El Consell Comarcal instal·larà barreres de ferro a la Via Verda de Pedret, després dels atacs vandàlics

L'últim cas va ser el robatori de la placa solar que il·lumina el túnel | Francesc Xavier Francàs afirma que no s'entregaran claus de les noves tanques metàl·liques

29 d'agost del 2017
Actualitzat a les 19:31h
Pont de Pedret.
Pont de Pedret. | Xtec.
El Consell Comarcal del Berguedà instal·larà tanques de ferro a les dues entrades del tram de la Ruta Verda de Pedret, que uneix Cal Rosal amb el pont de Pedret, després dels últims atacs vandàlics i robatoris que s'han produït durant les darreres setmanes. Amb això, l'ens comarcal vol refermar la seva aposta per convertir el camí en un espai exclusiu per a vianants, i evitar, així, el pas de vehicles no autoritzats.

Fa setmanes, uns desconeguts van envestir les barreres d'accés que impedien el trànsit rodat en aquest tram. A més, ha informat el Consell, fa uns dies també es va produir el robatori de la placa solar que subministrava energia per il·luminar un dels túnels d'aquesta via, i es va extreure un focus del túnel, que posteriorment va aparèixer.
 
De moment, ha explicat a NacióBerguedà el conseller Francesc-Xavier Francàs, ja s'ha informat del cas als Mossos d'Esquadra, i s'està pendent de poder tirar endavant les actuacions previstes, entre les quals instal·lar noves portes entre el tram i reposar la placa solar. "No tenim indicis de qui pot haver sigut, però són actes d'incivisme", ha precisat. En el cas de les noves tanques que es col·locaran, ha dit, seran de ferro per impedir que cap cotxe les torni a envestir. Precisament, ha destacat, el pas d'alguns cotxes per aquest camí de terra segueix sent una de les "batalles", des que es va decidir convertir la Ruta Verda en un tram totalment peatonal. 

"El problema gros segueix sent la gent que hi passava; des del primer dia que es va arreglar la Via Verda, van començar els problemes, i malgrat que es van donar claus, la gent va començar a deixar les portes obertes", ha explicat. En aquest sentit, ha recordat, fa uns mesos es van donar claus a entitats, com ara la Societat de Pescadors de Pedret, per tal de poder-se desplaçar pel camí d'una manera més còmoda a l'hora de practicar l'esport. El trànsit, però, no va disminuir del tot i, darrerament, es van produir els últims problemes amb les tanques. 
 
Per això, ha reafirmat Francàs, "quan hi hagi les noves portes, aquestes es tancaran i no es donaran claus a ningú". Així, ha continuat, es consolidarà la seguretat de la via, actualment molt utilitzada per ciclistes i vianants, que la transiten durant tots els dies de la setmana i de manera molt activa. 

Antiga fase de millores

Les tanques de fusta instal·lades als dos extrems de la Ruta de Pedret formaven part, tal com ja va avançar aquest diari, d'una de les mesures implementades per tal de restringir el trànsit entre Pedret i Cal Rosal, en un tram on s'havia detectat un alt volum de cotxes i motos. Aquesta decisió, però, va causar polèmica en un primer terme, ja que no va agradar a la Societat de Pescadors de Pedret, amb qui finalment es va arribar a un acord perquè poguessin circular per aquest tram si disposaven de les claus per obrir la tanca. Així, els pescadors que ho volguessin, només haurien de demanar una de les claus que hi havia en tres punts de recollida.

La millora d'aquest tram de la Ruta Verda, que va des del pantà de La Baells fins l'Ametlla de Merola, a Puig-reig, va suposar una inversió total de 467.000 euros. 
 

Restringeixen el trànsit de la Ruta Verda entre Pedret i Cal Rosal perquè no sigui una «via de ral·lis»

Arxivat a