Els veïns de Borredà estan «moderadament satisfets» per la «victòria» de la depuradora coberta

Una comissió de seguiment vetllarà pel compliment dels pactes entre els veïns, l'Ajuntament de Borredà i l'ACA

16 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:57h

Reunió sobre la depuradora a Borredà (arxiu) Foto: ACN


Els veïns de Borredà ja tenen el que volien. Si més no, la promesa de tenir una depuradora coberta en comptes d'una depuradora normal, tal com contenia el projecte inicial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Una notícia que va anunciar-se la setmana passada, i que els veïns del poble han considerat com una "victòria" de la qual se senten "moderadament satisfets". 

Així ho ha explicat Josep Maria Solano, un dels portaveus dels afectats i veí de Borredà, que ha explicat que en l'última reunió es va presentar un nou projecte, on la instal·lació era totalment coberta, amb l'objectiu d'evitar possibles sorolls i males olors.

La depuradora era una de les reivindicacions històriques del municipi. No obstant això, amb el creixement del poble, aquesta finalment quedava a tan sols 90 metres de les cases. Per això, quan es va decidir iniciar les obres, els veïns es van plantar contra la construcció de la depuradora, impedint que les màquines accedissin als terrenys, i es va iniciar tot un seguit de trobades entre l'Ajuntament, l'ACA i els ciutadans, per tal de trobar punts en comú. 

Amb el nou projecte, segons ha explicat Solano, la depuradora serà similar a la de Gósol o Castellar de n'Hug, i contindrà filtres i insonorització. Una vegada surti l'aigua a fora, a més, també contindrà tota una sèrie de filtres naturals fets amb escorces i vegetació, que milloraran la qualitat de l'aigua. El projecte, ha remarcat, sortirà en els propers mesos, i encara hi haurà una període d'impugnació, tot i que, tal com ha indicat, els veïns també estan disposats a cedir, ja que "d'això es tracten les negociacions", ha dit. 

En conjunt, doncs, el portaveu dels veïns fa una bona valoració de les accions dutes a terme. Principalment, creu, el projecte de depuradora s'ha pogut modificar gràcies al recolzament unitari de la gent del poble i de segones residències. En total, ha precisat, s'han recollit 340 firmes. No obstant això, també considera important el cop de força que van fer els veïns aturant les obres, així com la pressió dels mitjans de comunicació. 

Per la seva part, l'alcalde, Joan Roma, també es va mostrar satisfet per l'acostament de posicions entre els veïns i l'ACA, ja que el nou acord "millora clarament" les instal·lacions de la depuradora. 

A partir d'ara, ha explicat Solano, s'ha creat una comissió de seguiment de les obres de la depuradora, on tres representants dels veïns vetllaran pel compliment del pacte.