Els Castellers de Berga, la Cobla Berga Jove i Jocs l'Anònima, les propostes berguedanes a la Fira Mediterrània

Les actuacions s'emmarquen en la 20a edició d'aquest esdeveniment

Redacció
29 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:02h

Integrants de la Cobla Berga Jove Foto: Cobla Berga Jove


Vint noves propostes s'incorporen a la programació de la Fira Mediterrània de Manresa que celebra enguany la seva 20a edició del 5 al 8 d'octubre. Amb la presentació d'aquests nous espectacles respecte al darrer avançament de principis de juliol, es completa pràcticament la totalitat de la programació artística d'enguany.

Tot un seguit de propostes, que tornen a aplegar espectacles de tota la Catalunya Central, i en què el Berguedà torna a ser representat, amb l'actuació dels Castellers de Berga i la de la Cobla Berga Jove. Els primers actuaran el 7 d'octubre a les 17.30 hores, mentre que els segons, un dia després, el 8 d'octubre, a les 11.00 i a les 17.00 hores. Finalment, la companyia de Jocs l'Anònima també organitzarà activitats el 7 i 8 d'octubre a les 11.00 i a les 17.00 hores, amb la presència del mestre baldufaire Arcadi Salada i els seus ajudants. 

Novetats en la programació musical

En l'àmbit musical, una de les principals novetats és el concert que els polonesos Volosi oferiran a El Sielu, una proposta de música clàssica que porta al límit el so dels instruments de corda els seus integrants. Amb l'energia del rock, aquest quintet entoma improvisacions jazzístiques i ritmes contemporanis a partir del repertori tradicional dels Carpats polonesos amb uns resultats espectaculars.

També entra a formar part del programa de la Fira, la peculiar proposta de la manacorina Joana Gomila. La cantant convida al públic a acompanyar-la en el naixement de la seva nova aventura, un treball sobre el Cant de la Sibil·la. Mitjançant xerrades amb experts, tallers pràctics i assajos oberts, el públic podrà viure, al llarg d'una jornada sencera, la creació artística en primera persona.

També dins la programació musical, s'incorporen al programa les actuacions de la Cobla Berga Jove; la dels balears Galivança, que actuaran en el marc de la Nit de Ball Folk a la Taverna Estrella Damm, al costat de Dijazzònic Quartet i Bal O'Gadjo, i els Menace d'éclarcie, una fanfàrria de la Bretanya francesa que posa els instruments tradicionals al servei del rock'n roll.

Novetats en les arts escèniques

En l'àmbit de les arts escèniques, la Fira compta com a novetat, amb l'actuació de la companyia danesa The Brunette Bros, un dels plats forts d'aquest avançament de programació. En total realitzaran set funcions al llarg de la Fira on presentaran el seu peculiar teatre humorístic d'objectes en un vell i atrotinat camió. El seu muntatge proposa un ambient de circ decadent però entranyable, a càrrec de fins a cinquanta personatges i una bona colla de joguines abandonades, que els The Brunette Bros utilitzen per seduir al seu públic.

El Teatre Kursaal acollirà també l'espectacle De poetes, cançonetes. Aquest muntatge de música i poesia, que forma part de la programació del cicle Firaescoles, l'oferta adreçada a les escoles del Bages, presenta una maleta màgica plena de poesia i de cançons infantils fetes amb poemes originals dels grans noms de la literatura catalana.

Tradició, participació i territori

La Fira explorarà, com és habitual, les potencialitats de la cultura popular i tradicional com a element participatiu, de treball comunitari i també d'arrelament al territori.

En aquest sentit, tres noves propostes es sumen a la programació ja presentada en el marc del Focus Occitània, que neix arrel de la participació en el projecte Euroregional Cultures Populars en Diàleg i que portarà a Manresa una mostra del ric patrimoni immaterial d'aquesta àrea cultural i geogràfica, amb atenció especial al bestiari festiu, la polifonia, el ball i el joc tradicional.

