Augmenten els incendis causats per estufes o aparells elèctrics

Tot i que els casos pugen durant l'hivern per l'ús d'estufes, Emergències alerta que molts focs es deuen a "imprudències evitables" a la cuina

Redacció
12 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:13h
A Catalunya es van declarar 4.497 incendis en domicilis durant el 2016. Això suposa un 12% més que fa dos anys, quan no es va arribar als 4.000. La majoria d'aquests focs són a l'hivern com a conseqüència d'un major ús d'estufes i altres aparells de calefacció. Des del cos de Bombers però, alerten que un altre dels motius habituals són les "imprudències evitables" a la cuina. 

El cap de la regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, recorda que els incendis a la cuina "es declaren durant tot l'any" i demana "molta atenció" quan s'encén un fogó o un electrodomèstic. "Hem de ser conscients que si tenim oli en una paella i no el vigilem es pot encendre i prendre la campana", alerta.

Les xemeneies, un problema a Girona

Enric Cano ha posat en relleu que una de les causes que provoca més focs en habitatge és el mal manteniment de les xemeneies. Cano avisa que "cal netejar amb regularitat" les llars de foc, perquè s'hi acumula sutge i brutícia. "Si a més hi sumem el vent, pot provocar que la casa s'ompli de fum amb molta rapidesa", ha ressenyat

Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les més afectades. En total s'hi van declarar 2.665 incendis en habitatges. Aquesta xifra representa un augment d'un 13% en dos anys. Pel que fa a comarques de Tarragona, van registrar-se 642 incendis aquest 2016. El Tarragonès amb 195 focs i el Baix Camp amb 142, van ser les més afectades. A la demarcació de Lleida els Bombers van haver d'apagar 421 incendis, la majoria al Segrià (112).

Torna a pujar el nombre de morts

L'augment del nombre d'incendis entre els anys 2015 i 2016 també deixa tres morts més. L'any passat van ser setze les víctimes mortals com a conseqüència d'un foc en un domicili, davant les tretze del 2015. Amb tot, Cano considera que els ciutadans cada cop "prenen més consciència" quan hi ha un incendi i "saben millor com actuar".

La dinàmica durant el gener de 2017 no és bona, i és que de moment ja hi ha hagut quatre persones que han perdut la vida durant el primer mes de l'any, i s'han produït 626 incendis en domicilis.