Nicolás Viso diu que s'ha sentit «molt sol» defensant l'actuació a Coll de Pal

L'alcalde de Bagà denuncia la “pressió” a què els ha sotmès ERC aglutinant quadres socialistes

Pere Gendrau
09 de juny del 2015
Actualitzat a la 13:03h
L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, a la plaça porxada
L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, a la plaça porxada | Pere Gendrau

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, a la plaça porxada Foto: Pere Gendrau


Nicolás Viso és el principal exponent del PSC al Berguedà, després que Judit Carreras deixés el partit i es presentés per ERC a les passades eleccions. Amb la marxa de l'ex-alcaldessa d'Olvan i la pèrdua de tres alcaldies, encara destaca més el seu lideratge. Bé, des del seu punt de vista, d'alcaldies només n'han perdut una, la de Saldes, perquè ni a Olvan ni a Sant Jaume de Frontanyà hi han presentat llista. En aquest sentit, Viso lamenta l'actitud d'Esquerra, partit amb el qual s'han presentat els anteriors batlles socialistes. En clau local, el batlle de Bagà creu que la ciutadania ha apostat per la feina feta i lamenta la solitud que, segons afirma, ha viscut defensant la connexió de Coll de Pal amb La Molina i la millora de la carretera amb què s'hi arriba.

Per què creus que la ciutadania t'ha tornat a donar la majoria absoluta?


Penso que hi ha una feina feta, hi ha una trajectòria, hi ha una seriositat en el treball i, això, la majoria de baganesos i baganeses ho han valorat. En el programa que presentàvem, no podíem inventar-nos coses. Era una continuïtat, un seguir treballant en la línia que estàvem portant a terme els darrers anys. Penso que, davant d'incerteses o de possibles canvis que no se sap on van, la gent ha apostat per l'estabilitat, diguem-ho així.

Hi ha ajudat el fet de presentar-vos amb una marca blanca i no amb les sigles del PSC?

La decisió d'anar per Compromís per Bagà – Candidatura de Progrés es va prendre un cop feta la llista. Ho vam decidir entre tots els que conformàvem la candidatura. En una de les primeres reunions per preparar la campanya i començar a treballar, vam dir que teníem tres opcions. Presentar-nos com PSC, anar amb una marca triada sota el paraigües de les Candidatures de Progrés o fer una agrupació electoral. Es van debatre les tres opcions i per una gran majoria va triar la marca blanca. Què es va valorar? Diverses qüestions. En primer lloc, facilitar que la majoria d'independents que hi ha a la llista que es trobessin més còmodes. Sense rebutjar res.

Ho dic perquè, mirant les xifres del 9-N, hi ha gent que us ha votat, i que en aquell moment va participar i fins i tot va fer-ho apostant pel sí-sí. Potser la presència d'independents fa que no s'identifiqui tant la llista com del PSC?

No, perquè, llavors, per la mateixa regla de tres, per què ERC que és l'abanderat de la independència només n'ha tret un? Crec que no ho podem barrejar. Des de l'àmbit independentista, i m'agrada dir independentista perquè jo puc ser sobiranista i no independentista, s'ha volgut traslladar unes plebiscitàries i unes coses rares. A veure. Triàvem els nostres ajuntaments, i sé de gent que són independentistes que segurament han anat a votar ERC perquè ara toca la independència o han anat a votar CiU. Però sé que molts han dit que havien de votar l'alcalde i un equip de govern que gestioni aquest ajuntament.

Creus que CiU ha quedat afeblida per la marxa de Sergi Roca o atribueixes la seva baixada a altres qüestions?

No m'agrada parlar de les altres llistes. No em toca a mi analitzar perquè CiU ha passat de cinc regidors a tres. Sergi Roca és una persona d'una vàlua reconeguda que pren una decisió personal. No analitzaré les campanyes de CiU i d'ERC. Em quedo amb la nostra. Crec que hem fet una bona campanya, d'explicar projectes. D'explicar que tenim un equip molt renovat, un fet que segurament ha donat un valor afegit a la candidatura. Una llista cremallera, home-dona, amb una paritat absoluta.

