Col·loquen noves tanques de ferro a la Via Verda de Pedret després dels atacs vandàlics

Francesc Xavier Francàs referma la voluntat del Consell Comarcal del Berguedà de convertir el camí en una zona només per a vianants

06 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:03h
El conseller Francesc Xavier Francàs a la roda de premsa davant de les noves tanques de la Via Verda.
El conseller Francesc Xavier Francàs a la roda de premsa davant de les noves tanques de la Via Verda. | Aida Morales
El Consell Comarcal del Berguedà ha decidit tornar a fixar-se en el projecte de la Via Verda de Pedret, i invertir 30.000 euros més, per tal de millorar el camí, la il·luminació i tornar a col·locar tanques a les dues entrades -la de Cal Rosal i la del pont de Pedret-, que fa uns mesos van ser destrossades. Així ho ha informat aquest divendres el conseller Francesc Xavier Francàs, que ha anunciat que, amb aquestes millores, el Consell reafirma la seva aposta per la peatonalitat de la via, que s'inclou dins d'un projecte més gran que és la Via Blava, que unirà les Fonts del Llobregat amb la seva desembocadura.

La nova inversió de 30.000 euros, ha especificat Francàs, se suma als 30.000 euros que ja es van invertir al principi per arreglar el camí i col·locar tanques de fusta. Durant els últims mesos, però, la Ruta Verda ha patit diversos actes incívics, entre els quals el robatori de la placa solar que permetia la il·luminació d'un dels túnels, o l'embestida de les tanques de fusta. "No ho tanquem pel nostre gust", ha explicat el conseller, però també ha afirmat que aquest tram no és un lloc "per fer ral·lis", sinó per fer salut.
 

El conseller Francesc Xavier Francàs a la roda de premsa davant de les noves tanques de la Via Verda. Foto: Aida Morales


Un dels col·lectius a qui menys ha agradat aquesta decisió ha estat el dels pescadors de la zona. Una entitat que, des del principi, ja va mostrar el seu rebuig a la prohibició de pas de vehicles. Per això, el Francàs ha dit que ja s'hi ha parlat i, malgrat que no se'ls donarà cap clau, sí que s'hi vol mantenir comunicació fluïda per si hi ha casos particulars de persones que tenen problemes per accedir fins als llocs de pesca: "Ells no han estat els que han destrossat les portes, però hem d'intentar buscar un equilibri".

Ara per ara, les noves tanques que priven l'accés als vehicles són de ferro, i només tenen claus el Consell Comarcal, propietaris de les finques, i cossos de seguretat i emergències. L'objectiu, ha dit el conseller, és que la via es converteixi en un veritable camí per a vianants, on poder "fer salut", i que uneixi, posteriorment, amb la Via Blava.

Pel que fa a camins, el Consell va invertir, el 2016, 200.000 euros. Pel que fa a aquest 2017, es té prevista una inversió que ascendeixi a 300.000 euros.
 

Restringeixen el trànsit de la Ruta Verda entre Pedret i Cal Rosal perquè no sigui una «via de ral·lis»