El «Paral·lel Festival» de Guardiola de Berguedà es consolida amb 950 persones i el 60% d'estrangers

Els organitzadors del festival asseguren estar "molt contents" de la segona edició de l'esdeveniment | Artistes punters de l'electrònica internacional van oferir directes en un festival incomparable al Berguedà

28 de setembre del 2017
Actualitzat a la 13:27h
Paral·lel Festival.
Paral·lel Festival. | Aida Morales
Gairebé 30 dies després, el Paral·lel Festival de Guardiola de Berguedà tanca el cercle amb les primeres valoracions de funcionament i participació. Aquest festival de música electrònica es va realitzar els passats 1, 2 i 3 de setembre a Cal Companyó, en una segona edició que va comptar amb 950 persones i un 60% d'estrangers, ha explicat a NacióBerguedà el seu cofundador, Félix Beltran. Unes dades, ha indicat, que confirmen la consolidació d'aquest esdeveniment musical que, enguany, a més, va poder oferir un cartell de luxe. 

El Paral·lel Festival és un festival d'abast i participació internacional, que busca combinar cultura musical electrònica dins d'un entorn incomparable dins la natura. Bona part del seu públic prové de França (unes 300 de les 820 entrades venudes), tot i que també d'Alemanya o el Regne Unit, països amb una cultura musical electrònica més implantada. 

En aquest punt, els organitzadors han realitzat una aposta important per la localització del festival, fomentant el respecte envers l'entorn i la comarca, amb descomptes i promocions per a la gent de les rodalies. En la segona edició d'aquest esdeveniment, però, això encara no ha acabat d'arrelar, tot i que Beltran ha assegurat que continuaran acostant-se al Berguedà, per tal d'establir-se com un referent dels festivals en aquesta zona i, també, a Catalunya i l'estat espanyol. 

La cita, però, ja s'està convertint en obligada per a molts. De fet, ha precisat, bona part de la gent que va assistir al Paral·lel en la primera edició ha volgut repetir, i fins i tot s'han produït escenes, com la celebració d'una lluna de mel d'una parella: "S'està consolidant com a cita anual per a molta gent; fins i tot una parella del Japó estava de lluna de mel". 

A més, ha explicat el cofundador del festival, també és destacable el ressò del festival dins l'àmbit musical periodístic, amb més de 40 membres de premsa acreditats, que han compartit cròniques i sensacions arreu del món. La implicació local també ha volgut ser un pal de paller, amb 15 persones contractades, moltes de les quals dels pobles del voltant, i una vintena de voluntaris. 

"Estem molt contents", ha assegurat, després d'agafar perspectiva. "Vam tenir una mica de crisi durant l'abril i el maig, però la veritat és que ens va sorprendre positivament", ha conclòs, tot destacant que, ara pera ara, el festival és encara molt "jove", amb només dos anys d'experiència. 

Millores en l'organització

Malgrat que aquest any s'han realitzat diverses millores en organització i infraestructura, amb més carpes i zones d'ombra, aquesta continua sent una assignatura pendent pels organitzadors del festival. "La idea és anar coneixent les deficiències que hi ha, i intentar millorar-les de cara a l'any que ve", ha explicat Beltran. Entre aquestes, ha precisat, part de la il·luminació o la zona de les dutxes. 

Per altra banda, ha afirmat, també s'estudiarà com "atraure més gent de la zona", així com fomentar que, des dels pobles del voltant es conegui i s'integri el festival. "És un lloc que ens agrada molt i l'Ajuntament de Guardiola ens dóna un tracte molt bo", ha indicat. Per altra banda, però, també consideren que s'ha de millorar la coordinació i implicació amb els propietaris dels terrenys, un tema que pretenen treballar per l'edició de l'any que ve. 

Cartell de luxe

Pel que fa als artistes, aquest any es va realitzar una aposta de luxe per l'electrònica puntera internacional. Per això, dels 14 grups que van tocar, només quatre van ser espanyols, amb diverses sessions live. Entre aquests, Refracted, Natural/electronic.system, Antonio Vázquez, Architectural, Dorisburg, F-On, Function, Jana Sleep; Mathias Grassow, Neel, Nems-B, Polar Inertia, Refracted, Steve Bicknell i Yuka.