Les 25 majories absolutes del Berguedà

Diversos ajuntaments de la comarca s'assegura una còmoda governabilitat, tot i que les majories absolutes del 2015 són menys que al 2011

Redacció
26 de maig del 2015
Actualitzat a les 14:32h
Les eleccions municipals d'aquest diumenge han deixat al Berguedà una llarga llista de majories absolutes. Concretament, 25 dels 31 nous ajuntaments que es conformaran tenen aquesta organització. Es tracta, en la majoria de casos, de pobles petits, on Convergència i Unió (CiU) revalida la victòria, o bé on aquest partit o altres competien amb llistes unipersonals del Partit Popular català (PPC). No obstant això, els comicis també han deixat sorpreses, entre les quals més que clares majories absolutes, en el cas de Bagà, Puig-reig i Gironella. 

En el primer, el batlle socialista, Nicolás Viso, continuarà governant els propers quatre anys. Aquesta vegada, però, amb un regidor més que en els anteriors i, per tant, encara amb més tranquil·litat. Un cas similar al de Gironella, on el jove convergent David Font es consolida a l'alcaldia amb 8 regidors, enfront dels 3 que obté Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). I el darrer cas paradigmàtic és el de Puig-reig, on ERC obté un còmoda victòria amb la marca blanca Junts x Puig-reig, que s'estrena directament amb sis regidors, obtenint la majoria absoluta per governar amb tranquil·litat. Una bandera tricolor als tres pobles més grans de la comarca i amb tendències clares i majoritàries. 

Pel que fa a altres majories absolutes remarcables, destaca la de Casserres, amb una clara victòria de Josep Colillas (ERC) amb set regidors; la de Cercs, on el candidat convergent i successor de Ferran Civil, Jesús Calderer, ha aconseguit mantenir i, fins i tot, millorar les xifres del govern anterior amb un regidor més; la de Saldes, amb una tendència majoritària que s'inverteix a favor de la candidatura d'esquerres Tots Som Poble amb cinc regidors, i de Sant Julià de Cerdanyola, on ERC assoleix l'alcaldia amb tots els regidors possibles. 

A més, municipis petits com Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Fígols, Gisclareny, Gósol, la Quar, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Sagàs o Viver i Serrateix mantenen majories absolutes amb CiU o independents sense competència de cap altre partit. I altres, com al de Borredà, Capolat, Castellar de n'Hug, Guardiola de Berguedà, l'Espunyola, la Nou de Berguedà, Montclar, Montmajor i Olvan, les assoleixen, però d'una manera més ajustada.

En el seu conjunt, un global alt al Berguedà, que garanteix una còmode governabilitat a molts municipis de la comarca, tot i que inferior a la de la legislatura anterior, quan se'n van obtenir 30, entre els quals la capital, Berga.
 

Resultat de les eleccions municipals, poble per poble