L'Ajuntament de Berga estalvia tres milions d'euros el 2016 i baixa el deute total a 14,3 milions

Francesc Ribera espera poder arribar al dèficit zero el 2022, que és el termini màxim d'exhauriment dels crèdits i préstecs actuals | El resultat de la liquidació del 2016 no és que sigui bo, sinó espectacular, segons el regidor

10 de juliol del 2017
Actualitzat a les 21:19h
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, a la roda de premsa
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, a la roda de premsa | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha presentat, aquest dilluns, la liquidació del pressupost del 2016, amb uns resultats molt positius, segons ha informat el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera. Tal com ha informat, del 2015 al 2016 el consistori ha aconseguit estalviar uns tres milions d'euros del deute total, que ha passat a ser de 14,3  milions d'euros, després d'una primera baixada del 2015 al 2016, en una legislatura partida amb l'antic equip de govern convergent. Un balanç, segons Ribera, que valora de manera satisfactòria, i que atribueix al nou programa de control dels números del consistori, que permet calcular partida a partida els diners que es tenen, i no gastar més, ja que els departaments no disposen d'un fons obert, sinó tancat. 

"Les notícies per la ciutat són bones i podem presentar un resultat molt interessant que no ens allibera de seguir-ho passant difícil mes a mes, perquè seguim tenint molts problemes de tresoreria, però que fa que l'objectiu que ens vam proposar s'hagi anat complint", ha explicat. De fet, ha dit, aquest és el primer any que la CUP pot gestionar íntegrament el pressupost, un fet que ha permès tirar endavant dos dels objectius plantejats. El primer, reduir a zero el dèficit estructural, que ha recordat que ja es va començar a aconseguir durant el primer mig any de govern. I el segon, que es pugui començar a pagar una part important del deute que tenia l'Ajuntament. 

Els números, però, ha reconegut, es poden interpretar d'una manera o altra, tot i que tenint en compte les mateixes referències que altres anys, és a dir, el deute real del consistori, el nou sistema de gestió ha permès una reducció considerable de tres milions. "Estem molt contents perquè podem dir que el resultat no és que sigui bo, sinó espectacular, el sistema ha funcionat molt bé", ha declarat. En aquest punt, ha dit, "no només s'ha trencat la tendència progressiva d'augment del deute, sinó que s'ha aconseguit rebaixar-lo molt, fruit de la pressió constant d'estalvi", ha precisat. 

Respecte d'aquesta disminució, a més, ha puntualitzat, cal tenir en compte que durant el 2016 s'han hagut d'assumir tota una sèrie d'interessos, com ara el préstec d'Ibergatur, que ascendien a 1,1 milions d'euros, així com 359.000 euros d'una sentència d'interessos de demora. D'un any per l'altre, ha reafirmat, doncs, la reducció ha estat de tres milions, però amb un increment d'1,4 entremig, corresponent a aquests interessos.

"Amb això podem dir que la tendència del deute de l'Ajuntament ha canviat del tot", ha assegurat Ribera. El 2004 aquest va començar a pujar de manera destacada, i el 2012 l'increment va quedar parat, també, com a conseqüència de les limitacions de l'ARSAL. Ja des de la legislatura de Juli Gendrau, el deute va començar una forçosa baixada, tot i que, segons ha recordat Ribera, el descens més important s'ha donat aquest 2016, amb el  nou sistema de control pressupostari del qual, ha sentenciat, tot el consistori està "molt contents". 

Un nou sistema de control totalment restrictiu

Tenir controlat tot el que es gasta, i no fer més despesa de la que es pot, és el que s'ha intentant gestionar a través d'un nou programa que controla els números de l'Ajuntament de Berga. Aquest divideix les diferents partides en previsions de despesa en els mesos de l'any, i permet que cada departament del consistori, a través del cap d'àrea, pugui realitzar una programació econòmica sobre aquests diners. 
 

El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, a la roda de premsa Foto: Aida Morales


A més, ha explicat Ribera, la divisió de la despesa es divideix per mesos, amb uns diners que van entrant, cada vegada, en comptes determinats. D'aquesta manera, doncs, es garanteix que hi hagi un fons de compte i que cap àrea gasti més del que té. Així mateix, i si hi ha despeses que no s'acompleixen, aquests diners es poden destinar a altres partides. "Hi ha hagut un canvi de funcionament absolut", ha declarat Ribera, i això té en compte no només els diners que tens, sinó com els gestiones durant l'any, per tal de poder fer reserves. 

Pla de proveïdors i tònica de descens

Per altra banda, i dels 2,8 milions d'euros que hi havia pendents de pagar a proveïdors el juny del 2015, durant el 2015 es van poder abonar 400.000 euros i, actualment, només queden per pagar 960.000 euros. Aquests diners, ha dit, provenen principalment de l'estalvi, i espera que es puguin acabar de pagar el maig del 2018, seguint el pla d'estalvi del consistori. 

Així, i si es continués la tònica del 2016, Ribera calcula que l'any 2022 es podria fer net amb tots els crèdits i préstecs pendents, i avançar poc a poc cap a l'endeutament zero. Això, ha dit, si no s'establissin préstecs nous. En qualsevol cas, però, el regidor s'ha mantingut prudent, destacant que, enguany, els resultats de la liquidació han estat "espectaculars" i "molt millors de les previsions que s'havien fet", però que de cara a l'any que ve, veu "difícil" que el resultat es pugui repetir, tot i que s'intentarà continuar amb la línia de baixada. 

"Mirant anys anteriors, no hi ha hagut precedent d'un any tan bo de gestió; estem contents a nivell laboral i també de ciutat, ja que Berga necessita alliberar-se de la llosa que significa un deute tan elevat", ha indicat. En aquest punt, ha continuat, creu que cal que tothom es "feliciti", i ha volgut posar especial atenció en la feina dels tècnics del consistori, que han ajudat a elaborar un programa que permet analitzar "número per número, partida per partida i despesa per despesa" per conèixer quines són les possibles disfuncions del pressupost: "Ara tenim tots els números perfectament endreçats, localitzat i quadrant perfectament al cèntim".
 

Evolució del deute real durant els últims anys. Foto: AjBerga.