Renovar el D.N.I. a Berga

Un veí de Berga
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:00h
Consell Comarcal del Berguedà
Consell Comarcal del Berguedà | Redacció (arxiu)
Berga està reconeguda com a ciutat però els que hi vivim sabem que és poc més que un poble gran i els seus habitants i institucions ho tenen ben assumit.

Si vas a fer una gestió a qualsevol entitat pública de Berga, no t'estranyis si en algun moment et diuen "no, això no t'ho podem fer, tindràs d'anar a Manresa". Portem tants anys sentint aquesta màxima que molta gent ja ni es planteja que moltes gestions es puguin fer a Berga. Això comporta un cercle viciós i al cap d'un temps els que manen fan números i diuen: vaja, per quatre gats que demanen fer tal gestió a Berga, doncs deixem d'oferir aquest servei i que se'n vagin a Manresa. Això fa que un munt de decisions personals en afectin a tots com a poble i que cada cop tinguem menys serveis.

Vist des de fora, no sembla que els nostres gestors tinguin gaire interès per oferir als ciutadans de Berga i de la comarca serveis que d'altres ciutats molt més petites sí que tenen. Suposo que ningú te ganes de busca-se més feina, tampoc deuen veure que amb aquest comportament potser aviat la feina que ells fan ja no caldrà fer-la. Però val a dir que als funcionaris això tampoc és res que els tingui de preocupar gaire.

Permeteu-me que us exposi un cas específic:

Fa uns dies vaig veure que el meu D.N.I. estava apunt de caducar i truco al Consell Comarcal del Berguedà per demanar hora ja que segons tinc entès, ells gestionen les llistes d'espera per renovar-los. Una noia molt atenta m'informa que tenen una llista d'espera de 6 mesos ja que els agents de la Policia Nacional sols venen un cop al mes, cada cop fan uns 70 D.N.I. i alguns mesos no venen. Em diu que puc anar a Manresa o a Puigcerdà, que allà me'l faran molt més ràpidament i que puc demanar una "cita anticipada" ja que aquestes poblacions tenen oficina de la Policia Nacional. Reflexiono uns instants i li dic que no cal, que puc esperar 6 mesos sense problemes i li demano que m'apunti a la llista d'espera però ella em diu que no, que no és possible, que havien decidit (el Consell Comarcal) de no agafar més hores ja que consideraven que la llista ja era molt llarga. Em diu que puc tornar a trucar al gener o al febrer a veure com pinta la cosa... Vaig donar-li les gràcies i li vaig dir que ja m'ho pensaria.

Durant els següents dies vaig comentar aquest fet amb diferents persones per veure què n'opinaven i les respostes no varen ser pas gaire diferents a les esperades. Uns em recomanaven anar a Puigcerdà, ja que no hi ha cues i no cal demanar hora, altres em deien que si anava a Manresa en 1 mes el tindria fet i alguns amics més radicals em deien que perquè volia el D.N.I. ja que d'aquí a quatre dies Catalunya ja seria un país independent i no em caldria per res.

Molts cops tinc la sensació de que la gent no veu més enllà de la seva conveniència i jo m'incloc entre ells. Si a mi no m'importés agafar el cotxe i passejar-me fins a les comarques veïnes a passar el matí per fer gestions ara no estaria escrivint això, si el que volgués fos fer-me ara el D.N.I. a Berga tampoc crec que m'hagués costat gaire aconseguir-ho seguint l'estratègia adient, però el meu instint egoista no vol res d'això, el que vull és que si arribo a vell i no tinc mitjans o ganes de sortir de Berga per fer una punyetera gestió pública tingui la oportunitat de fer-la al meu poble i per aconseguir-ho cal començar a lluitar ara per aquest dret.

Dit això permeteu-me que faci algunes reflexions:

La primera és en resposta a aquests conciutadans meus amb ànima independentista que opinen que el D.N.I. espanyol no caldrà per res i que d'aquí a quatre dies ja podrem fer una gran celebració amb ells fent una cremà comunitària al bell mig de la plaça de Sant Pere.
Sols vull aconsellar-los que ara tinguin més seny que rauxa. Si finalment Catalunya es declara independent el millor que podem fer tots els ciutadans de Catalunya és preparar-nos i tenir tots els nostres papers ben arreglats. Aquest document potser aviat serà substituït pel D.N.I. català i reconegut com a vàlid per la Comunitat Europea i altres països però fins llavors, si no tenim un D.N.I. espanyol vàlid potser no podrem seguir viatjant lliurement, fent gestions amb els bancs, cobrant l'atur, les pensions.... I potser d'aquí a uns mesos renovar el D.N.I. espanyol no serà tant senzill com fins ara.

Per cert, ningú s'ha plantejat fer una campanya amb el lema "Arregleu els papers que marxem!" o  esperen a que algú altre en faci una del tipus "Si vols seguir sent espanyol posa el teu D.N.I. en regla". Sí, reconec que això últim sols és un exemple de diferents maneres d'apropiar-se políticament de la imatge de gent fent llargues cues per renovar els seus papers i és una proposta que te poc a veure amb el tema tractat però m'han passat pel cap i aquí ho deixo...

La segona reflexió és un agraïment al Consell Comarcal per la tasca que ha estat fent durant tots aquests anys cedint les seves instal·lacions i personal perquè els agents de la Policia Nacional que es desplacen fins a Berga puguin oferir aquest servei a tots els berguedans.
Sols els vull demanar dues coses, la primera és que la llista d'espera que ells gestionen tingui la màxima transparència, no m'agrada gens sentir comentaris de gent que desconfia de la seva manera de fer i diu que certes persones passen per davant de tothom perquè tenen "contactes". I la segona petició és que, si us plau, que treguin la limitació de 6 mesos per agafar tanda, si a Berga tenim una llista d'espera de 2 anys per renovar el D.N.I. o hi ha 2000 persones que s'esperen, aquest fet tindria de ser de domini públic.

Demanar al Consell Comarcal que emprengui cap acció per escurçar la llista d'espera no te cap sentit ja que aquest servei no l'ofereixen pas ells. Sols demano transparència i que ajudin a quantificar el problema perquè d'altres puguin treballar per solucionar-ho.

D'altra banda, fets com aquest fan que desconfiï de l'eficiència de la gestió pública, no em sorprendria gens que una empresa dedicada a organitzar viatges amb bus a altres poblacions a renovar el D.N.I. acabés en poc temps amb la llista d'espera i de pas fes negoci. A veure si algun emprenedor s'anima i em dóna la raó...

Un veí de Berga


Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a redaccio@naciobergueda.cat, seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones