Gironella bonificarà la taxa de residus si es millora la mitjana comarcal del reciclatge al poble

L'Ajuntament unifica la taxa d'entrada de vehicles i guals, i incorpora bonificacions en l'IBI

Redacció
04 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:51h

Deixalleria mòbil de Gironella Foto: AjGironella


L'Ajuntament de Gironella continua amb la política de reciclatge i, segons ha aprovat en ple municipal, incrementarà les bonificacions als ciutadans que reciclin o que facin ús de la deixalleria mòbil que, mensualment, fa parada al municipi. Per unanimitat, el consistori ha aprovat noves taxes de cara al 2018, a través de la qual la taxa de residus domèstics s'equipara a la taxa comarcal, passant a ser de 113,90€. També hi ha increments en la resta grups de contribuents i se'n crea un de nou que fa referència als establiments comercials superiors als 500m2. An aquests casos, han dit, cap contribuent notarà una pujada en el rebut si es pren consciència col·lectiva d'un millor reciclatge, donat que les pujades quedarien compensades amb el descompte que s'ha incorporat.

Segons dades del 2016, Gironella està per sota de la mitjana comarcal de recollida selectiva. Malgrat això, seguint la política del Consell Comarcal del Berguedà d'agrupar els contenidors en illes de reciclatge, les dades estan canviant de cara al 2017. Així, segons dades provisionals, els residus dipositats a l'abocador comarcal marquen una tendència a la baixa propera al 8%, mentre que la recollida d'orgànica al municipi creix per sobre del 7%, de la mateixa manera que la resta de recollida selectiva. Per aquest motiu, l'Ajuntament aposta per continuar amb aquesta línia, fomentant la conscienciació de la ciutadania i beneficiant les persones que reciclin.

Això es farà a través d'un descompte que s'oferirà extra d'un 5% sobre els rebuts que, de cara al 2018, se sumarà a les les bonificacions ja previstes en els casos d'utilització de la deixalleria mòbil, que oscil·len entre el 5% i el 18%, en funció del grau d'utilització de la mateixa.

Altres canvis en taxes

L'Ajuntament també ha aprovat que, a partir del 2018, la taxa d'entrada de vehicles i guals quedarà unificada a una sola i d'import 13,02€/ml. Aquesta mesura es pren per igualar en condicions tots els qui tenen entrades de vehicles, ja que fins ara només els que en disposen en carrers o places on hi ha més espai per aparcar o són zones més àmplies el col·locaven per evitar aparcaments de vehicles davant del seu garatge; en canvi els qui vivien en zones més residencials o en carrers on era complicat l'aparcament, no posaven mai el gual. Ara tot ciutadà disposarà de gual permanent municipal, visqui on visqui.

A més, també hi ha una nova modificació en referència l'Impost de Béns Immobles (IBI), que incorporarà una bonificació per famílies nombroses i monoparentals del 50% de l'impost, condicionada a disposar d'un immoble amb un valor cadastral inferior als 75.000€ (la mitjana de Gironella és de 33.000€ de valor cadastral) i que els ingressos de la unitat familiar no siguin superiors a 3,5 vegades l'IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) en els casos de famílies monoparentals, i de 5 vegades en els casos de famílies nombroses. Per altra banda, també es fa una modificació general del tipus que passa del 0,82 al 0,83 sobre el valor cadastral vigent (valoració del 1986) per compensar la caiguda de valor dels terrenys urbans que per revisió de valor feta per l'estat espanyol passen a tenir un valor similar a terrenys rústics.
Arxivat a