Multitudinària concentració a Berga contra l'homofòbia i en suport als dos homosexuals agredits

Unes 500 persones es concentren a la plaça de Sant Pere, que s'omple de pancartes contra la LGTBIfòbia i en favor de la llibertat | Els dos nois agredits arriben entre aplaudiments i visiblement emocionats

13 de març del 2017
Actualitzat a les 20:34h
L'Andy i el Jorge, els dos nois apallissats aquest cap de setmana per fer-se un petó en públic a Berga, arribant a la plaça de Sant Pere.
L'Andy i el Jorge, els dos nois apallissats aquest cap de setmana per fer-se un petó en públic a Berga, arribant a la plaça de Sant Pere. | Aida Morales
El clam contra l'homofòbia s'ha fet sentir aquest dilluns a Berga, més alt i més clar que mai. Més de 500 persones s'han concentrat a la plaça de Sant Pere, en l'acte de suport als dos nois que aquest cap de setmana van ser agredits al sortir de la discoteca La General de la ciutat, pel simple fet de fer-se un petó en públic. L'agressió, que va ser denunciada i explicada per ells mateixos a NacióBerguedà, va generar una gran onada de rebuig arreu del país, amb nombrosos missatges de suport, tant de les institucions com de ciutadans i entitats cap a les dues víctimes.

Aquest dilluns al vespre, durant la concentració convocada a la plaça de Sant Pere, la bandera irisada ha presidit un acte emotiu i multitudinari amb la participació de diverses autoritats, com ara la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata; el membre de l'Observatori contra l'homofòbia, Eugeni Rodriguez; el president del Consell Comarcal, David Font, o l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, entre desenes d'alcaldes i regidors.
 

La plaça de Sant Pere plena, en l'acte de suport als dos nois homosexuals agredits. Foto: Aida Morales


En aquest també hi han fet acte de presència les víctimes, que han arribat a la plaça emocionats, sota el caliu d'un mar d'aplaudiments i abraçades. "No us puc agrair tot el suport rebut per part vostra", ha declarat Andy Aguilar, el noi de Berga agredit, que ha recordat que aquest atac no ha estat un cas particular, sinó que se'n produeixen molts altres. No obstant això, ha considera que visibilitzar-ho i denunciar-ho és un pas, i ha agraït l'escalf de tothom: "Moltes gràcies, seguim i ho aconseguirem".

Institucions i entitats es bolquen contra la LGTBIfòbia

El clam també ha estat unitari i contundent per part d'entitats i administracions. En nom del consistori berguedà, Venturós ha afirmat que s'actuarà amb diligència i sense termes mitjos contra aquest tipus d'actituds. "Ens volem plenament lliures", ha declarat l'alcaldessa de Berga, que ha instat a tenir "tolerància zero" amb la LGTBIfòbia, i a denunciar qualsevol actitud com aquesta: "No permetrem que quedi impune".

També ho ha fet la directora general d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, que ha afirmat que no està "contenta" de ser a Berga, però sí "molt orgullosa de la resposta ciutadana". Una actitud, ha dit, de "rebuig i repudi" davant de qualsevol agressió homòfoba, i un "repte com a país". 
 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i el regidor Lluís Vall, agafats de la mà a l'acte en suport dels dos homosexuals agredits. Foto: Aida Morales


Qui també ha volgut mostrar obertament el seu rebuig i suport cap a les víctimes, tant institucionalment com a nivell personal, ha estat el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, que ha comparegut agafat de la mà de la seva parella, el regidor de l'Ajuntament de Gironella Lluís Vall. Durant el seu discurs, ha instat a fer una "condemna enèrgica" als fets, ja que els homosexuals són, encara, un col·lectiu "vulnerable", que pateix, massa sovint, "persecució, assetjament, abús i maltractament", ha dit. Per això, i malgrat que des del Consell s'estan portant a terme polítiques d'igualtat, ha reconegut que queda "molt camí per recórrer", tot i que s'hi està posant tota la voluntat. 

Més contundència per part del Govern

Les entitats han demanat més compromís per part del Govern, a l'hora de desplegar la Llei per a garantir els drets de gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i intersexuals i erradicar transfòbia, homofòbia i bifòbia. Concretament, Eugeni Rodríguez, de l'Observatori en contra de l'homofòbia ha demanat actuar amb més "contundència" per part de la Generalitat, i que apliqui la moció aprovada el passat dijous, que obliga a implementar el marc legal: "No pararem d'estimar-nos com vulguem". 
 

El membre de l'entitat Tal Com Som, Marc Parareda, a l'acte de suport als dos nois agredits. Foto: Aida Morales


També ho ha reivindicat el membre de l'associació Tal Com Som, Marc Parareda, que ha reclamat el fet de poder "viure la diversitat de gènere" com es vulgui. "Cal que coneguem i reivindiquem els nostres drets, i cal que sapiguem que l'homofòbia és un delicte; estimar-se no és un delicte, l'homofòbia sí", ha declarat. 

"Organització i lluita pels nostres drets civils", ha proclamat Luís Serrano, de l'organització Violeta. Aquest, que ha afirmat que està "orgullós" de la resposta de Berga, també ha demanat el desplegament de la llei pels pobles, instant tothom a "lluitar" per evitar les agressions físiques, però també les morals i psicològiques. 

Finalment, l'Esquerra Independentista del Berguedà ha recordat que "cap agressió pot quedar sense resposta", i Joan Obiols ha assegurat que la comarca es fa pròpia la "lluita".
 

Concentració a Berga en suport dels dos nois agredits. Foto: Aida Morales


Detenen el presumpte autor de l'agressió

Aquest dilluns, els Mossos d'Esquadra han detingut el presumpte autor de l'agressió, un noi de Berga de 19 anys que suposadament va ser la persona que va iniciar la baralla, propinant el primer cop de puny a la parella. Per altra banda, i segons han informat, el cos policial està investigant si hi ha més persones implicades en l'atac, per tal de decidir quin delicte tipifiquen, tot i que fonts policials han expressat que les lesions no serien greus. 

Arran de l'agressió, però, els dos nois van haver de ser atesos per una ambulància del SEM, i traslladats a l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga amb diverses ferides i cops a la cara i al cos. Aquests fets es van denunciar als Mossos diumenge al matí. 

Per altra banda, el propietari de la discoteca, Marià Miró, ha afirmat que el porter de la sala va ser "testimoni directe dels fets", i ha assegurat que tots els agressors tindran l'entrada vetada a la sala de festes "de manera indefinida"
 

El Jorge i l'Andy, els dos nois agredits a Berga per fer-se un petó en públic. Foto: Aida Morales