Unes 3.600 persones pateixen problemes de salut mental al Berguedà

Periodistes de la comarca debaten sobre el tractament de la salut mental als mitjans

07 d'octubre del 2016
Actualitzat el 08 d'octubre a les 19:48h
Trobada amb els periodistes del Berguedà per parlar del tractament de la salut mental als mitjans.
Trobada amb els periodistes del Berguedà per parlar del tractament de la salut mental als mitjans. | Aida Morales
Informar sobre les qüestions que envolten la salut mental no és una tasca fàcil per als mitjans de comunicació. Les seves vinculacions socials amb aspectes negatius fan que, massa vegades, els periodistes caiguin en l'estigma, ja sigui per victimisme, correlacions tramposes o metàfores poc respectuoses. 

Per això, les entitats Activament i Obertament per la salut mental al Berguedà i a Catalunya, conjuntament amb el Consell Comarcal, han treballat aquest divendres amb els diferents periodistes de la comarca, entre els quals els de NacióBerguedà, per millorar el tractament que els mitjans de comunicació fan de la salut mental, i buscar vies més respectuoses, igualitàries i adequades per informar-ne. 

Actualment, al Berguedà hi ha unes 3.600 persones amb problemes de salut mental, 900 de les quals són pacients psiquiàtrics, segons han informat membres d'Activament. Algunes d'aquestes persones tenen trastorns temporals, mentre que altres de per vida, però un dels problemes més grans amb què es troben és el que té conseqüències a nivell social. 

Segons han explicat als mitjans de comunicació, una enquesta del Departament de Salut de Catalunya indica que el 16% de les persones no conviuria amb algú que tingués problemes de salut mental; que el 17% no li donaria responsabilitats; que el 21% creu que no podria tenir cura dels altres i que el 29% opina que el principal problema és la manca d'autodisciplina. 

Tot això, han remarcat els responsables d'Obertament, demostra la "manca d'informació" i el "desconeixement" que hi ha, i fa que el 80% de les persones de Catalunya que han tingut algun tipus de trastorn mental durant la seva vida hagin estat discriminades. El problema, però, va molt més enllà, han indicat, ja que el 67% dels afectats han amagat el problema a la feina i el 90% dels enquestats ha desistit de fer activitats en societat a causa de l'estigma. 

Davant d'aquesta situació, de la mateixa manera que es treballa contra l'homofòbia, el racisme o el masclisme, les dues entitats han demanat als mitjans de comunicació que posin el seu granet de sorra en el camí d'eliminar aquest tipus de discriminacions. I és que, tal com han indicat, quasi el 50% dels continguts sobre salut mental que apareixen als mitjans estigmatitzen, segons un informe del Grup Barnils, sobretot en les notícies de successos, però també a través de metàfores, en què es banalitza i tergiversa la definició de trastorns com la bipolaritat i l'esquizofrènia, entre d'altres. "S'utilitzen pejorativament i ofensivament arguments psiquiàtrics i s'associa la salut mental amb la violència", ha lamentat Ariadna Rogero, d'Obertament. 

Per això, s'ha demanat que es faci pedagogia, que s'escrigui amb respecte i coneixement, i que es plasmi una realitat polièdrica amb tots els punts de vista. I en aquest sentit, que es doni veu a les històries de recuperació, de normalització, a l'activisme, a l'apoderament o al trencament d'estigmes i tabús.