CiU, ERC i CUP de l'Alt Berguedà signen el compromís de l'ANC

Les 19 candidatures se sumen al document en un acte conjunt a Bagà

Aida Morales
03 de maig del 2015
Actualitzat el 04 de maig a les 12:22h
Tots els alcaldables de l'Alt Berguedà que han signat el compromís
Tots els alcaldables de l'Alt Berguedà que han signat el compromís | Jordi Fernández

Aquest dissabte, diversos partits polítics de l'Alt Berguedà van realitzar un acte històric per a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la comarca. Totes les llistes de Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) d'11 pobles de la comarca es van reunir a la plaça Galceran de Pinós de Bagà per signar públicament el document de compromís de l'ANC a través del qual prometen que treballaran pel procés d'independència de Catalunya i que formaran part de l'assemblea de càrrecs electes, en cas que el Parlament de Catalunya fos intervingut per l'Estat espanyol.

D'aquesta manera, el que havia de ser un acte local a Bagà es va convertir en una proclama unitària dels partits sobiranistes de l'Alt Berguedà, una demostració de força de la qual l'Assemblea se'n sent orgullosa, i a partir de la qual s'iniciarà la campanya de recolzament comarcal a totes les candidatures que han signat. De fet, i segons ha precisat a NacióBerguedà la secretària comarcal Alba Juez, l'ANC no demanarà el vot per a cap partit polític en concret, tot i que sí que donarà el seu suport polític al conjunt de llistes que han signat el seu compromís. 

D'aquesta manera, a partir de mitjans de maig es repartiran per tots les pobles i ciutats del Berguedà un total de 30.000 tríptics amb els noms i les candidatures adherides que, bàsicament, corresponen a aquests tres partits, les seves marques blanques i alguna llista independent. No obstant això, Juez ha volgut remarcat que l'ANC del Berguedà ha fet l'esforç de contactar amb totes les candidatures que han estat proclamades, sense distinció de colors polítics, tot i que ha estat impossible en el cas de 21 "llistes fantasma" del Partit Popular català (PPC), així com altres del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). En qualsevol cas, la secretària comarcal ha deixat la porta oberta a futures adhesions, “si hi ha algun partit que s'ho repensa”. 

En total, unes 55 candidatures del Berguedà han signat el compromís, de les quals una ho ha fet a Gósol i 18 ho van fer aquest dissabte a Bagà davant de més d'un centenar de persones. Un acte, en què es va llegir el document de l'ANC així com un manifest que recordava alguns dels pilars fonamentals sobre els quals es sustenta l'Assemblea. “Volem constituir la república catalana per aconseguir les més altes cotes de democràcia, llibertat i justícia social”, recollia l'escrit, que d'altra banda recordava la importància d'uns resultats sobiranistes a la majoria d'ajuntaments després del 24 de maig. En aquest sentit, apuntava que les eleccions municipals serien “les últimes amb lleis espanyoles”, si el 27 de setembre es votava a favor d'un “país lliure” i, d'aquesta manera, s'animava a dipositar vots de caire sobiranista.

En el seu parlament, Juez no va voler acabar sense tenir unes paraules de record pel “pare de les assemblees territorials a la comarca”; el doctor Lluís Ballús, que va morir el passat mes de febrer, i sobre qui va afirmar que estaria “orgullós” de veure com el Berguedà continua compromès en el camí cap a la independència. 
 
 
PoblesLlistes i candidats adherits al compromís
BagàConvergència i Unió (CiU): Pep Llamas
 Junts per Bagà - Acord Municipal (JxB): Joan Oña
Castellar de n'Hug

Esquerra Republicana de Catalunya  - Acord Municipal (ERC-AM): Eduard Coronado

 Convergència i Unió (CiU): Salvador Juncà
CercsClam - Acord Municipal (Clam-AM): Marie Kapretz
 Convergència i Unió (CiU): Jesús Calderer
FígolsIndependents per Fígols - Acord Municipal (IpF-AM): Josep Calduch
 Convergència i Unió (CiU): Antoni Garcia
GisclarenyConvergència i Unió (CiU): Joan Tort
Guardiola de BerguedàJunts per Guardiola (JpG): Olga Saus
 Convergència i Unió (CiU): Josep Lara
La Nou de BerguedàCandidatura d'Unitat Popular - Pobla Actiu (CUP-PA): Joan Marcet
La Pobla de LilletEsquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal (ERC-AM): Enric Pla
 Convergència i Unió (CiU): Vicenç Linares 
SaldesTots som Pobla - Acord Municipal (TsP-AM): Moisès Masanas
 Convergència i Unió (CiU): Ismael Calvo
Sant Julià de CerdanyolaCerdanyola - Acord Municipal (Cerdanyola-AM): Pere Casas
VallcebreConvergència i Unió (CiU): Lluís Cadena
GósolConvergència i Unió (CiU): Lluís Campmajó

 

Alguns candidats firmant el compromís de l'ANC Foto: Jordi Fernández

 

Acte polític de l'ANC a Bagà Foto: Jordi Fernández

 

Lectura del manifest per part de la secretària comarcal de l'ANC, Alba Juez Foto: Aida Morales