El Berguedà pel Sí referma el seu compromís amb el referèndum: «No té lloc la renúncia»

Jaume Marfany agraeix a tothom assistir a un acte "tumultuós, sediciós i il·legal" | Gerard Martñu Figueras, Alba Vergés, Jesús Calderer i Francesc Ribera demanen unitat, fermesa i determinació per anar a votar el proper 1 d'octubre

22 de setembre del 2017
Actualitzat el 23 de setembre a les 17:09h
Acte de mitja campanya del Berguedà pel Sí a Gironella.
Acte de mitja campanya del Berguedà pel Sí a Gironella. | Aida Morales
El Berguedà s'empodera. Agafa força amb les "provocacions" del govern espanyol com a benzina per tirar endavant cap el referèndum del proper 1 d'octubre. La gent vibra i els parlaments es radicalitzen. Un camí de força, tot i que també de prudència, i aquests dos sentiments, la determinació però també el pacifisme, han de ser la bandera dels propers dies, coincideix tothom. Aquest és un dels missatges que més s'ha repetit aquest divendres a l'acte unitari que s'ha celebrat a Gironella, on més de 300 persones han omplert el Local del Blat.

Un míting unitari, on els berguedans, així com els diferents conferenciants, han apuntat un escenari en què ja es veu la llum. "Ja no té lloc la renúncia", ha afirmat el secretari general de l'Esport de la Generalitat i membre del PDeCAT, Gerard Martí Figueras. Els catalans, ha dit, són "hereus de tota aquella gent que el 1714 no va acotar el cap i que, durant tres segles, ha lluitat contra un estat opressor que avui es mostra al món com un estat autoritari". I en aquest camí, ha dit, els catalans ja no tenen por.

I és que, tal com ha afegit el membre de la CUP Francesc Ribera, "això ja no té marxa enrere". "Res serà com abans, han agafat el café para todos i han fet una ronda de carajillos de vinagre", ha bromejat. Però des de la seriositat, també ha recordat que el franquisme encara és viu, que va guanyar "realment" l'any 1978 i que, malgrat que avui dia encara governa l'estat, els catalans el "remataran a cops de democràcia" perquè "agonitza".

Una democràcia, ha recordat la diputada d'ERC, Alba Vergés, sobre la qual els catalans no defalliran. "Aquí estem dempeus sense parar, i hi estarem fins l'1 d'octubre", ha clamat, ja que la ciutadania no està cansada i continuarà lluitant per "drets i llibertats". Pel present, però també pel passat i pel futur. Una afirmació també compartida pel membre del PDeCAT, que ha afirmat: "Jo no vull que els nostres fills visquin en un estat que fot vergonya; no vull que mai més, cap membre del govern de Catalunya hagi de passar la nit a la presó perquè està intentant donar veu als catalans".
 

Acte del Berguedà pel Sí, amb l'actuació musical de la coral v9. Foto: Aida Morales


"Aquí no hem de dubtar ni un moment que serem independents", ha declarat l'alcalde de Cercs i membre de Demòcrates de Catalunya, Jesús Calderer. I com a alcalde, ha afirmat, no fallarà, de la mateixa manera que no fallarà la ciutadania, ni cap dels més de 700 batlles investigats, per enviar un missatges a tothom: "Perquè no hem de convèncer Madrid, sinó Catalunya i la resta del món, que ens està mirant".

Defensa de drets i llibertats

"És inaudit que el 2017 tinguem detinguts polítics", ha criticat Vergés, i ha preguntat: "I qui ha tornat a portar els tricornis i les pistoles al nostre país?". La diputada republicana no n'ha deixat passar ni una, i ha lamentat les retallades i la manca de llibertats que s'han pogut veure durant aquests dies, entre les quals d'informació, de publicació o de reunió: "És una vergonya política".

Una situació, ha criticat Martí, que l'estat espanyol no s'hagués pensat que arribaria perquè ho tenien "atado y bien atado". "Ara que han vist que els catalans se'ls hi descontrolaven una mica, hem tornat enrere en forma de regresió, i en forma d'estat de setge, d'estat antidemocràtic i d'estat feixista", ha continuat, i ha instat els catalans a no tenir por, a dipositar la papereta a les urnes i a defensar una creuada, ha afirmat, la de la llibertat.
 

Carme Calderer, membre de l'ANC als Estats Units. Foto: Aida Morales


"Ens veiem a les urnes"

"Ens veiem a les urnes", ha acabat Vergés, última de parlamentar per part dels grups polítics. Perquè, segons ha dit, "una urna no pot espantar ningú, una urna no mossega i no ha de fer cap por". En la mateixa línia, la membre de l'ANC als Estats Units Carme Calderer, ha anunciat que ella ja ha votat, un fet que ha generat diversos aplaudiments, que s'han anat fent extensius, també, durant l'acte, que ha finalitzat amb els Segadors.

Abans, però, l'alcalde de la vila, David Font, també ha instat a "votar amb absoluta normalitat", i ha assegurat que hi haurà paperetes i que l'1 d'octubre serà, sense dubtes, una "festa de la democràcia i de la llibertat". De la mateixa manera ho ha sentenciat el membre de l'ANC Jaume Marfany, que ha donat les gràcies a tothom per assistir a un acte "tumultuós, sediciós i il·legal". "El guió estava escrit", ha dit, i ara, ha continuat, "l'estat espanyol no s'aturarà perquè no té límits". No obstant això, els catalans han d'actuar amb "confiança, determinació i coratge" i, en aquest camí, ha repetit, cal no caure en les provocacions: "El que més mal els fa és la nostra indiferència i que anem avançant".
 

El president del CCBerguedà i l'alcalde de Gironella, David Font. Foto: Aida Morales

Arxivat a