Present i passat geganter ballen a l'uníson en l'última Patum de Lluïment

Una vintena d'antics geganters acompanyen la comparsa en els seus 125 i 150 anys | El macer és entrat a l'Ajuntament com si fos un dels quatre gegants

29 de maig del 2016
Actualitzat a les 21:40h
Geganters nous i antics després del ball d'homenatge d'aquest diumenge per Patum de Lluïment.
Geganters nous i antics després del ball d'homenatge d'aquest diumenge per Patum de Lluïment. | Aida Morales.
La comparsa dels Gegants ha viscut aquest diumenge una de les jornades més emotives d'aquesta Patum. Present i passat s'han ajuntat i, per commemorar els 125 i 150 anys dels Gegants Nous i Vells, a Lluïment els antics i els nous geganters han ballat conjuntament. Un salt de Gegants memorable, que conjumina diverses generacions i que, des de la plantilla actual, s'ha propiciat per agrair-los la feina i el llegat. 

En aquesta Patum de Lluïment, l'última de la Patum del 2016, geganters de plantilla i antics geganters han vestit la camisa vermella i, durant el ball, han fet rotllana i s'han tornat a sentir part activa d'aquesta comparsa. El seu paper, però, no ha quedat només aquí, sinó que prèviament s'han realitzat una fotografia de grup i, després de la rebuda de les autoritats i els Administradors sota l'himne de Berga, han entrat el macer, Joan Segado, tombat com si fos el Gegant Negre a l'interior de l'Ajuntament. 
 

Ball de Gegants en homenatge als antics geganters per Patum de Lluïment. Foto: Cristina Prat.


Sobre aquest fet, Segado ha explicat a NacióBerguedà que una situació idèntica ja va produir-se farà uns vint anys, justament quan aquests geganters que s'han volgut homenatjar estaven en actiu. En aquesta ocasió, ha relatat, també el van agafar, tombar i simular que era un dels quatre Gegants. 
 

El macer, Joan Segado, entrant a l'Ajuntament abans de ser agafat pels geganters antics. Foto: Cristina Prat.


Amb l'última Patum de migdia, doncs, la festa berguedana per excel·lència es va acabant. Una Patum que ha estat repleta de sorpreses i novetats, començant pel comiat de l'antic tabaler, Carles Prat, fent menció i homenatge al creador de la Patum Infantil, Joan Rafart, i finalitzant, aquesta nit, amb l'esperat ball amb música de Bruce Springsteen i la teatralització dels Gegants acompanyada d'elements audiovisuals. Una Patum, per altra banda, que ha tingut moments de tot, també meteorològicament parlant. Del sol dels primers dies ha passat a la pluja intensa de la Passada de dissabte. 

La Patum de Lluïment, però, no ha decebut. La solemnitat que l'acompanya ha tornat a ser clau i emblema d'aquesta festa, amb comparses que han fet vibrar de nou, com ara l'Àliga i les Maces que han saltat plenes, i que han tornat a les portes de l'ajuntament sota la sonoritat dels aplaudiments. Escenes repetides i tradicionals han estat també les protagonistes. La Guita Grossa ha portat la bota als músics i al Tabal, i centenars de famílies han viscut i acomiadat fent lluïment una Patum de sol, temps agradable i caràcter familiar.


 

La Guita Grossa donant la bota al tabaler, Xavi Prat. Foto: Aida Morales.

 

Els antics geganters fent espai pels Gegants a la Patum de Lluïment. Foto: Aida Morales.

 

Ball de Nans Nous a la Patum de Lluïment de diumenge. Foto: Aida Morales.

Arxivat a