L'escola d'Olvan i La Salle guanyen els Premis d'Història de Catalunya d'Òmnium

Cinc escoles presenten 14 treballs audiovisuals i escrits sobre la història del país | Xavier Gonzàlez-Costa descriu les diferents maneres de fer poesia

26 d'abril del 2016
Actualitzat a les 20:51h
Presentació dels primers Premis d'Història de Catalunya convocats per Òmnium Cultural del Berguedà
Presentació dels primers Premis d'Història de Catalunya convocats per Òmnium Cultural del Berguedà | Aida Morales.
L'escola d'Olvan i l'institut La Salle de Berga han estat els clars guanyadors de la primera edició dels Premis d'Història de Catalunya que ha repartit Òmnium Cultural del Berguedà aquest dimarts al vespre. Malgrat que només s'hi van presentar cinc centres de la comarca, aquests dos s'han endut tots els premis, dividits en una primera categoria que englobava 5è i 6è, i una altra que comprenia 1r i 2n d'ESO. 

Després de tot un conjunt de reflexions de l'escriptor i col·laborador de NacióBerguedà, Xavier Gonzàlez-Costa, els diferents alumnes han pujat a l'escenari a buscar els premis col·lectius per a l'escola. Un ordinador portàtil, pel que fa als dos tercers; una tauleta, pels dos segons, i un iPad, pels primers, a part d'un llapis de memòria per a cadascun dels guanyadors. El concurs consistia en elaborar una producció audiovisual enregistrada en un arxiu digital i una memòria escrita sobre aspectes polítics, artístics, socials o biogràfics de la història de Catalunya. 
 

Grup de l'Escola d'Olvan guanyador del primer premi de la categoria de Primària Foto: Aida Morales.


Els guanyadors dels primers premis han estat Adrià Arias, Marina Brucet, Jan Castellà, Estel Díaz i Ariadna Rovira de l'escola d'Olvan, en la primera categoria amb l'obra "L'expansió per la mediterrània i els almogàvers"; i Gemma Galobart, Anna Padullés, Èric Macarrilla i Lara Romera de La Salle, amb l'obra "300 anys de resistència". 

Els segons premis se'ls ha emportat el grup d'Alba Amills, Núria Canal, Laia Carbonell, Andrea Gómez i Sergi Fernández, de l'escola d'Olvan amb "El naixement de Catalunya"; i Aina Orriols, Marina Alsina, Mikel Mulero, Arnau Guitart i Carles Giralt de La Salle amb "Un club d'Història". 

I finalment els tercer han estat pels alumnes d'Olvan Maria Huch, Jordina Juan, Iker Rodríguez, Dídac Suàrez i Quar Subirana amb "Jaume I el conqueridor: un rei de llegenda"; i de La Salle, Paula Mendoza, Laia Fígols, Yeray Pons i Maria Torrabadella amb "Un dia a la fàbrica".
 

Grup de La Salle guanyador del primer premi de la categoria de secundària Foto: Aida Morales.


Bon inici

Segons ha considerat el membre del jurat i director de l'Escola de Sant Joan, Xavier Gassó, els premis han tingut un bon començament, malgrat que encara es pot esperar la implicació de moltes altres escoles i instituts de la comarca: "Com tot el que comença, comença amb poquet". 

Per la seva part, Gonzàlez-Costa ha engrescat els joves a consumir i elaborar literatura i poesia, mostrant altres maneres de fer poemes. Una cançó, unes paraules, un text o un conte, ha explicat, en són canals habituals. I sobre la poesia, ha sentenciat: La poesia és una manera bonica d'expressar les coses; si la gent consumís més poesia, seria més feliç".

En aquesta primera edició, els centres participants han estat el SES Serra de Noet, l'IES Guillem de Berguedà, La Salle de Berga, l'escola d'Olvan i l'escola Vedruna. Per altra banda, el jurat ha estat conformat per Gassó, Jaume Duran, Xavier Pedrals, Dolors Santandreu i Xavier Gassó.
 

Una mare i un fill mirant la producció audiovisual d'un dels primers premis. Foto: Aida Morales.

Arxivat a