Editen un llibre sobre carlisme, el Berguedà i ultramar

Una setantena de persones participen al IV Simposi d'Història del Carlisme a Avià

Redacció
09 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:34h
El Centre d'Estudis d'Avià ha publicat, arran de les conferències del IV Simposi d'Història del Carlisme, el llibre “Fronteres del carlisme; del Berguedà a ultramar”. Es tracta del recull de les vuit ponències presentades en aquesta jornada, en la qual van assistir una setantena de persones vingudes d'arreu de l'estat espanyol, per aprofundir sobre el carlisme. 

El simposi va començar al matí de dissabte, després que l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, donés la benvinguda. A partir de llavors, es va iniciar tot un cicle històric en què es va parlar de l'actuació de la Junta Governativa de Berga, l'activitat de la Universitat de la Portella o la destitució del comte d'Espanya a Avià. En aquestes ponències, segons ha informat el Centre d'Estudis, es van treure a la llum personatges desconeguts com el comandant general Josep Segarra, i també es va parlar dels intents d'implantar el carlisme a ultramar. 

Es va viatjar de forma metafòrica a Cuba, les Filipines, el riu Ebre, i també a Sant Vicenç dels Horts, l'Urgell i Torà, acabant a Berga. Una ciutat que va ser la protagonista de la ponència d'Albert Rumbo, que va tractar la influència de les guerres carlines sobre la Patum. 

“Fronteres del carlisme: del Berguedà a ultramar” és el cinquè volum de la col·lecció ‘Història del Carlisme’, que edita el Centre d’Estudis d’Avià. Els altres quatre volums inclouen les ponències presentades en les tres edicions anteriors del Simposi i el llibre “La Primera Guerra Carlina a la Cerdanya”, d’Antoni Sánchez Carcelén.

 

Llibre del IV Simposi d'Història del Carlisme