Milers de persones denuncien l'actitud «feixista» de l'estat, en un clam unitari per l'1-O a Berga

Conviden la ciutadania a desplaçar-se fins a la caserna de la Guàrdia Civil | Tots els partits polítics de l'Ajuntament de Berga menys el PSC participen en la concentració

20 de setembre del 2017
Actualitzat el 21 de setembre a les 14:26h
La plaça de Sant Pere repleta de gent per donar suport al referèndum.
La plaça de Sant Pere repleta de gent per donar suport al referèndum. | Cristina Prat.
Més de 3.000 persones s'han concentrat, aquest dimecres a les 20.00 hores a Berga, en solidaritat amb el Govern català i per demostrar fermesa amb el referèndum del proper 1 d'octubre, després de les detencions i registres en seus institucionals i cases particulars que s'na produït durant el matí. Una situació convulsa, que ha fomentat el rebuig de bona part de la ciutadania, i que ha cridat a la mobilització ciutadana d'una manera poques vegades vista. La demostració de força ha estat, principalment, a Barcelona, sota el paraigües de partits i entitats, tot i que pobles i ciutats de Catalunya també han volgut convocar els seus ciutadans, en actes més modestos, com el que s'ha viscut a Berga.

Com era d'esperar, però, la concentració a la capital del Berguedà ha estat a l'altura. El govern de la CUP s'ha fet notar de manera desafiant, amb un discurs contundent i combatiu, tot i que la resta de forces polítiques i les entitats civils no s'han quedat enrere. De fet, tots els partits polítics que conformen l'Ajuntament de Berga, exceptuant el PSC, han volgut ser presents a l'acte, i fins i tot ICV ha condemnat, enèrgicament, l'actitud del govern espanyol, fent prevaldre el dret d'autoderminació.

La concentració, però, no ha acabat tal com s'esperava. Després de crits de "votarem", "independència" i "fora les forces d'ocupació", un ciutadà ha agafat el micròfon i ha instat tothom a adreçar-se, de manera pacífica, cap a la caserna de la Guàrdia Civil, on tothom s'ha quedat durant uns minuts, per tal de mostrar la disconformitat amb els actes d'aquest dimecres. 
 

Els berguedans es desplacen fins a la caserna de la Guàrdia Civil de Berga. Foto: NacióBerguedà


"Estat de setge, estat policial i estat feixista"

Venturós no ha tingut pèls a la llengua per qualificar l'intromissió de les forces de l'estat a domicilis i institucions catalanes. "És un estat de setge, un estat policial i un estat feixista; qui podria definir això com un estat democràtic?". Sobre això, ha sentenciat, el "franquisme té els dies comptats", i ha especificat: "Deu, concretament". 

Segons ha dit, el poble català porta segles proclamant què és i què vol, mentre que l'estat espanyol ha contestat sempre amb "l'amenaça i la por". Una tàctica que durant els últims dies s'ha fet més visible que mai, mitjançant les amenaces als mitjans de comunicació, els escorcolls o la investigació a més de 750 alcaldes i alcaldesses. 

Qüestió de democràcia

Si en alguna cosa han coincidit partits i entitats és en el fet que, aquest dimecres, l'estat espanyol ha sobrepassat línies vermelles. En aquest punt, tant l'ANC, Òmnium com formacions polítiques, entre les quals ICV, han volgut denunciar que, avui dia, ja no és una qüestió d'independència, sinó de democràcia. "Això va més enllà", ha declarat el regidor ecosocialista, Joan Torres.
 

Els portaveus dels grups polítics i entitats a la concentració pel referèndum de Berga. Foto: Aida Morales


"Les institucions catalanes no som de cap govern ni partit polític; som de tots, del conjunt", ha afirmat. I en aquest camí, ha continuat, la pluralitat i la diversitat d'opinions hi juguen un paper fonamental, sempre que es respectin els drets i les llibertats ciutadanes.

Una presència, la d'ICV, que altres partits com ERC han celebrat. "Ens alegrem que Iniciativa s'hagi sumat a la concentració perquè, del que es tracta, és de defensar els drets de tots els catalans", ha afirmat la portaveu republicana, Ermínia Altarriba. En aquest punt, ERC ha defensat la força de la ciutadania, una unitat que fa de coixí als polítics, i que justifica el mandat democràtic.
 

Milers de persones cante els Segadors, a la concentració pel referèndum de Berga. Foto: Aida Morales


Avançar amb serenitat

Davant de la situació política i social que està vivint Catalunya, el camí a seguir és votar, i fer-ho "amb serenitat". Així ho ha mantingut el portaveu del PDeCAT a Berga, Ramon Minoves, que ha afirmat que "cal seguir donant suport al Govern i a les institucions" catalanes.

Minoves, per altra banda, també ha denunciat que hi hagi en marxa un "cop d'estat" en tota regla i que, al capdavant d'aquest, el govern espanyol estigui "actuant a la desesperada".

No obstant això, han assegurat des de l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM, els catalans votaran i, ara més que mai, això agafa rellevància. En paraules del portaveu de l'ANC, l'operació del govern espanyol ha estat, des d'aquest dimecres "al nivell de Turquia", amb "tics autoritaris que ratllen la dictadura d'altres temps". No obstant això, ha afegit la portaveu d'Òmnium, ara és moment de "no tenir por" i de mantenir-se "amb la força i, sobretot, el seny".

 

FOTOS El Berguedà respon amb democràcia a l'operació de l'estat espanyol contra el referèndum

Arxivat a