Quan cal acudir al logopeda? El Centre de Pediatria de Berga actua de manera preventiva i multidisciplinar

El nou equip treballa la salut de grans i petits des de la innovació i les noves metodologies

Centre de Pediatria
16 de març del 2017
Actualitzat a les 9:27h
Equip del Centre de Pediatria
Equip del Centre de Pediatria | Aida Morales

Equip del Centre de Pediatria Foto: Aida Morales


La Logopèdia és encara una disciplina sanitària desconeguda per a la majoria de la població. Diagnostica, avalua i rehabilita les disfuncions, retards o trastorns de comunicació, llenguatge, parla, veu i deglució. És molt àmplia, ja que inclou el pla anatòmic, fisiològic i psicològic. 
Per altra banda, pel que fa a l’àmbit de l’educació, avalua, diagnostica i tracta trastorns específics de l’aprenentatge, com per exemple la lectoescriptura; el més conegut és la dislèxia. 

A vegades podem tenir dubtes de quan cal acudir al logopeda: sempre que tinguem la sospita que alguna cosa no està evolucionant correctament. És millor actuar de manera preventiva. 

En el Centre de Pediatria de Berga tractem tant a infants com a adults. Avui, però, ens centrarem en els nens. 
 

La logopeda del centre estudiant un dels pacients. Foto: Aida Morales


Pel que fa a l’àmbit educatiu, com hem mencionat, tractem dificultats d’aprenentatge. El nostre protocol és avaluar cada cas, diagnosticar-lo i oferir-li el tractament més adequat a les seves característiques. Pel que fa a les dificultats de lectoescriptura, majoritàriament utilitzem el Mètode Binding, pel seu altíssim percentatge d’èxit (93%) respecte dels mètodes tradicionals, i la seva curta durada. Es tracta d’un mètode innovador on la reeducació és personalitzada, amb feedback diari entre els pares, el nen i nosaltres, i es realitza de manera còmoda i ràpida des de casa. 

En l’àmbit sanitari, segurament els trastorns de la parla són els més coneguts. Aquells nens que per algun motiu encara no pronuncien bé algun so (dislàlia, disglòssia), però per edat ja els tocaria realitzar-ho correctament. Alhora i no tan coneguts, existeixen els retards o trastorns de llenguatge (TEL), que no veiem tant en la parla, sinó en l’estructura. Poden afectar la comprensió i/o l’expressió i el seu pronòstic serà més favorable quan abans es detecti i comenci el tractament adient. Una revisió auditiva és essencial per descartar causes com la hipoacúsia.
 

Estudiant la boca a un dels pacients del Centre de Pediatria. Foto: Aida Morales


El tartamudeig (disfèmia) també és una alteració de la parla, en el seu ritme. L’origen és desconegut. En els infants de fins a 5 anys aproximadament és força habitual. Es tracta d’una disfèmia evolutiva en la majoria dels casos, que remetrà favorablement. Si apareix amb posterioritat cal ser tractada, però.  

Hem de pensar que la comunicació és fonamental per l’ésser humà. En un nen és alhora vital perquè es desenvolupi amb la major normalitat per afavorir la seva evolució com a persona, la seva sociabilitat, l'èxit escolar, i també, el pla psicològic i emocional.
 

La logopeda realitzant exercicis amb la boca amb un dels pacients. Foto: Aida Morales


Un altre tema desconegut per a molts és la deglució. Les seves alteracions poden tenir com a resultat també la mala articulació d’algun so, però un aspecte importantíssim és que provoquen dificultats en el normal patró de creixement de la boca. És necessària una bona rehabilitació. 
 

La logopeda realitzant exercicis amb un dels pacients. Foto: Aida Morales


És habitual també en els nens l’aparició de disfonies: aquells nens que quan van d’excursió tornen sense veu, que criden i se’ls trenca la veu. Cal fer una tractament preventiu i ensenyar-los a canviar el seu patró (respiratori i postural), evitant així complicacions futures. 

Existeixen casos on el pacient es beneficia del treball multidisciplinar en què el paper del pediatre especialista, psicòleg, osteòpata o fisioterapeuta són fonamentals. Així garantim major èxit en el diagnòstic i tractament, i en conseqüència, en la seva recuperació. I aquesta és la manera que tenim de treballar en el nostre centre. 
 
 
 
 XUS OCHOA

Logopeda i Llicenciada en Filologia, a més és Màster en Dificultats del Llenguatge i l'Aprenentatge. També té diversos Postgraus universitaris:  en Psicologia Clínica; en Rehabilitació de la veu; en Trastorns de l'Aprenentatge i  en Projecte Binding per la UB. Actualment cursa el Grau en Psicologia. Amb més de 12 anys d' experiència en Logopèdia Hospitalària, és especialista en Teràpia Miofuncional i Disfàgia.