El III Simposi d'Història del Carlisme acull unes 60 persones a Avià

La jornada acull 13 ponències de catedràtics, historiadors i estudiosos

Redacció
11 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:11h
Fotografia de grup d'alguns dels participants del III Simposi d'Història del Carlisme
Fotografia de grup d'alguns dels participants del III Simposi d'Història del Carlisme | Centre d'Estudis d'Avià

Una seixantena de persones han participat aquest cap de setmana al III Simposi d'Història del Carlisme que organitza el Centre d'Estudis d'Avià i en què estudiosos d'aquest àmbit han presentat i debatut algunes de les novetats o peculiaritats del carlisme a Catalunya i, en concret al Berguedà. En el seu conjunt, una jornada tècnica que ha comptat amb diversos experts d'aquest àmbit, que han exposat fins a 13 ponències, incloses dins del llibre Propaganda carlista, religió, literatura i accions militars, que també s'ha presentat al llarg de dissabte. 

Entre els ponents, ha destacat la figura de prestigiosos catedràtics, tot i que també d'un mosso d'Esquadra que ha dibuixat algunes de els operacions militars de les antigues Esquadres de Catalunya contra les partides carlines durant el segle XIX. Així mateix, el simposi també ha comptat amb la presència del director del Museo del Carlismo de Lizarra, Ignacio Urricelqui, i de l'historiador Antoni Sánchez, que ha presentat el darrer volum de la col·lecció Història del Carlisme, la Primera Guerra Carlina a la Cerdanya. Segons el Centre d'Estudis d'Avià, aquest llibre inclou molta informació sobre Berga i diversos pobles de la comarca.

Paral·lelament a les ponències, els participants han pogut visitar l'exposició d'il·lustracions carlines Rastres de sang i de foc, de Pere Boixader, a l'Arxiu Comarcal de Berguedà i, pel que fa a diumenge, els visitants han realitzat una visita guiada per la Serra de Noet, un dels escenaris carlins de la comarca.