No era per fer llenya de l'arbre caigut. La pregunta tenia l'objectiu d'entendre amb quina oposició creieu que us trobareu a Bagà.

No ho sé. Sé la que tenia amb Sergi Roca, una persona que comptava amb un bagatge a nivell de política local i amb uns coneixements inqüestionables. Era un rival polític de nivell. D'aquí quatre anys haurem de valorar el paper de CiU.

 

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, després de fer l'entrevista amb NacióBerguedà Foto: Pere Gendrau

Un dels elements polèmics de la campanya va ser el paper de la Televisió de Bagà. S'ha de revisar alguna cosa?

Segurament, tot és revisable, però cal dir que qui gestiona -tot i que se'm pot dir que sóc l'alcalde i jo sóc el màxim responsable- una televisió per cable i no per ones són voluntaris. Als quals els agraeixo moltíssim que dediquin hores de la seva vida particular a gravar i fer coses. Mai, mai, mai els he dit que em fessin una entrevista. Les que se m'han fet des que sóc alcalde han estat a petició seva. Tenim una eina i, davant d'una campanya electoral, em vaig adreçar als dos caps de llista, de CiU i d'ERC, deu dies abans més o menys, per si volien fer arribar un espot publicitari de la seva candidatura. Van enviar un pamflet acusant-me d'utilitzar la televisió. És una mica incongruent. No voldria fer més polèmica, ha passat i ja està.

Quines són les primeres mesures que prendreu i els principals projectes de la legislatura?

La idea és posar-nos a treballar de seguida amb un organigrama molt transparent i amb tres àrees. La d'atenció a les persones, la de territori i la de promoció econòmica. I d'aquestes tres àrees, amb una coordinació a cadascuna, penjaran les diferents regidories. I el que volem és posar en marxa tot el reglament de participació ciutadana, que el vam aprovar amb aquesta finalitat: que la ciutadania ens ajudi a prendre les decisions. Segur que amb les noves tecnologies, com els telèfons intel·ligents, trobarem mecanismes per fer-ho. I si som capaços d'un mínim consens, durant la primera etapa del mandat, el que voldria és desencallar el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Crec que es un bon moment per acabar-lo. No hi ha la pressió urbanística que teníem en altres èpoques.

Altres projectes?

Dilluns passat vam començar les obres del carrer de l'Especier, s'està arranjant la façana sud de l'església de Sant Esteve per solucionar el problema d'humitats... No estem parlant de projectes que tenim al cap sinó que alguns estan en fase d'execució. Per altra banda, estem en disposició d'adjudicar l'obra de la Baganense perquè ja tenim el projecte.

Fins a quin punt són prioritaris la connexió de Coll de Pal i la millora de la carretera que hi porta?

Coll de Pal és d'aquells temes recurrents, i ja vaig dir durant la campanya que jo m'hi he trobat molt sol. A vegades, em donava la sensació que em clavava cops de cap contra la paret perquè no hi havia, a l'altra banda, cap institució supramunicipal receptora dels problemes o de les inquietuds que jo traslladava com alcalde de Bagà. Espero que durant aquests quatre anys siguem capaços de trobar una solució al tema de la carretera, perquè no té sentit que desenvolupem el domini esquiable Molina-Masella, fent que es pugui esquiar dins del terme municipal de Bagà, sense que des d'aquí, des del Berguedà, puguem accedir-hi. Hem de ser capaços d'acabar l'edifici de serveis, propietat de l'Ajuntament de Bagà, perquè aquest edifici ha de ser el pal de paller de totes les activitats que es duguin a terme a Coll de Pal. I ens hem de treure del cap Coll de Pal com una simple estació d'esquí i assumir que ha de ser una estació de muntanya on es puguin fer activitats relacionades amb la muntanya, durant tot l'any.

Parlem del Berguedà i del PSC. Els socialistes heu passat de segona força en nombre de regidors a tercera, per darrere d'ERC. És fruit de la conjuntura nacional o el partit necessita un replantejament en clau comarcal?

