Carta oberta a qui pugui interessar sobre les escombraries

Un veí de Berga
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:23h
Escombraries
Escombraries | NacióDigital / Cedida
Confesso que aquest matí he estat apunt de deixar la meva bossa d'escombraries al carrer al costat de les dotzenes que s'apilotaven. A on abans hi havien 2 contenidors de rebuig i 2 d'orgànica ara no n'hi havia cap. En un instant he sentit una barreja de ràbia i d'indignació que m'ha empès a dedicar uns minuts a escriure aquesta queixa a mode de reflexió per a la gent que ho veu tot tant clar i que tracta als que deixen les bosses d'escombraries al mig del carrer de persones incíviques que no tenen cap respecte per les normes establertes.

Tant se val el lloc de Berga a on ha passat ja que crec que és perfectament extrapolable a tota la ciutat.

La cosa ha anat així:

Aquest matí surto de casa com cada dia amb meva bosseta de brossa orgànica a la mà. Com sempre, vaig just de temps i aprofito el recorregut a peu cap a la feina per deixar la bossa a un dels contenidors de reciclatge que em venien de pas, a uns 50 metres de casa. Arribo al lloc a on hi havien els contenidors des de fa anys i me n'adono que ja no hi són! Al seu lloc ara hi ha un munt de bosses d'escombraries. Els contenidors estaven en una cantonada i fins fa poc n'hi havien d'altres a unes desenes de metres. Ara miro en totes direccions i no se'n veu cap per enlloc. Finalment decideixo tenir una actitud responsable i segueixo caminant amb la bossa i amb l'esperança de trobar-ne algun pel camí. He estat de sort, he trobat un niu de contenidors a uns 300 metres de casa, deixo la bossa al contenidor que li pertoca i durant la resta del camí observo com als llocs a on abans hi havien contenidors ara s'hi comencen a amuntegar bosses. A cadascun dels llocs la situació és la mateixa, mires en totes direccions i fins a on arriba la vista no veus cap lloc habilitat per deixar-hi les escombraries. Davant d'aquest fet no trobo gens estrany que la gent pensi que els han tret de tot Berga, ves a saber perquè, i creguin que el millor que poden fer és deixar la bossa al carrer al costat de les altres.

Acabat el meu recorregut faig recompte i em quedo sorprès, en una zona d'unes 3 o 4 illes de cases a on abans hi havia més de 20 contenidors i ara no en compto ni la meitat. No és que hagin apilotat els contenidors, és que per cada 3 que n'han tret n'han deixat 1!. Això serà temporal o definitiu, em pregunto?

Ja és migdia i torno cap a casa. Durant el recorregut veig com s'apiloten les escombraries al voltant dels pocs contenidors que han quedat i recordo una notícia que vaig llegir fa poc a on s'explicava que això ja havia passat abans i deien que era degut a que l'agrupació dels contenidors havia fet que la gent reciclés molt més que abans i aquest fet els havia "desbordat". No se si riure o plorar. Si la gent que avui ha deixat les escombraries al carrer les hagués portat a on tocava, ara els contenidors estarien tant enterrats que ni es veurien!

Aquesta ha estat la meva experiència i com que veig a venir que durant uns dies tornarà la polèmica de que hi ha gent "incívica" que deixa les bosses al carrer i tothom ho veu deplorable sense parar-se a pensar gaire, permeteu-me que faci unes reflexions en veu alta:

1.- Abans de canviar els contenidors de lloc cal fer PEDAGOGIA! Cal fer una campanya informativa de manera que els veïns afectats entenguin que els contenidors canviaran de lloc, explicar-los a on trobaran els contenidors a partir del dia X i aprofitar per explicar porta a porta la necessita de fer una recollida selectiva. Però això ja és massa demanar, per fer-ho caldria incloure-ho a una partida pressupostària d'un altre departament i ara el que toca és moure les coses de lloc.

2.- Abans i desprès de retirar els contenidors el mínim que poden fer és deixar CARTELLS INFORMATIUS al seu lloc amb una explicació i un mapa amb la ubicació de tots els contenidors que hi ha a la zona. La gent no te de tenir la sensació de que han tret els contenidors de tot Berga i pensar que no poden fer res més que deixar les bosses al carrer. Però perquè fer-ho si saben que tard o d'hora ja els trobaran...

