El referèndum i la Guàrdia Civil donen contingut polític a un ple fora d'horaris a Berga

L'Ajuntament de Berga es converteix en el propietari d'un nou edifici a la plaça Doctor Saló | La regidora del PSC vota en contra de la moció en suport als resultats del referèndum que han presentat la resta de grups municipals

13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:18h
Ple de l'Ajuntament de Berga aquest divendres.
Ple de l'Ajuntament de Berga aquest divendres. | Aida Morales
Ple de tarda, tou, de pocs regidors. Ple d'havent dinat, de divendres. El ple municipal del mes d'octubre a Berga ha estat, de totes, un ple diferent per a tothom. D'entrada, pel dia, però també per haver-se hagut de celebrar a les 16.00 hores, arran del canvi de dates propiciat pels esdeveniments polítics de l'última setmana. Una sessió, com no podia ser d'altra manera, marcada per la declaració política derivada de l'1 d'octubre i la proposta d'independència en diferit de Carles Puigdemont. Però també un ple comú, on s'han tornat a posar sobre la taula alguns dels aspectes habituals.

La moció presentada per la CUP, CiU i ERC per condemnar la repressió dels cossos policials el passat diumenge 1 d'octubre ha estat un dels punts més destacats. Sobre aquesta, la regidora del PSC, Rosalia Monroy, hi ha votat en contra per no "posar més llenya al foc", ha dit. No obstant això, la resta de grups s'han pogut posar d'acord en una moció conjunta per demanar al Govern que apliqui els resultats del referèndum.

En aquest mateix sentit, i en l'apartat de precs i preguntes, la regidora de CDC Maria Antònia Ortega ha mostrat preocupació per l'ocupació de via pública que s'ha pogut veure durant aquests dies a l'entorn de la caserna de la Guàrdia Civil, un fet sobre el qual el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, ha bromejat: "És una nova frontera internacional que ha sorgit al municipi". Així mateix, però, ha lamentat la "zona militaritzada" impulsada per algun "xusquero", ha dit, i ha explicat que, en relació als camins escolars que passen per la zona, intentaran habilitar passos de vianants per adaptar la vorera de l'altra part de la carretera, i evitar, tal com li ha demanat Ortega, moments de perill.
 

El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, al ple de Berga. Foto: Aida Morales


En aquesta línia, Ortega també ha demanat que, si dilluns encara hi ha les tanques, es disposin agents de la Policia Local per protegir els infants de perills viaris. "Tenim la plantilla que tenim", ha contestat el regidor de Seguretat, Francesc Ribera, que, no obstant, ha afirmat que ho intentaran.

Noves adquisicions

Un dels aspectes més importants que s'ha tractat al ple municipal és l'adquisició, per part de l'Ajuntament, de l'edifici de l'antic bar Escac, situat a la plaça Doctor Saló de Berga, que passarà a ser titularitat del consistori, posant fi a una situació judicial que fa anys que s'arrossega. En aquest cas, ha explicat el regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, la compra de l'edifici per 325.000 euros finalitza un capítol de "conflictivitat amb l'Ajuntament", però també facilita els termes urbanístics per avançar cap a un possible Museu de la Patum.

Respecte d'això, el regidor convergent Ramon Minoves ha volgut felicitar tota la corporació, mentre que la republicana Ermínia Altarriba ha precisat que, no obstant, caldria una major planificació estratègica: "El primer projecte contemplava l'edifici de l'Escac, el segon no; i ara, haurem de tornar a fer un tercer projecte. La planificació d'aquests anys ha estat tan nefasta que obligarà a tornar a gastar diners per adaptar el projecte".
 

El grup municipal d'ERC al ple de Berga. Foto: Aida Morales


Pel que fa a altres termes d'urbanisme, s'han repassat els contractes administratius que ha suposat el canvi d'enllumenat a led, i en relació a això, alguns regidors han manifestat queixes dels veïns sobre punts foscos a la ciutat, com ara les Estaselles o el carrer Buxadé. Camps ha afirmat que els problemes "s'aniran resolent", tot i que ha puntualitzat que no ha estat fàcil canviar 3.300 punts de llum que, a més, ofereixen un efecte menys difús.

Per altra banda, el ple també ha tractat la problemàtica i la necessitat de realitzar manteniment al funicular de Queralt, ja que, tal com ha assumit Camps, l'empresa concessionària, Inberga Tur, no realitzarà cap d'aquestes tasques, que s'hauran de fer de manera subsidiària, i el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, ha presentat l'estat de comptes del consistori. En aquest cas, l'economia ha tornat a generar moments de polèmica amb CiU arran de la gestió del deute de l'antic equip de govern, i en l'apartat de precs i preguntes, s'ha tornat a repassar la concessió del bar del Tossalet, així com la situació de Ràdio Berga, que Ribera ha assegurat que s'està redreçant.
 

Els regidors de CDC a l'Ajuntament de Berga. Foto: Aida Morales

Arxivat a