia Tràfec Teatre tornarà a pujar a l'escenari amb l'obra "Assaig T4", un espectacle cru, intents i visual, que escenifica el llarguíssim camí que van fer els supervivents per tornar a casa. Segons ha explicat la directora de la companyia, Lydia Canals, a NacióBerguedà, s'intentarà vincular el passat amb el futur, així com l'exposició amb l'obra. A més, ha remarcat, aquesta representació agafa, ara, un aire diferent, especialment a Berga, que està acollint una quarantena de refugiats que, d'una manera o altra, també es podrien veure molt identificats amb l'obra. Per això, ha explicat, se'ls ha convidat a gaudir-ne. 

En aquest sentit, ha dit, l'obra es converteix, també, en un espectacle "d'estricta actualitat", i ha convidat els berguedans a no perdre-se-la, així com a les persones que ja la van poder gaudir ara farà just un any. "La por que fa Tràfec és que no s'entengui l'obra", ha declarat Canals. En aquest cas, doncs, la segona lectura permetrà veure'n el rerefons, gaudir de les imatges i d'una part visual molt potent, i percebre diversos aspectes que, la primera vegada, potser van passar desapercebuts. 

L'obra "Assaig T4" ha estat escollida com una de les sis finalistes dels premis BBVA de Teatre, d'entre les 60 candidatures que enguany s'hi van presentar, després d'haver estat premiada, també, a la Mostra de Teatre de Barcelona amb el Premi Especial del Jurat, i d'haver estat seleccionada la companyia per participar al Festival Mundial de Teatre Amateur de Mònaco (França) que es fa cada quatre anys.