El Patronat de la Patum comença a establir les bases del nou reglament de les comparses

Les colles tenen temps fins el 31 de març per elaborar els seus nous estatuts

19 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:28h
Patum de Lluïment
Patum de Lluïment | Carles Palacio
El Patronat de la Patum s'ha reunit aquest divendres de forma extraordinària per començar a elaborar les bases del que seran els nous estatuts que regiran les comparses. Aquesta va ser una de les decisions preses en l'anterior reunió de l'òrgan gestor de la festa, amb l'objectiu de democratitzar i fer més obert i participatiu el desenvolupament de la Patum. 

Entre les principals decisions de la reunió, es van establir les bases mínimes dels reglaments de règim intern de les comparses. Entre aquestes, el fet que els caps de colla s'hauran d'escollir a través d'una votació per un mínim de majoria absoluta (50+1%) dels membres titulars de la comparsa, i que de la mateixa manera s'escolliran els nous membres titulars o persones que formaran part de la colla, regint-se per "criteris universals" a l'hora de l'acceptació, i sense "prejudici de gènere, religió, procedència, identitat sexual o qualsevol altra condició". 

Per altra banda, també s'ha establert que la pèrdua de condició de membre de la comparsa serà votada pels titulars de la colla, i el resultat haurà de ser després de la votació de dos terços, com a mínim, de la comparsa, per fer-se efectiva l'expulsió. 

A més, el reglament intern es podrà modificar cada vegada que una majoria de dos terços de la comparsa ho vulgui, i cada quatre anys es farà una revisió ordinària del reglament. Així mateix, cada modificació o renovació serà validada pel Ple del Patronat Municipal e la Patum. 

Segons ha establert el Patronat, cada comparsa farà una proposta de nou reglament, sota la premisa d'una comissió creada amb la finalitat de poder redactar les particularitats de cadascuna de les colles. Aquesta comissió estarà integrada per la tècnica de Festa i Participació Popular de l'Ajuntament de Berga, així com la regidora de Patum, Mònica Garcia, l'alcaldessa, Montse Venturós, i tots els titulars de les comparses de setembre de 2016. A més, el reglament intern de cada comparsa haurà de ser votat per la totalitat dels membres titulars, i seran acceptats si dos terços de la colla ho estableix. Una vegada aprovats aquests reglaments, seran enviats a la Regidoria de Patum perquè el Patronat els ratifiqui i, finalment, es farà una reunió extraordinària dels caps de colla per ratificar, també, els seus càrrecs.

Pel que fa als tempos, s'ha establert que fins el 31 de març es faran reunions amb les colles per redactar els nous reglaments, i que el 7 d'abril serà la data màxima perquè cada comparsa els aprovi internament. En aquesta línia, el 21 d'abril seran aprovats pel Patronat, i abans del mes de maig es ratificaran els caps de colla de totes les comparses.

Acords de la reunió extraordinària del Patronat de la Patum

Arxivat a