El Consell Comarcal del Berguedà incrementa la taxa de residus als supermercats

Francesc Xavier Francàs afirma que els supermercats són uns dels que produeixen més residus i reciclen menys

13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:07h
Consell Comarcal del Berguedà.
Consell Comarcal del Berguedà. | Aida Morales
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat, sense massa problemes, les principals ordenances fiscals pel 2018, amb un increment pel que fa als supermercats i grans superfícies. Segons ha explicat el conseller de l'àrea, Francesc Xavier Francàs, s'ha incrementat la taxa a aquests actors, ja que són uns dels que produeixen més residus i "no reciclen gaire bé". Per altra banda, també s'ha incrementat la taxa, tot i que de manera més moderada, a les cases de colònies i punts d'acampada, tot i que s'ha mantingut en cases rurals i càmpings. 

Sobre l'increment de la taxa per a supermercats, ha explicat Francàs, s'ha aplicat en funció de la franja de metres i el padró del municipi. "Hi ha una sèrie de supermercats que estan en una franja que no és la correcta", ha explicat, tot i que també ha reconegut que, en alguns casos, hi ha un "decalatge" pel que fa als establiments que es troben "al mig". Precisament, i a petició del grup d'ERC, s'ha decidit realitzar un tram intermig pels establiments de 500 a 800 metres quadrats, per tal que aquests no hagin de pagar com els més grans.

El ple del Consell, que de manera excepcional s'ha realitzat en divendres i no dimecres, com és habitual, també ha tractat l'aprovació definitiva dels estatuts de la Fundació Social del Berguedà, l'adjudicació de les obres d'adequació del dipòsit controlat de la comarca a Urbaser S.A. per 394.000 euros, l'expedient sobre la constitució d'un lloc comú per a secretari i interventor entre els ajuntaments de Gósol i Cercs, l'aprovació de l'església de Sant Martí de Montclar com a Bé Cultural d'Interès Local, i la renúncia de Mai Alsina Galán i Roser Jordana com a conselleres comarcals d'ERC. 

Per altra banda, el Consell ha posat en coneixement la subvenció de 246.000 euros rebuda per part del Govern de la Generalitat per tirar endavant el projecte que combina turisme i patrimoni industrial, i que permetrà acabar de perfilar l'Estació de Trail i finalitzar les obres del Xalet del Catllaràs, i s'ha explicat el conveni entre el Consell i els ajuntaments de la Nou de Berguedà i Puig-reig, per desenvolupar les obres vinculades al Fons FEDER.

De manera extraordinària, per altra banda, l'ens comarcal també ha volgut fer evident la seva condemna a la repressió policial patida el passat 1 d'octubre, i el suport explícit al procés d'autodeterminació de Catalunya a través d'un referèndum.