Restauraran l'històric mural del túnel del Cadí de Guardiola de Berguedà

Els treballs tindran un cost de 10.000 euros, finançats al 50% per l'Ajuntament de Guardiola i Túnels de Barcelona

Redacció
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:28h
Estat actual del mural del túnel del Cadí de Guardiola de Berguedà.
Estat actual del mural del túnel del Cadí de Guardiola de Berguedà. | AjGuardiola de Berguedà
L’Ajuntament de Guardiola de Berguedà i Túnels de Barcelona han acordat tirar endavant el projecte de restauració del mosaic del túnel del Cadí que es troba a l’inici del carrer Indústria del poble, i que representa un dels símbols d’aquesta infraestructura més emblemàtics de l’Alt Berguedà. Segons han informat, des del consistori s’ha signat un conveni, per tal de tirar endavant aquesta restauració que es realitzarà abans de finalitzar el 2017. 

El mosaic del túnel del Cadí fa 44 metres quadrats i està format per 64.000 peces de 2,5 centímetres. Aquest reprodueix la boca sud de la infraestructura, situada al terme municipal de Guardiola. Tal com ha recordat l’Ajuntament, el mural va ser elaborat durant el curs escolar 1988-1989 amb l’ajuda dels professors i els guardiolencs J. A. (pintor i artista local) i J. R. (fotògraf), i homenatja la inauguració del túnel. 

Durant els últims anys, els canvis climàtics i el pas del temps han anat desgastant el mosaic, que actualment es troba en un alt grau de degradació per la caiguda de moltes tessel·les, la inexistència de la teulada de vidre que fa uns anys el protegia, una esquerda que travessa horitzontalment el mosaic, la degradació de la pintura de la paret que l’envolta i el mal estat de l’arrebossat del suport, entre d’altres.
 

Estat actual del mural del túnel del Cadí de Guardiola de Berguedà. Foto: AjGuardiola de Berguedà


En aquest punt, diversos veïns del municipi van manifestar la seva preocupació per l’estat del  mosaic, un fet que ha motivat l’Ajuntament a actuar-hi per tal de frenar la sensació d’abandonament i tornar-lo a dotar de sentit artístic. Des de Túnels de Barcelona i Cadí, s’ha aconseguit el compromís d’arranjar el mural, així com de dotar-lo de nova il•luminació. Les obres tindran un cost de 10.000 euros, 5.000 dels quals els aportarà l’Ajuntament i 5.000 l’empresa. 

La restauració pretén conservar el mural, recuperar l’espai i donar a conèixer a tothom la història del túnel del Cadí i la del mosaic. Així mateix, difondre el Túnel del Cadí al municipi, motiu pel qual es col•locaran una sèrie de plafons explicatius pel poble, i també s’ha demanat a tothom qui tingui fotografies relacionades amb la construcció del mural que les faci arribar.