La societat fa una crida a enfocar la salut mental de manera positiva i preventiva

Les entitats socials demanen més implicació a les institucions

Redacció
08 d'octubre del 2016
Actualitzat el 09 d'octubre a les 19:33h
Trobada amb els periodistes del Berguedà per parlar del tractament de la salut mental als mitjans.
Trobada amb els periodistes del Berguedà per parlar del tractament de la salut mental als mitjans. | Aida Morales
Prevenció i promoció en salut mental són "indisociables" i "fonamentals". Aquests dos conceptes, conjuntament amb la necessitat de "millorar" i encara la salut mental de manera preventiva i des d'una visió positiva, han estat alguns dels missatges que s'han volgut donar aquest dissabte, en el marc dels actes del Dia de la Salut Mental, que serà la setmana que ve però que se celebra a Berga durant el cap de setmana. 

"Encara actuem massa tard, quan les dificultats s'han agreujat i ja fa temps que provoquen malestar i patiment", han afirmat les entitats d'aquest àmbit en el manifest que s'ha llegit a la plaça dels Països Catalans. I és que, tal com han assegurat, queda molta feina per fer en aquest camp, amb un "deute històric" que esdevé a nivell de país, i que cal resoldre amb "celeritat i valentia". 

Els problemes de salut mental, han avisat, afecten moltes persones, i el seu impacte "personal i social" pot tenir repercussions molt més greus que la mateixa malaltia. En aquest punt, i més enllà del respecte i la ruptura de l'estigma, la persona ha de ser l'eix, i la recuperació, la fita a assolir. Per això, les entitats que treballen per donar suport a les persones amb problemes de salut mental han volgut demanar més impuls i lideratge del Pla Integral de Salut Mental i Addicions, que es revisi el copagament en salut mental i que es doni més reconeixement i suport a la xarxa associativa, una cartera de serveis que n'incrementi els existents i n'incorpori de nous en educació, salut integració social i laboral, i que s'incorpori la perspectiva de drets en tots els àmbits, tal com estableix la Convenció de Nacions Unides.
 

 
Arxivat a