El futur de la mobilitat al Berguedà

Hèctor Aranda
09 de març del 2017
Actualitzat a les 23:30h
Un tren.
Un tren. | FGC
Cada dia llegim notícies sobre la mobilitat. Darrerament ha estat notícia al Berguedà les llargues cues dels caps de setmana, divendres de pujada i diumenge de baixada. Hi ha qui sosté que la solució és el desdoblament, tot i que potser aprofitar altres infraestructures cap a la neu i repartir millor els vehicles que no paren ni pararan al Berguedà, ens estalviaria problemes i potser no malmetríem tant el territori. 

Una d'aquestes infraestructures és la línia de tren de Vic – Ripoll – La Molina – Puigcerdà. Oblidada de la mà de Déu; és irracional com no s'aprofita aquesta via per oferir tarifes combinades cap a la neu. Només faria falta recuperar la cadira que ja hi havia de l'estació cap a la Pista Llarga de La Molina o fins un servei de mini bus llançadora cap a la zona d'hotels i pobles del voltant. No és cap utopia, als Alps ho fan amb èxit. 

També han estat notícia les polèmiques mesures que impediran la circulació dels vehicles més vells a Barcelona. Vist des d'aquí dalt ens inquieta perquè tots hem de fer servir el cotxe ens agradi o no. La xarxa de transport públic no és una opció seriosa tal i com és actualment. Per tot plegat l'opció del tren que vam defensar els de Via Lliure fa uns anys no ha perdut vigència, al contrari, es configura com el transport del futur al Berguedà. 

Per començar cal acostar-lo i seria bo que el govern comencés a prendre's seriosament la transformació de la línia de tren de Potassa de Sallent (i la de Súria) en una via apte per viatgers. La gent del Bages Nord, el Berguedà i el Solsonès se'n beneficiarien. No oblidem que ja tenim la traçada i la inversió tot i que important, no és en absolut un disbarat. 

Per això abans d'invertir en asfalt, bo i sabent que 1500 vehicles l'hora com s'han assolit alguns dies  al Túnel del Cadí no hi ha carretera ni autovia que ho pugui absorbir,  m'agradaria que els dirigents i polítics del Berguedà, tutti colori, es preocupin per un cop per la gent d'aquí i no per la que passa per aquí. El Berguedà està perdent població, els joves marxen i no els oferim res perquè s'hi quedin, ni expectatives ni serveis. El tren és difícil que torni, però sens dubte seria molt ben rebut per una societat, la berguedana, condemnada pel que sembla a buscar sortides fora de la seva terra perquè aquí només tenim al cap facilitar el viatge a qui no deixa ni un cèntim a casa nostra. 

Hèctor Aranda, membre de l'Associació Via Lliure pel retorn del ferrocarril


Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones