Els contenidors del Berguedà es canviaran d'ubicació durant aquest mes de març

El Consell Comarcal farà una prova pilot de porta a porta en el comerç durant aquesta legislatura | El Berguedà és una de les comarques que menys recicla de Catalunya

01 de març del 2016
Actualitzat a les 11:26h

Taula Rodona sobre reciclatge al Berguedà. Foto: Aida Morales.


Millorar els índexs de reciclatge és una de les assignatures pendents i urgents que vol afrontar el nou Consell Comarcal del Berguedà. Per això, a partir dels propers mesos i durant tota la legislatura es portaran a terme una sèrie de mesures, amb l'objectiu de millorar els nivells de recollida selectiva a la comarca que, actualment, estan entre els més baixos de Catalunya.

En aquest sentit, una de les primeres actuacions que s'impulsaran serà la de canviar al ubicació de tots els contenidors dels pobles de la comarca. Segons ha anunciat el conseller de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, a la taula rodona sobre present i futur del reciclatge al Berguedà, aquesta mesura es portarà a terme per unificar illes i fomentar la recollida selectiva. 

"Dintre del mes de març canviarem la ubicació dels contenidors de totes les poblacions", ha explicat. Actualment, ha dit, molts pobles estan "sembrats de contenidors", i l'objectiu seria que hi hagués menys elements dispersos i més zones conjuntes per poder discriminar les escombraries. Davant d'aquest canvi, ha assumit que possiblement hi haurà crítiques o que s'haurà de caminar més, però que, en conjunt, es facilitarà el reciclatge. 

A més, també s'editaran fulletons per conscienciar sobre la necessitat de reciclar, es penjaran cartells als boscos perquè la gent sigui més cívica i llenci la brossa a les escombraries, es promourà la campanya "Berguedà, cor verd de Catalunya", es crearà una normativa de residus i, un dels canvis més importants, es portarà a terme una prova pilot del porta a porta amb el comerç. Aquest últim punt, però, encara s'està estudiant.

Amb totes aquestes actuacions, Francàs s'ha mostrat convençut que els nivells de recollida selectiva o, si més no, de recollida d'orgànica "han de pujar de cop".

Recollida selectiva

Segons ha remarcat Francesc Giró en nom de l'Agència de Residus de Catalunya, el porta a porta és un mètode que ha permès pujar fins al 70% els índexs de reciclatge als pobles on s'aplica. L'objectiu, doncs, és que la mitja de Catalunya pugui situar-se en el 60% durant els propers anys. 

Durant la seva ponència, Giró ha indicat que les polítiques europees també van en aquesta direcció, millorant la qualitat dels residus i regulant molt la seva entrada als abocadors. Per això, ha dit, els cànons a pagar perquè els residus entrin als abocadors continuaran incrementant, mentre que, si es recicla, aquests diners retornaran al municipi. 

Per altra banda, també ha volgut desmuntar la "difamació" sobre el fet que el porta a porta és més car. Segons ha dit, això es pot desmentir a través de diversos estudis, i ha afirmat que, en global, el cost és equivalent. 

A més, l'empresari Josep Freixa de Containers del Berguedà, també ha instat tothom a trencar el mite que tot va a parar a l'abocador: "Voldria convidar qui ho pensi a visitar la planta". 
Arxivat a