Montse Venturós: «Aquesta citació és estríctament política i ens acollim al dret de la desobediència»

L'alcaldessa de Berga no es presenta a declarar davant de la Fiscalia per haver donat suport al referèndum | Venturós compareix a la sala de plens amb el suport de CDC, ERC i ICV

04 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:51h
Roda de premsa de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després de decidir no anar a declarar davant la Fiscalia.
Roda de premsa de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després de decidir no anar a declarar davant la Fiscalia. | Aida Morales
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha comparegut aquest dimecres a la sala de plens del consistori per donar explicacions sobre per què, justament en aquests precisos moments, no es presenta davant de la Fiscalia de Manresa a declarar per haver donat suport al referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Així ho va anunciar quan va rebre la citació, i així ho ha tornat a reafirmar, aquesta vegada, amb el suport de bona part dels partits polítics que conformen el consistori berguedà. Venturós ha aparegut acompanyada a la roda de premsa de diversos regidors de la CUP, així com també edils de CDC i ERC, i amb el suport d'ICV. 

"Seguim la línia que portàvem", ha explicat i, en aquest sentit, ha dit, no considera que els catalans hagin d'estar "supeditats als jutjats de l'estat espanyol". Venturós ha explicat que, després de la declaració del 9-N i del mandat popular que va sortir de les eleccions del 27 de setembre, aquesta citació és "estrictament política" i, per tant, des de la CUP s'ha tornat a optar per acollir-se al "dret a la desobediència". En qualsevol cas, ha dit, la Fiscalia "no és ningú, a dia d'avui", i si volgués deixar resolta la instrucció, ho podria haver fet amb la declaració de tres o quatre alcaldes, sense haver de citar-ne més de 800.

En aquest punt, doncs, Venturós assegura que ja no té por d'una nova detenció, tot i que ha precisat que, abans, hauria de rebre una segona citació a declarar. "Les detencions no agraden a ningú, i ningú se sent còmode, però, a més repressió, tot el poble s'ha preparat més", ha assegurat. De fet, ha dit, només cal veure la mobilització del poble català durant els últims dies, quan la gent "es va mantenir als carrers, va continuar custodiant urnes" i, moralment, cada vegada estan "més preparats".

Sigui com sigui, però, ha afirmat que la detenció serà un efecte no desitjat i sobre el qual no volen focalitzar l'atenció, ja que, actualment, és moment de "mantenir la calma" i "no generar clima de nerviosisme". "És important que el suport hi continuï sent, no només cap a les persones represaliades, sinó cap a totes aquelles que treballen a nivell de país", ha sentenciat. "I la legitimitat d'això considerem que la tenim tota", ha afirmat.

Venturós també ha volgut donar les gràcies a totes les persones, així com regidors i treballadors del consistori que, durant tot aquest procés, han estat i es mantenen al seu "costat".
Arxivat a