Les autoritats religioses i de seguretat queden fora del balcó de l'Ajuntament per Patum

El consistori preveu un estalvi important després de canviar el format del programa de Patum | La CUP elimina part dels refrigeris i regals institucionals als convidats

18 de maig del 2016
Actualitzat el 19 de maig a les 10:19h
La regidora de Patum, Mònica Garcia, i el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo.
La regidora de Patum, Mònica Garcia, i el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo. | Aida Morales.
Les autoritats religioses i de seguretat, i els convidats que no tinguin una relació "objectivable" amb la Patum no estaran convidats, enguany, al balcó de l'Ajuntament de Berga, durant la festa grossa que viurà la ciutat a partir del proper dimecres 25 de maig. Aquesta serà una de les novetats d'enguany, molt relacionada amb les bases del nou reglament que la CUP vol tirar endavant per organitzat i justificar les persones que es deixen pujar en aquest lloc privilegiat.

Segons ha explicat la regidora de Patum, Mònica Garcia, al balcó només hi pujaran les "autoritats locals i nacionals", a part dels alcaldes de la comarca, el president del Consell Comarcal del Berguedà. Entre aquests, els màxims representants polítics de Catalunya, és a dir, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president del Govern, Carles Puigdemont i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i alts representants de la cultura institucional. A tots ells, ha indicat, s'ha enviat invitació, malgrat que encara no han confirmat.

El motiu d'aquest canvi, ha justificat Garcia, és la voluntat de "delimitar" l'accés al balcó, i d'evitar situacions com les que també ha descrit el gerent del Patronat de la Patum, Albert Rumbo: "Passaven coses com, per exemple, convidar sistemàticament el president del Barça". Per això, i com que el balcó ha de ser un lloc "popular", ha prosseguit la regidora, de cara a propers anys també es valorarà deixar un nombre de seients a sorteig per a la ciutadania. 

Ara per ara, però, aquest reglament encara no s'ha pogut fixar, i el màxim que s'ha pogut pactar amb l'oposició, ha dit, és que cada representant local pugui venir amb dos acompanyants i fills. D'aquesta manera, enguany encara es continuarà amb un nombre elevat de persones al balcó -unes 75- amb la voluntat d'abaixar aquesta ratio fins a les 65.

De fet, la "igualtat d'accés" a la Patum és una de les màximes prioritats de la CUP, segons Garcia, i per això, també ha recordat que ja han posat a disposició dels ciutadans els seus salts de Plens, i de les entitats els salts que els pertoquen durant els Passacarrers. Per altra banda, també s'ha renovat l'empostissat de la Patum accessible, per a persones amb mobilitat reduïda, i s'ha abolit el fet que el seguici dels Administradors només pogués estar format per nenes. En aquest sentit, Rumbo ha recordat que aquests elements de protocol, igual que la roba, es van instaurar fa relativament pocs anys: "Si es miren fotos de fa 20 anys, la gent anava blava, verda, vermella..., hem de tornar una mica al que havia sigut tradicional". 
 

Roda de premsa de presentació de les novetats de Patum. Foto: Aida Morales.


Referent als títols de Patumaire i Patumaire d'Honor, la voluntat de l'equip de govern és "replantejar-los", tot i que, segons han dit, això haurà de ser de cara a properes Patums. 

Optimització de la despesa

Per a l'Ajuntament de Berga, i tenint en compte les finances municipals, una altra de les prioritats també ha estat optimitzar la despesa de la festa. Per això, prèviament ja es va anunciar que el tradicional programa es posaria a la venda i que, per contra, a tots els veïns s'entregaria un tríptic molt més reduït. Amb només això, es calcula haver estalviat uns 8.000 euros, quan anteriorment el cost d'aquest element era de 18.000 en total.

En la mateixa línia, i de cara a propers anys, s'estudiarà el nombre de cartells que normalment s'imprimeixen, ja que n'acostumen a sobrar, i es plantejarà encartellar fora de Berga. Pel que fa a les làmines de col·lecció, numerades i signades per l'autor, sí que s'han reduït a 150, i es planteja posar a la venda col·leccions antigues, perquè aquestes no quedin en stock al consistori.

Una altra de les novetats importants serà la reducció de les despeses en regals institucionals i refrigeris. Malgrat que no han detallat de quina quantitat es tracta, al consistori sí que disposava de dues persones que, durant els dies de Patum servien refrigeris i begudes als convidats. Ara, això s'eliminarà i es deixarà alguna cosa simbòlica "per picar", segons la regidora. Pel que fa als regals, es limitaran.
 

La regidora de Patum, Mònica Garcia, a la roda de premsa. Foto: Aida Morales.


Canvis de seguretat

Com a novetat, l'hospital de campanya que estava obert 24 hores durant tots els dies de la Patum tancarà durant el dia aquells moments, com dimecres o dissabte, que no hi ha Patum a la plaça. Aquesta determinació s'ha pres, ha relatat Garcia, perquè durant 10 anys no s'ha produït cap atenció, i perquè el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ja estarà actiu, amb una ambulància extraordinària. 

"De totes maneres, la seguretat i les ambulàncies a Berga queden cobertes", ha sentenciat la regidora, tot precisant, també, que els Mossos d'Esquadra, la policia local i la seguretat privada continuaran realitzant les mateixes tasques que de costum. 

A més, enguany les comparses estaran més preparades per atendre casos d'aturada cardiorespiratòria. Segons ha explicat el gerent del Patronat, quatre o cinc membres de cadascuna es formaran per estabilitzar i saber què fer si es dóna el cas, en un curs on ja hi ha 54 inscrits: "La Patum ja fa anys que ha esdevingut un referent per a altres festes en tema de seguretat".
Arxivat a