La CUP supera CiU per 58 vots a Berga i pretén governar sense pactes

Montse Venturós creu que un govern en minoria dóna més “marge” al debat | Biarnés s'obre a estudiar “altres opcions” si la Candidatura d'Unitat Popular no garanteix una majoria estable

Pere Gendrau
25 de maig del 2015
Actualitzat a la 13:07h
La candidata de la CUP, Montse Venturós, amb altres membres de la llista
La candidata de la CUP, Montse Venturós, amb altres membres de la llista | Pere Gendrau

La candidata de la CUP, Montse Venturós, amb altres membres de la llista Foto: Pere Gendrau


Els resultats de les eleccions municipals a Berga han dibuixat un escenari absolutament nou. Un empat entre la CUP i CiU, amb sis regidors. La Candidatura d'Unitat Popular ha obtingut el mateix nombre de representants que Convergència i Unió però ha superat la federació per 58 vots. És, per tant, qui ho té més de cara per governar la ciutat. No obstant això, l'escenari està molt obert i s'haurà d'anar confirmant, amb el pas de les hores, quin és el futur equip de govern municipal.

L'escenari està obert, en primer lloc, perquè la llista que ha guanyat les eleccions, la de la CUP, opta a priori per governar sense pactes. O, el que és el mateix, sense comptar amb la majoria de nou regidors que calen per assegurar les votacions. Així ho ha assegurat a NacióBerguedà la candidata a l'alcaldia d'aquesta candidatura, Montse Venturós, tot advertint que “encara s'ha de debatre a l'assemblea” perquè ha estat preguntada sobre aquesta qüestió quan feia pocs minuts que s'havien confirmat els resultats.

 

Montse Venturós observant resultats d'altres municipis al Casal Panxo Foto: Pere Gendrau

“Intentarem governar en minoria perquè creiem que això dóna un marge molt més ampli de debat als plens municipals”, ha assenyalat Venturós. I és que, si bé es continua sense veure “cap pacte possible”, la CUP també ha insistit durant la campanya electoral en el fet que hauria de governar la llista més votada. Tot plegat, Venturós ho explicava intentant contenir l'eufòria que es respirava i es compartia al Casal Panxo, des d'on s'ha seguit l'escrutini dels vots.

La valoració dels resultats és “evidentment positiva” tal com ha assenyalat Venturós. Ara bé, l'alcaldable ha assegurat que tant ella com la resta de membres de la candidatura són “conscients de la responsabilitat que recau sobre la CUP”.

Sorpresa amarga a CiU

L'empat amb la CUP i la posterior derrota en nombre de vots, en canvi, ha caigut com un gerro d'aigua freda sobre els militants de CiU que s'han aplegat al seu local, a la carretera de Sant Fruitós. S'esperava un frec a frec, però no una derrota. A més, sent tan justa, ha comptat amb moments d'incertesa angoixant. La primera notícia de la derrota ha arribat en forma de piulada del regidor de la CUP Francesc Ribera. S'ha confirmat en un primer moment però, després, un altre recompte semblava donar la victòria a CiU. Amb el pas dels minuts, sota l'atenta mirada del candidat a l'alcaldia, Antoni Biarnés, s'ha confirmat la derrota per gairebé una seixantena de vots.

Antoni Biarnés ha comparegut davant de la militància admetent que no són els resultats que s'esperaven, tot afegint que deixen “un panorama amb un punt d'incertesa”. Des del seu punt de vista, serà “complicat” el fet d'aconseguir “majories de govern”. Després de felicitar la CUP i la resta de partits pels seus resultats, el candidat de CiU ha atès els mitjans de comunicació i ha aprofundit en la futura governabilitat del consistori.

 

El candidat de CiU, Antoni Biarnés, valorant els resultats davant de la militància Foto: Pere Gendrau

“Ara mateix, és prematur valorar qualsevol possibilitat”, ha assenyalat Biarnés amb una prudència compartida pels caps de llista tant de la CUP com d'ERC. Ara bé, el que té clar el candidat de la federació és que s'ha de veure com es pot assegurar una “majoria estable” a l'Ajuntament de Berga. “Si no hi fos, entenem que això seria molt negatiu per a la ciutat”, ha indicat Biarnés afegint que “queda tot obert”.

Biarnés ha indicat que correspon a la CUP el fet de buscar una majoria. Si l'aconsegueixen, ha indicat que no hi haurà “res a dir”. En cas que no es garanteixi aquesta majoria, és quan segons el candidat de la federació s'haurien d'estudiar “altres opcions”. “Haurem de veure si la CUP pot aconseguir els nou regidors que calen per governar aquest ajuntament”, ha sentenciat.

La clau republicana

Tant els missatges emesos pels caps de llista de la CUP i CiU com els resultats en sí posen el focus sobre Esquerra Republicana de Catalunya. Els seus membres, aplegats al local de la plaça del doctor Saló, brindaven amb cava pel fet de passar de no tenir representació a recuperar tres regidors al consistori. Ho feien militants històrics que celebraven tornar a números d'èpoques passades i nous membres, provinents d'Impuls pel Berguedà i anteriorment del PSC, que abordaven les eleccions amb la incertesa d'haver impulsat un projecte nou. Preferien concentrar-se en el factor positiu i immediat del resultat.

 

Membres d'ERC celebrant els resultats a la seu del partit Foto: Pere Gendrau

L'altre factor que es desprèn, però, de tenir tres regidors a l'Ajuntament de Berga amb l'escenari que s'ha dibuixat és el de tenir la clau de la governabilitat. ERC pot assegurar una majoria a la CUP ja sigui dins o fora del govern, pot pactar amb CiU per desbancar la llista més votada o restar a l'oposició decantant la balança com ho cregui oportú. L'actitud que adoptaran els republicans, però, es farà esperar.

En declaracions a aquest mitjà, la cap de llista d'ERC, Ermínia Altarriba, s'ha mostrat satisfeta pels resultats. Ha afirmat que estan “oberts a tot” però també ha advertit que “el pacte ha de ser a dues bandes i la CUP sempre ha dit que no pactaria”. En aquest sentit, Altarriba creu tenir clara la posició de la Candidatura d'Unitat Popular. “Entenem que voldran governar sols”, ha indicat.

De totes maneres, la cap de llista republicana ha advertit que “és massa d'hora per dir res” i que “s'han de fer les valoracions adequades”. Un missatge compartit per la CUP i CiU que, veient els resultats obtinguts, és més sincer que mai. El coixí, aquest cop sí, haurà de treballar de valent.

ICV aposta per la CUP

Qui ja té clar que no hi ha pactes possibles i que la llista més votada és la que ha de governar és ICV. El seu cap de llista, Joan Torres, ha assenyalat a NacióBerguedà que se sentiran “còmodes” donant “suport a coses puntuals de la CUP”. En aquest sentit, ha indicat que el programa “s'assembla” tot i que “la manera d'executar-lo és el més diferent”. Segons Joan Torres, el resultat d'Iniciativa és “espectacular” i és el que s'esperaven “després de 32 anys sense representació”, oscil·lant al voltant dels dos-cents vots.

Per la seva banda, la candidata del PSC, Rosalia Monroy, s'ha mostrat satisfeta pel fet de mantenir la representació tot i que s'esperaven “un regidor més”. “Hem treballat fort però no teníem res, ens havíem quedat sense ningú a l'Ajuntament”, ha destacat Monroy tot afegint que continuar presents al consistori és “el millor”.
 

Antoni Biarnés confirmant el resultat de la votació a la seu de CiU Foto: Pere Gendrau

 
Arxivat a