Miquel Adrover i el seu gos Xusco guanyen el Concurs de Gossos d'Atura

Salvador Juncà demana al conseller d'Agricultura recuperar la subvenció pel concurs

Aida Morales
30 d'agost del 2015
Actualitzat el 31 d'agost a les 10:47h
Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug
Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug | Aida Morales

El pastor Miquel Adrover de Felanitx (Mallorca) ha guanyat, aquest diumenge, el 53è Concurs de Gossos d'Atura que se celebra històricament a Castellar de n'Hug. Ho ha fet després d'un llarg matí de sol i calor, en què ha competit amb una desena més de pastors, i sota la mirada de milers de persones, que s'han aplegat al voltant del camp vertical on s'ha disputat el concurs. 

Respectivament, el segon i tercer lloc se l'han endut José Mª Pleguezuelos amb el King i Paul da Silva amb el Bandit, amb molt bones puntuacions per part del jurat, que ha valorat l'obediència, la conducció del ramat i el tems en què el gos ho ha aconseguit. Aquest any, segons ha explicat l'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, ha estat un dels més concorreguts, amb fins i tot més afluència de gent que l'any anterior, quan es van superar els 3.000 visitants, tot i que amb menys pastors. I és que, a última hora, tres participants han estat baixa, i finalment només han concursat una desena. 

Per altra banda, el també president de l'Associació de Gossos d'Atura de Castellar ha celebrat la gran quantitat de turisme, que ha omplert al 100% tots els hostals i establiments del municipi, i l'atractiu de la gravació del programa de TV3 El Foraster, amb Quim Masferrer: "Això serà una publicitat molt bona pel poble". 

A part, però, el 53è Concurs de Gossos d'Atura també ha tingut un convidat especial, el nou conseller d'Agricultura de la Generalitat, Jordi Ciuraneta, que ha pogut gaudir de la segona part del concurs, en què s'han disputat el lloc els millors pastors. Ciuraneta ha fet acte de presència a la zona destacada i reservada per a les autoritats, acompanyat per l'alcalde del poble, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, i la diputada i candidata de Junts pel Sí, Montserrat Ribera. 

 

Un dels pastors intentant treure l'esquella a una ovella al Concurs de Gossos d'Atura Foto: Aida Morales

Segons ha explicat Juncà, una de les peticions principals que s'han fet a Ciuraneta ha estat poder recuperar la subvenció que, fins fa dos anys, es donava a la Federació Catalana de Concursos de Gossos d'Atura. Aquesta, permetia ajudar a organitzar aquests esdeveniments amb una ajuda econòmica d'entre 2.000 i 3.000 euros.

Proves i premis

A part del guanyador del premi principal, també s'ha donat un guardó al pastor més típicament endiumenjat. Aquest, en honor al veterinari i berguedà Celedonio García, s'ha entregat a Hilari Novillo, de Santpedor. De fet, aquest premi és el quart any que s'entrega, amb l'objectiu de recordar la memòria d'aquest enamorat dels gossos d'atura i, en general, dels animals. 

Per altra banda, també s'ha reconegut el gos amb característiques racials més pures. En aquest cas, pel pastor de Gorbea anomenat Bat, d'Iñaki Plazaola. 

El concurs de Castellar de n'Hug va néixer el 1962 de les trobades d'una colla de pastors del Berguedà. Entre ells, competien per demostrar qui tenia el millor gos d'atura, però les proves es van anar estenent i, finalment, van esdevenir un acte formal. 

La primera part del concurs és oberta a tots els pastors, i consisteix en fer passar el gos per un carreró marcat amb banderoles, conduir les ovelles fins al cercle i, finalment, fer passar el ramat per un portell. La segona, en què també es valora molt l'obediència del gos, tracta d'anar a buscar les ovelles, fer-les entrar dins del pletiu i, un cop allà, fer-les sortir quan ho indiquin els jutges. 

Els membres del jurat, presents al concurs des de fa anys, són el president del concurs de Ribes de Freser, Jordi Vila; l'organitzador del concurs de Llavorsí, Jaume Cortina; el president del concurs de Castellterçol, Salvador Rovira; el president de la Federació Basca de Gossos d'Atura, José Maria Bengoa; l'organitzadora del concurs de Prades i secretaria dels jurats, Maribel Martínez, i l'organitzador i president de la Federació Catalana de Gossos d'Atura, Juan Muste. 

El conseller destaca la importància dels pastors

Durant la seva visita, Ciuraneta ha posat en valor la feina del pastor, fortament recolzada en la figura dels gossos d'atura, una animals que ha descrit per ser "fidels i implacables en la seva tasca". En aquest sentit, ha considerat que es tracta d'una feina que, en certa manera, és també un "patrimoni cultural" i una "tradició" molt arrelada al territori i, per altra banda, una activitat estratègica de país. "El pastor, menant els ramats d'ovelles, és no tan sols perfectament compatible amb el respecte per al medi ambient, sinó una activitat absolutament necessària per a evitar l'abandonament, el risc d'incendis forestals o la pèrdua de la biodiversitat", ha declarat. 

A més, ha destacat que en territoris com aquest, de l'Alt Berguedà, la història no s'entén sense associar-la a la tasca de la pastura, un ofici que, tal com ha lamentat, s'ha anat perdent amb el pas del temps, malgrat els esforços de les administracions de mantenir tradicions com aquesta. 

No obstant això, i justament per aquest motiu, el conseller ha volgut fer un especial reconeixement per a la figura del pastor i al gos d'atura, alhora que ha defensat la ramaderia i, al mateix temps, la vessant més turística que se'n desprèn.Per altra banda, també ha tingut unes paraules per les Escoles de Pastor que, segons ha afirmat, "treballen per dignificar i donar un valor afegit a la professió", creant sinergies entre projectes i ajudant a la transmissió d'experiències per tal de millorar el sector.
 

GALERIA DE FOTOS del 53è Concurs de Gossos d'Atura

 

Un dels pastors donant ordres al seu gos Foto: Aida Morales

 

Un dels pastors amb el seu gos Foto: Aida Morales