Del 5 al 7 d'octubre la Llotja Professional acollirà l'exposició Cultura viva: Fargaires de Tradicions, una mostra de mites, contes i llegendes, carnestoltes, bestiari i esports tradicionals de les cultures occitana i catalana. També dins el Focus Occitània, visitaran la Fira dues figures de bestiari festiu declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat: el Poulain de Pesenàs, declarada obra mestre del patrimoni oral i immaterial de la Humanitat i la Tarasque de Tarascon, una de les figures principals del bestiari popular occità i també Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Es completa així l'àmplia oferta del Focus Occitània, formada per 9 propostes incloent les sis propostes ja presentades anteriorment: els grups de polifonia Aqueles, Cocanha i Polifònic System, el grup de ball folk Bal O'Gadjo la colla del joc de la morra Mourra das Quatre Cantons, i Socarrel, el projecte liderat per Roberto Oliván, Laurent Laforge i Cocanha i que connectarà de forma inèdita moviment, electrònica i polifonia tradicional.

En la seva vessant més participativa, la Fira programa també la Companyia de Jocs l'Anònima que, amb una llarga experiència en la dinamització i recuperació de jocs tradicionals, s'instal·larà a la Plaça Major per fer jugar petits i grans. Així mateix es presenta també una instal·lació a la Plaça Major, un projecte comunitari on una vintena de joves d'una formació impulsada per Ampans han donat vida a l'escultura espectacular d'un arbre mecànic, mitjançant el disseny i la creació de peces amb ferro i sensors de moviment. Tot, sota la coordinació del taller de creació d'animals i vida mecànica Ferroluar.

Per altra banda, la jornada castellera, un clàssic al programa de la Fira Mediterrània des dels seus inicis, incorpora l'actuació dels Castellers de Berga que s'uniran a les dues colles ja confirmades fins ara, els Tirallongues de Manresa i els Castellers de la Vila de Gràcia.

Finalment, en la vessant més patrimonial la Fira incorpora a la porgramació una proposta interessant procedent de La Garrotxa: la imatgeria festiva de Sant Feliu de Pallerols amb el Ball de Cavallets, Gegants i Mulassa, format per cinc balls representatius de la Catalunya Vella.

Les actuacions a la Llotja Professional

Sis artistes conformen la programació dels showcases, les càpsules artístiques de 30 minuts de durada que es presenten a la Llotja Professional de la Fira (ubicada al Museu de la Tècnica).

El 5 d'octubre Tati Cervià obrirà les actuacions a la part professional i ho farà presentant A Secreta veu, un viatge musicalment atrevit, ric en sonoritats i estils. El mateix dia, la Llotja acollirà també l'actuació d'Anna Ferrer, que presentarà Tel·lúria, un projecte de cançons pròpies que recullen el procés musical i personal de la cantant.

Divendres 6 d'octubre serà el torn dels Inxa Impro Quintet, grup liderat pel multiinstrumentista Manu Sabaté, una formació que obre espais d'improvisació als gèneres de ball d'arrel tradicional. A la tarda, tindrà lloc l'actuació de l'acordionista Guillem Anguera que presentarà el seu primer treball discogràfic en solitari, 14 km.

Per últim, dissabte 7 d'octubre la Llotja acollirà les actuacions de Les Anxovetes, grup d'havaneres cantades en femení i la rumba en estat pur de Muchacho & Los Sobrinos que, a part del showcase, també actuaran el dia 8 d'octubre a la Taverna Estrella Damm.

Aquestes actuacions, com la resta de la programació que es duu a terme a la Llotja Professional, estan adreçades al miler de professionals que s'acrediten cada any.

OFF – Grups de Teatre Amateur de la Catalunya Central

Enguany la Fira Mediterrània tornarà a comptar amb un cicle l'OFF organitzat per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya que comptarà amb les actuacions de cinc companyies de la Catalunya Central: l'Agrupació Teatral i Cultural de Castellbell i el Vilar amb Boeing, Boeing; el grup Cul-i-Seu que presentarà Mentiders; el Grup de Teatre del Centre Parroquial de Monistrol de Calders i el muntatge Les amargues llàgrimes de Petra Von Kant; el Grup Escènic Navàs que presentarà Pels camins de la mentida, una obra de creació pròpia, i Qollunaka Grup de Teatre que portaran sobre l'escenari Tot assajant un clàssic.

Venda d'entrades

Ja estan a la venda tots els espectacles de pagament de la programació. Les entrades es poden comprar a través del web de la Fira i a les taquilles del Kursaal.