No hem sabut donar resposta a tot aquest procés i no hem sabut explicar què és un estat federal. Jo defenso una Catalunya federal dins d'un estat i d'una Europa federal. L'Europa dels estats i nacions. Crec que hem d'anar per aquí. No sóc independentista, ho he dit per activa i per passiva, però no hi estic en contra perquè no deixen de ser sentiments. I el PSC, a nivell comarcal, ha tingut patacades durant aquests quatre anys. El que ens va passar a Berga va ser una patacada molt forta... de ser la segona llista a no tenir representació... Quan es faci la reforma de la Llei electoral, s'haurà de tenir en compte aquestes qüestions. Si l'acte ha de ser del regidor, que el votin directament, amb llistes obertes. Però si votes una llista, estàs votant unes sigles.

És un gran debat, el de les llistes obertes.

S'ha de dir que hem tingut molts problemes. Hi ha hagut una pressió molt intensa per part d'altres partits, i concretament d'ERC, cap a nosaltres. L'alcalde de Sant Jaume de Frontanyà, del PSC fins fa quatre dies, tot i sent primer secretari, m'assabento quinze dies o una setmana abans, per la premsa, que s'hi presentaria per Esquerra. A Olvan, el mateix. Em vaig assabentar que Judit Carreras no es presentaria pel PSC quan es tancaven les llistes. És una situació que no és massa normal. I davant d'una situació tan adversa, déu n'hi do el que hem aguantat. I alguns, no pocs, que ens enterraven... no estem enterrats.

Heu conservat Bagà, Borredà i La Nou.

Davant d'una situació adversa, mantenim tres alcaldies i som la tercera força al Berguedà. I a Berga, de considerar-nos morts i enterrats a poder treure representació, amb moltes dificultats i felicito la gent de Berga, és molt positiu. Malgrat que ens han destrossat el partit a Berga amb la fuita, els socialistes estan representats. Jo m'ho miro des de la part positiva. No podíem fer llista a Gironella? Doncs no l'hem feta. El que no podíem fer era inventar-nos llistes.

A molta gent li pot semblar més coherent aquesta decisió que la de presentar llistes fantasma.

És el que vaig defensar com a primer secretari dins de l'agrupació del Berguedà. No hem fet cap llista fantasma tot i que a vegades ens han penjat l'etiqueta. Alguns mitjans potser estan molt interessats a posar el PSC al costat del PPC. No és el cas. Al Berguedà, vam acordar que només es farien llistes allà on es pogués amb gent del territori. On més ens ha costat és a Berga, i hem tret una regidora.

També s'ha de dir que Berga és on menys arrelament hi pot haver per part de la gent que conforma la llista.

Hi ha gent de Sant Jordi, s'ha fet com s'ha pogut... Però la gran part de membres de la candidatura són de Berga. En altres llocs, s'ha posat gent a la llista que hi tenen segona residència. No per això la llista és fantasma. Crec que tenen un lligam amb el municipi. En resum, malgrat tot, ens n'hem sortit.

El Consell Comarcal ha quedat sense majoria absoluta de CiU però hi hauria d'haver un pacte de totes les altres forces per treure'ls la presidència.

El correcte és prendre possessió als diferents municipis. No em plantejo res a nivell de Consell Comarcal. No ens toca donar el pas. Ha de ser CiU qui mogui peça. Nosaltres sempre hem tingut molt clar, a les institucions que hem estat, la responsabilitat institucional que això comporta. I continuarem mantenint aquesta responsabilitat. I que l'aportació sigui la de defensar els interessos de la comarca.

David Font, president de CDC al Berguedà, creu que s'han pres fins ara les decisions per consens i li toca a la federació governar.

Ells són la força majoritària. No he parlat amb ell però com més representants tens, encara que sigui amb una majoria simple, han d'assumir la responsabilitat de tibar del carro. El posicionament del PSC serà positiu, de mà estesa i de treballar per a la comarca. Crec que ha quedat demostrat.
 

L'alcalde de Bagà i primer secretari del PSC al Berguedà, Nicolás Viso Foto: Pere Gendrau