El «Paral·lel Festival» de música electrònica es reivindica des del respecte i la qualitat al Berguedà

Una quinzena d'artistes d'àmbit internacional es podran veure a Guardiola de Berguedà els dies 1, 2 i 3 de setembre | Els organitzadors del festival volen implicar el públic local i oferiran descomptes especials per als berguedans

07 d'agost del 2017
Actualitzat el 08 d'agost a la 13:03h
Roda de premsa de presentació del Paral·lel Festival de Guardiola de Berguedà.
Roda de premsa de presentació del Paral·lel Festival de Guardiola de Berguedà. | Aida Morales
El Paral·lel Festival escalfa motors i tanca un cartell de luxe, per a la seva segona edició els dies 1, 2 i 3 de setembre a Guardiola de Berguedà. Serà, com l'any passat, a l'entorn de Cal Companyó, amb unes 950 persones, comptant músics, convidats i organitzadors, i artistes de l'àmbit de la música electrònica arribats d'arreu del món. Enguany, però, i tal com han explicat aquest dilluns en una roda de premsa, el festival busca posicionar-se, també, com un esdeveniment amb "compromís local", motiu pel qual s'han buscat aliances amb les administracions, amb avantatges especials per als assistents berguedans. 

Ho ha explicat el seu cofundador, Félix Beltran, que en una roda de premsa conjunta amb Patricia Homedes, també organitzadora del festival, i l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, ha detallat les bases del Paral·lel Festival, així com part de la seva filosofia. "Vam néixer en contraposició als macro festivals", ha declarat. Per això, ha assegurat, en aquest cas s'organitza un esdeveniment que ofereix una experiència "diferent i còmode", des del respecte i la "cura dels assistents". 

En aquest punt, ha relatat, ja l'any passat es va buscar la localització més adequada, prioritzant la comoditat, el respecte envers l'entorn i la qualitat, tant musical com organitzativa. Així doncs, ha remarcat, en aquest festival es té molt en compte el lloc, així com el nombre de persones, que és limitat a 950 en el conjunt dels tres dies, des d'un ambient "de família" i un "públic respectuós". 

Ara per ara, ha dit, ja s'han venut unes 700 entrades, i l'objectiu és tenir-ne unes 850. D'aquestes, un 60% són de persones de fora de l'estat espanyol, sobretot francesos i alemanys, tot i que també públic de Noruega, Portugal, Holanda, Itàlia, Suïssa, República Txeca, els Estats Units, el Japó, Canadà, Luxemburg, Suècia o Bulgària, entre d'altres. Principalment, la mitjana d'edat és de 28 anys, i un 60% són homes, amb un 30% de dones. Per als organitzadors, però, també és important l'arrelament al territori, motiu pel qual s'han posat a disposició tota una sèrie de condicions per atraure públic berguedà, que veurà descomptes importants en el preu de l'entrada. 

Públic local

"Ens interessa atraure més públic local", ha afegit Homedes. L'any passat, ha lamentat, aquest va coincidir amb la segona Patum, i el nombre de berguedans que hi van assistir va ser poc. Per això, enguany s'estan promocionant (a través de la pàgina web), descomptes de 30 euros per a les persones empadronades al Berguedà, qui tindran l'entrada a 49 euros, en comptes de 79. 
 

La cofundadora del Paral·lel Festival Patricia Homedes. Foto: Aida Morales


Per altra banda, ha remarcat, també es busca que el festival tingui un "impacte" important dins de la comarca, tant a nivell d'allotjament, com de comerç. Malgrat que hi haurà una zona de càmping pels assistents, la majoria d'artistes estaran allotjats en hotels o cases rurals de la zona, i tal com ja va passar l'any passat, les botigues també se'n beneficiaran. A més, des del Paral·lel Festival també s'ha contactat amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per obrir una borsa de treball, amb diverses ofertes de feina que ajudin a fomentar el retorn a la comarca. En total, el festival disposa d'uns 25 voluntaris, 20 persones contractades, uns 50 convidats i uns 40 mitjans de comunicació acreditats. Pel que fa al pressupost, és de 90.000 euros, 12.000 més que l'any anterior.

Cartellera internacional

Pel que fa als artistes, s'ha tornat a fer una aposta per l'electrònica puntera internacional. Per això, dels 14 que hi haurà, només quatre seran espanyols, amb alguns que faran sessions live i dues repeticions de l'any passat: Refracted i Natural/electronic.system. 

Pel que fa a la resta, ha remarcat Homedes, es tracta d'una "mescla molt interessant", en què s'ha primat la qualitat, amb sistemes de so punters a l'estat i sessions/taller durant els matins de dissabte i diumenge. Els grups que tocaran són Antonio Vázquez, Architectural, Dorisburg, F-On, Function, Jana Sleep; Mathias Grassow, Neel, Nems-B, Natural-electronic.system, Polar Inertia, Refracted, Steve Bicknell i Yuka. 

En aquest cas, les actuacions de divendres començaran a les 18.00 hores i s'allargaran fins les 3.00 de la matinada; dissabte seran de les 12.00 del migdia a les 5.00 de la matinada, i diumenge de les 12.00 a les 20.00 hores. A més, hi haurà més zones d'ombra i carpes, una zona de pícnic, una altra de descans, i dos autobusos que traslladaran els assistents que ho necessitin de Barcelona. 
 

El cofundador del Paral·lel Festival Félix Beltran, i l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara. Foto: Aida Morales


La seguretat, una prioritat pel festival

La seguretat s'ha convertit, ja des de la primera edició, en una de les prioritats i trets diferencials del festival. En aquest cas, ha explicat Beltran, el Paral·lel es vol desmarcar absolutament del festival que es va realitzar l'any passat a Sant Jaume de Frontanyà i que va generar polèmica. "Allò era una cosa fosca, no es podia entrar i no es deixava entrar als mitjans", ha explicat. En el cas del Paral·lel Festival, ha remarcat, rep el suport de les institucions, disposa de totes les acreditacions i filtres de seguretat i, a més, rep la col·laboració de diversos mitjans especialitzats i altres de caire generalista, com ara Radio3. 

"Hem volgut donar un caràcter molt professional al festival", ha declarat. A més, ha recordat, l'any passat ja es va rebre la visita de l'alcalde de Guardiola i del president del Consell Comarcal, David Font, i entre d'altres coses, es busca una "bona imatge" en tots els sentits. Per això, ha dit, es disposa d'ambulàncies, informes de Protecció Civil, voluntaris de les ADF, proves acústiques permisos dels Mossos d'Esquadra i protocols antiincendi, entre d'altres. 

Així ho ha confirmat l'alcalde de Guardiola: "Des del minut zero, tots els permisos haguts i per haber es van executar amb exquisita diligència". A més, ha afegit Lara, tant l'any passat com enguany s'han complert "totes les demandes que es van posar" des de les administracions, així com tots els informes sectorials: "Quan es va acabar la festa, es va fer una visita a l'entorn i estava tan net o més, que quan es va començar".