El Festival Turbina de Cal Vidal augmenta les propostes escèniques i espera consolidar-se amb el doble de públic

Les propostes artístiques començaran divendres 14 de juliol i s'allargaran fins diumenge al migdia | La simbiosi entre Konvent i la Fundació Vidal aconsegueix implicar 17 companyies en un festival de cultura i territori

11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:35h
El director del Konvent, Pep Espelt, i el director de la Fundació Vidal, Jordi Vidal
El director del Konvent, Pep Espelt, i el director de la Fundació Vidal, Jordi Vidal | Aida Morales
La Fundació Vidal i l'Associació Cultural Konvent tornen a fusionar-se, amb una proposta explosiva que agafa l'estela de l'any passat, amb l'objectiu de multiplicar-se i convertir-se en un referent cultural de les arts escèniques de la comarca. El Festival Turbina encara, així, la seva segona edició amb voluntat de no parar màquines, ans el contrari. Segons han anunciat aquest dimarts en una roda de premsa, la proposta brilla per motivació i implicació, en una edició d'evolució notòria, que augmenta el nombre d'artistes i espera duplicar el nombre de visitants. 

Per començar, ha explicat el director de la Fundació Vidal, Jordi Vidal, divendres arrencarà el festival amb una proposta teatral i concert. Serà "La vida secreta de Tenesse Williams" i el concert del grup de Puig-reig Urra, que donaran pas a tot un cap de setmana de dansa, performances, circ i tot tipus d'arts escèniques. De fet, ha continuat Vidal, aquesta és una de les voluntats de Turbina; esdevenir un festival que englobi tot tipus de gèneres, i que, d'aquesta manera, també es pugui proporcionar una oferta variada, adreçada a diferents públics. 

"La diferència és que hem buscat projectes més consolidats", ha afegit el director de Konvent, Pep Espelt. Tal com ha afirmat, en aquesta edició s'ha apostat per companyies més conegudes, sense deixar de banda l'aspecte territorial, amb artistes, també, de casa, com Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa i Javier Olaizola, que portaran a terme Atàvics; David Chia i Clickman, que oferiran un espectacle de Techno Claqué, o el grup multidisciplinari format per la clarinetista Judit Marmi i l'actor Ivan Otaola. 

De fet, ha indicat Espelt, el que diferencia Turbina d'altres festivals és la "diversitat", el fet, ha prosseguit, de combinar l'art i la forma. "És com un plat ben servit, no és un Tibidabo", ha exemplificat. Sobre això, el director de Konvent considera que és clau la bona sintonia entre les dues associacions, que aconsegueix unificar dos projectes que són el "seny i la rauxa", d'una manera còmode, creixent i consolidada. 

Una fórmula, ha dit, que cada vegada va creixent, i que fa que enguany ja hagi aconseguit aplegar 17 companyies, començant a convertir, Turbina, en un petit festival de Tàrrega. A banda, ha remarcat, l'espai del museu es converteix en un repte per a les companyies. Un aspecte d'implicació, peculiar i particular, que fa que l'espectacle sigui únic i irrepetible. 

Aspiracions de futur; patrocinis i coproduccions

El futur del Festival Turbina ja s'està començant a llaurar, ha assegurat Espelt. El salt quantitatiu i qualitatiu d'aquesta edició n'és un exemple, així com també ho és la implicació del Consell Comarcal del Berguedà, que ha permès incrementar lleugerament el pressupost d'enguany. En total, ha explicat Vidal, hi ha un pressupost d'uns 3.000 euros, la major part dels quals autofinançats pels impulsors del projecte, que han realitzat una aposta agosarada per la cultura. 
 

El director de Konvent, Pep Espelt, i el director de la Fundació Vidal, Jordi Vidal Foto: Aida Morales


En aquest punt, ha indicat Vidal, tant el Konvent com la Fundació hi han aportat material i un gran nombre d'hores, i molts artistes també s'hi han implicat, ajudant a conformar un festival d'altura a un preu molt assequible. De fet, ha continuat Espelt, el projecte podria ascendir tranquil·lament a uns 15.000 euros, si no hi hagués aquesta col·laboració, motiu pel qual també ha demanat el suport dels berguedans, que ha animat a acostar-s'hi en algun moment del cap de setmana. 

"El públic de la comarca és molt important que hi sigui, i també com a col·laboració, ja que no és un projecte que es porti a terme fàcilment", ha volgut remarcar. A més, ha afegit, les dues entitats s'han arriscat, sumant i buscant posar a l'abast una "oferta ambiciosa", de bona sintonia i col·laboració. Posant la visa en el futur, ha afegit el director de Konvent, una opció seria buscar patrocinis entre les empreses de la comarca, tot i que s'hauria de fer des del punt de vista de la cultura i el territori.

Tiquets i abonaments

Com en una mostra gastronòmica, el Festival Turbina oferirà tiquets de 10 euros, a través dels quals es podrà assistir a fins a tres actuacions. D'aquesta manera, ha explicat Vidal, es fomenta que els visitants passin el dia i coneguin la colònia, i que també descobreixin altres formats artístics diferents dels que estan habituats. Si només volen veure un espectacle, el preu serà de quatre euros, i pels nens, hi haurà un abonament de 10 euros per a tot el cap de setmana. 

A més, la colònia també oferirà servei de bar i restaurant per fer més completa l'oferta. Les activitats, per altra banda, es realitzaran cada hora a partir de les 17.00 de la tarda de dissabte i fins la matinada, mentre que diumenge hi haurà sessions a les 11.00, a les 12.00 i a les 13.00 hores. 
 

Consulta tota la programació del Festival Turbina

Arxivat a