Uns 350 alumnes del Berguedà se sensibilitzaran sobre la seguretat viària i viuran un simulacre d'accident

Els joves rebran consells sobre què fer en cas d'accident, de la mà de Montepio de Conductors | Víctimes, agents i cossos de seguretat i atenció ciutadana intentaran conscienciar els nois i noies sobre els perills de la circulació

23 de febrer del 2017
Actualitzat el 24 de febrer a les 10:01h
Roda de premsa de presentació de les jornades sobre accidentalitat de Montepio de Conductors
Roda de premsa de presentació de les jornades sobre accidentalitat de Montepio de Conductors | Montepio de Conductors
La consciència, ja sigui al volant o com a vianants, i l'educació viària és clau per disminuir l'accidentalitat. Per això, Montepio de Conductors torna a organitzar, el proper 1 de març a Berga, una jornada adreçada als joves de 4t d'ESO del Berguedà, per tal que prenguin consciència de la importància de l'atenció en l'àmbit de la seguretat viària. 

En aquesta edició, la tercera que es fa a Berga, hi participaran 350 nois i noies de set instituts del Berguedà. Entre aquests, diversos joves de la capital, de l'IES Alt Berguedà, de l'Institut Pere Fondevila i de l'Institut de Puig-reig. Segons ha explicat el president de Montepio de Conductors, Llorenç Juanola, a la roda de premsa d'aquest dijous, la funcionalitat d'aquesta jornada serà "educar i explicar als joves de 16 a 18 anys les situacions en què es poden trobar". 

Com és habitual, la jornada començarà a les 10.30 del matí al Teatre Municipal de Berga, on es realitzarà una simulació d'un accident d'autocar. Enguany, però, els alumnes no sortiran al carrer, sinó que el simulacre es farà al mateix escenari, per tal de captar la seva atenció i no haver de desplaçar-se. A més, diversos agents i cossos de seguretat exposaran recomanacions i intentaran que els joves agafin consciència d'aspectes com, per exemple, posar-se el cinturó en autocars, no tenir el mòbil a mà o estar atents a l'hora de creuar un pas de vianants, i també es podrà escoltar l'experiència de persones que han patit un accident o familiars. 

"Aquests joves han d'estar al cas per no tenir accidents", ha destacat Juanola. En la mateixa línia, el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha demanat que els alumnes agafin consciència de què significa "circular" i què vol dir "conduir". "El que han d'aprendre és a circular, saber interpretar què cal fer i posar límits a la conducció", ha explicat, ja que, tal com ha dit, "per molt bé que es condueixi, si no se sap interpretar un senyal, es pot entrar en conflicte". 
 

El president de Montepio de Conductors, Llorenç Juanola, i el regidor Eloi Escútia Foto: Aida Morales


A més, ha destacat, circular no només implica els vehicles motoritzats, sinó també els mateixos vianants. En aquest sentit anirà la ponència de la Policia Local de Berga. Segons ha exposat la sergent en cap, Josefina Vizuete, és molt important l'actitud dels vianants a l'hora de circular, un fet que implica de manera directa molts joves que, mentre passegen, ho fan mirant el mòbil o sense la concentració necessària. 

I és que, en aquesta línia, ha recordat el coordinador en educació i mobilitat segura de Trànsit dels Mossos d'Esquadra a la Catalunya Central, Joan López, és molt important que els joves "valorin les seves decisions". "Ells tenen la potestat de decidir què pot passar abans que passi, però una vegada ha passat, no pots fer marxa enrere", ha lamentat, recordant que encara hi ha molta feina per fer sobre mirar el mòbil o utilitzar el casc, en el cas de les motocicletes. 

Objectiu, mortalitat zero

Segons el sotsdirector general de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit (SCT), Rafael Olmos, és una "corresponsabilitat" de tots vetllar per la seguretat viària. En aquest sentit, ha dit, l'objectiu de la Generalitat és "reduir l'accidentalitat i les víctimes mortals" a zero, un fet sobre el qual s'està treballant de cara al 2050. 
 

La sergent en cap de la Policia Local de Berga, Josefina Vizuete, i el membre dels Bombers Juli Lladós Foto: Aida Morales


La consciència ciutadana, però, cada vegada és millor. Això s'ha vist durant el 2016, que ha estat l'any amb menys accidentalitat, malgrat que encara hi va haver 231 morts a Catalunya. Per això, ha indicat, els joves hi tenen un gran paper, ja sigui com a conductors, vianants o usuaris del transport públic o privat.

Aquest any, precisament, el simulacre serà d'un accident d'autocar. I en aquest, a part de comptar amb professionals que han viscut experiències reals d'atenció a les víctimes i persones que han patit accidents en pròpia pell, els Bombers també intentaran remarcar la importància del cinturó en aquest tipus de transport, així com la necessitat de no desconcentrar el conductor. 
Arxivat a