3.- Si realment el motiu final és millorar la recollida selectiva, cal fer public un ESTUDI PREVI amb dades reals de la QUANTITAT DE BROSSA recollida de cada tipus de contenidor i de cada ubicació abans dels canvis de manera que passat un temps es pugui contrastar la informació i veure si els objectius s'han acomplert a cada zona. Amb gràfiques generals pot semblar que es recicla poc però a la pràctica potser hi ha contenidors que estan sempre plens i d'altres que no els fa servir ningú. Algú ho ha analitzat punt per punt?

4.- Si es volen fer illes de contenidors cal JUSTIFICAR LA UBICACIÓ. La gent te d'entendre que el lloc escollit és el millor per donar cobertura a la zona, això és complexe i caldria tenir molt en compte la opinió dels veïns. No n'hi ha prou amb ubicar els contenidors pensant en la feina sigui el millor de cara als camions de recollida i que la nova ubicació deixi lliure més espai d'aparcament. Si sols mires un plànol per prendre decisions hi ha coses que no es tenen en compte, un contenidor sobre el paper pot estar posat a 10 metres de la porta d'un domicili però això potser sols és cert si no mirem la ubicació dels passos de vianants, si ho fem, aquest petit recorregut es pot convertir en una passejada de mig quilòmetre (anar i tornar). Sobre un plànol tampoc es veu la pendent dels carrers, per un iaio no és el mateix caminar 50 metres de pla que 50 metres de pujada. També caldria estudiar la densitat de població al voltant de cada zona i la quantitat de negocis que hi aboquen escombraries per saber si la quantitat i tipus de contenidors que hi ha són els adients. I si agrupem els punts de recollida de brossa no seria lògic posar-los a la banda del carrer a on hi ha més cases? Aquests estudis s'han fet? Són públics?

5.- Sembla que ningú posa en dubte que les "illes de contenidors" siguin la millor opció per incrementar la recollida selectiva. Jo discrepo una mica, si fas reciclatge te n'adones que no tots els tipus d'escombraries tenen la mateixa "rotació". Per exemple, les deixalles orgàniques cal treure-les cada dia ja que fan pudor molt aviat però el paper i els envasos potser sols cal treure'ls un o dos cops per setmana. Si tenim en compte això, la quantitat i ubicació dels contenidors tindria de dependre del TIPUS DE BROSSA. Si cada dia tens de fer una llarga passejada, potser t'acabaràs emprenyant de tant reciclar i ho acabaràs posant tot a dins de la mateixa bossa. Dóna la impressió de que els motius d'agrupar contenidors són més econòmics i logístics que no pas per incrementar el reciclatge selectiu.

A partir d'ara tinc clar el que passarà, durant uns dies la gent deixarà les escombraries al carrer però no durarà gaire, mica a mica canviaran la seva rutina i s'acostumaran a caminar una mica més, d'aquí a unes setmanes ja ningú hi pensarà i, fins hi tot, n'hi haurà que estaran contents ja que al lloc a on abans hi havia els contenidors ara hi haurà un nou espai per aparcar. Suposo que aquests que diuen que no costa res caminar 100 metres per deixar les escombraries no es queixaran si un dia es prohibeix aparcar a menys de 100 metres del teatre, de les escoles, dels supermercats o de la porta de casa seva.

Cada cop està més a prop el dia en que ens faran creure que el millor que poden fer com a ciutadans responsables és portar les escombraries nosaltres mateixos a l'abocador o a la deixalleria. Perquè pagar a algú perquè les reculli si pots fer que te les deixin a on tu vulguis!

Bé, potser estic equivocat, si és així m'agradaria que algú em fes una rèplica plena d'arguments i de dades que justifiquin els canvis que s'estan fent i en la que es detallin els objectius que es volen assolir. Mentrestant, jo seguiré separant les meves deixalles i intentaré deixar-les a dins dels contenidors (mentre n'hi hagin).

Un veí de Berga.


Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte a les persones