El Festival Turbina omplirà Cal Vidal de teatre i d'art «poc convencional»

L'esdeveniment aposta pel teatre a l'aire lliure els dies 16 i 17 de juliol | Konvent i el Museu de la Colònia Vidal creen un cap de setmana novedós i artístic

16 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:33h
Alba López, Jordi Vidal i Pep Espelt, a la roda de premsa de presentació del Festival Turbina
Alba López, Jordi Vidal i Pep Espelt, a la roda de premsa de presentació del Festival Turbina | Aida Morales
La Colònia Vida vol ampliar el seu llenguatge. Les paraules entorn del patrimoni industrial i de la vida a la fàbrica ja li són característiques des de fa temps, sobretot des de fa 20 anys, quan va engegar el Museu de Cal Vidal. Però aquesta colònia, a torns més viva que mai però també d'aires fantasmals, vol destacar combinant dues de les seves grans passions; el teatre i les formes artístiques no convencionals.

És per això que el cap de setmana del 16 i 17 de juliol es posaran en marxa les seves turbines. Un homenatge a la gent gran que recorda la vida a la colònia, però també una gran benvinguda al públic jove, interpretatiu, juganer i amant de les arts escèniques. Saltant dels escenaris al carrer, i buscant el teatre més pur. I és que Cal Vidal, potser la colònia tèxtil més coneguda del Berguedà, vol convertir-se en el nou referent de teatre a l'aire lliure. 

El Festival Turbina, que el Museu de la Colònia Vidal engegarà dissabte 16 de juliol a la tarda i diumenge 17 durant tot el matí conjuntament amb el Konvent de Cal Rosal, tindrà, doncs, un doble sentit. En primer lloc, ha explicat l'impulsor de Konvent, Pep Espelt, que els visitants vegin la colònia. Però també que s'empapin de tot un seguit d'artistes i de grups de persones que oferiran moments espectaculars, per a tots els públics, però "poc convencionals". 

"No es vol fer una fira de Tàrrega", ha bromejat Espelt, però sí un espai d'art a preus assequibles, i un lloc per a aquelles companyies amateurs o semiprofessionals que vulguin posar en escena el seu talent. En aquest sentit, l'impulsor de Konvent ha remarcat que "no es dirà que no a ningú", i ha assegurat que la Colònia Vidal "és el lloc ideal per portar a terme aquest projecte". 

Per la seva part, el director del museu, Jordi Vidal, també ha considerat que la colònia és un espai "amb molts usos que l'enriqueixen", però que no deixa d'estar infrautilitzada. Per això, i com que tota ella pot ser un "escenari", aquest projecte és interessant i pot tenir recorregut.
 

El director del Museu de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, i el director del Konvent, Pep Espelt Foto: Aida Morales.


Com una fira gastronòmica

Malgrat que el cartell d'actuacions encara s'ha d'acabar de tancar, entre les companyies confirmades hi ha Rysopeia, Brisa, Agonia, Cia Teatrum i Iconyografia. La majoria, ha explicat Vidal, es podran veure per un preu mòdic, comprant una tira de 10 euros. Amb aquesta, ha detallat, es podran veure diversos espectacles, com en el cas de les fires gastronòmiques, tot i que si només n'interessa un, també es podrà comprar entrada individual. 

Malgrat això, i com que la voluntat és fomentar el teatre a l'aire lliure, també hi haurà espectacles gratuïts que es barrejaran amb el públic i, en qualsevol cas, l'espai de la Colònia Vidal serà totalment lliure i obert a qui la vulgui visitar o passejar-hi. Entre les actuacions, s'han programat monòlegs, performances, actuacions de dansa o infantils, entre d'altres, en diversos espais de la colònia, on també hi ha dos teatres. 

Intensiu de teatre

De l'11 al 15 de juliol, i d'una manera complementària al Festival Turbina, Cal Vidal també ha volgut acollir un curs intensiu de teatre que durarà cinc dies. Aquest, titulat l'"Ofici del comediant", estarà dirigit per Jordi Pessarrodona, tot i que hi col·laboraran diversos actors i professors. 

El curs tractarà diferents tècniques de teatre com la improvisació, la consciència del cos o les xanques, i durant les tardes, es realitzarà la creació d'un espectacle. La seva accessibilitat serà lliure, amb un preu de 200 euros, i obert a professionals, estudiants o amants del teatre. "No només s'esperen professionals del teatre, sinó gent que té inquietuds", ha precisat l'actriu berguedana Alba López. 

El projecte final que sorgeixi de l'intensiu, per altra banda, serà un dels que s'estrenaran al festival.
Arxivat a