Konvent despulla Joan Ferrer, pintor i activista cultural de soca-rel

El centre d'art contemporani acull l'exposició i el procés creatiu d'un dels grans mestres de la pintura berguedana durant tot el mes d'agost | La inauguració serà el 29 de juliol a Cal Rosal

26 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:24h
Cartell de l'exposció de Joan Ferrer al Konvent.
Cartell de l'exposció de Joan Ferrer al Konvent.
Joan Ferrer, un dels pintors més emblemàtics del Berguedà, s'exposarà, aquest proper mes d'agost, al centre d'art contemporani Konvent, en una acció oberta, transparent i trencadora. L'artista despullarà l'essència, mostrant la seva part més íntima, com si es tractés de veure'l per un forat a la paret, i ho farà a través de les seves obres, dialogant enmig de l'acte creatiu. 

D'aquesta manera, i a partir del 29 de juliol, dia de la inauguració, el Konvent acollirà el procés pictòric, resultat i camí, del mestre Ferrer, amant de les caminades i el paisatge que l'inspira. I és que, tal com precisa la seva neboda, Dolors Ferrer, l'artista ha dedicat bona part de la seva vida a l'estima del paisatge, tot i saber-ne les absències, des de la història i el temps viscut. "Home proper, pagès i cultiva", indica, que treballa cap endins fent un viatge introspectiu per arribar a expressar la seva pròpia poesia. 

En aquesta exposició, doncs, Ferrer eliminarà el més superflu, res decoratiu, per trobar les paraules justes, recordant les hores en què el fum de la pipa ha omplert l'ambient del seu estudi. El pintor pinta, en aquest estat, amb la convicció que l'art ajuda a transformar la societat, permet aturar el temps i aflorar els silencis. Una concepció d'art visceral, tot i que també intel·lectual, ja que en aquesta hi aboca tot el seu coneixement, les teories pictòriques, i s'allunya de formes amables i de lectures fàcils. 

En conjunt, una visió panoràmica de vida i obra, un despullament conscient i volgut, per parlar de persona i territori en un espai que es predisposa. L'exposició s'inaugurarà el 29 de juliol amb Clara Ferrer i un concert de jazz amb Metrinova V2. Durant les properes setmanes, l'exposició s'acompanyarà de les actuacions de Carles Viarnès (6 d'agost), Trilitrate + Sara Fontan (9 d'agost), Oreka TX amb Harkaitz Martínez de San Vicente i Javier Olaizola (12 d'agost), Celeste Alías i Núria Andorrà (13 d'agost) i Anur i Nään (19 d'agost) dialogaran amb l'obra de Ferrer.

Joan Ferrer (Berga, 28 de febrer de 1937) pinta des dels 15 anys, influenciat per les avantguardes artístiques del segle XX, especialment pels corrents postimpressionista i cubista. La seva obra matèrica ha explorat les composicions de forma, color i equilibri, a partir dels interiors humils del paisatge humà berguedà i els paisatges exteriors. En els seus inicis treballava a l'oli i en formats més petits, però cap a la segona dècada d'aquest segle fa un gir vers l’expressionisme abstracte que li suposa un canvi conceptual i de tècnica des d’on atacarà obres de més envergadura. El 2010, l'Ajuntament de Berga li va concedir el premi a la Cultura de la ciutat.
Arxivat a