Montse Venturós: «La situació de l'Ajuntament de Berga necessita més treball que ideologia»

L'alcaldessa anuncia que s'han mantingut converses amb el Departament de Cultura pel projecte de la Casa de la Patum, i indica que el convent de Sant Francesc estarà obert abans de finalitzar el mandat | Venturós reconeix que falten mans i hores al timó del consistori

27 de juny del 2017
Actualitzat el 28 de juny a les 17:59h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, passa comptes dels dos primers anys de mandat amb els periodistes.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, passa comptes dels dos primers anys de mandat amb els periodistes. | NB
Molta feina, poques mans i un ajuntament que ha resultat ser una locomotora imparable. Aquesta podria ser una de les conclusions que s'ha desprès, aquest dimarts, de l'entrevista pública que els periodistes del Berguedà han realitzat a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, coincidint amb l'equador del mandat. Un acte organitzat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha servit per revisar la feina feta, tot i que també treure a la llum els diversos aspectes, encara, pendents. 

I és que, durant aquests dos anys, la feina de la CUP s'ha anat multiplicant. Amb només sis regidors, plantejaven un programa electoral ambiciós, que han pogut començar a desenvolupar tard i a comptagotes, amb l'ideari d'una modificació de "paradigma", ha explicat l'alcaldessa, que només ha pogut incloure alguns "canvis minsos", malgrat una feina interna molt important. 

"La situació de l'Ajuntament de Berga necessita més treball que ideologia", ha arribat a destacar en aquest sentit Venturós, que ha afirmat que la situació inicial que es van trobar va ser la d'un consistori endeutat, amb una gran necessitat de reestructurar-se internament. En aquest punt, ha explicat, bona part de la feina feta ha estat en el sí de l'engranatge municipal. Un funcionament intern, ha dit, on s'ha intentat fer una "sacsejada", i en el qual s'ha treballat per organitzar i posar les estructures. 

A banda, però, i malgrat que "no hi ha fórmules màgiques davant de la crisi capitalista", ha reconegut, s'ha aconseguit pal·liar significativament el deute, a banda de pagar dues terceres parts del que es devia a proveïdors pendent del 2015. En aquesta línia, ha dit, també s'ha incorporat un fons de contingència al pressupost, s'ha millorat el control de les hores extres, s'han pogut concloure projectes importants com l'inici de la construcció del SES Serra de Noet, el canvi d'enllumenat a led que permetrà un estalvi del 60% o l'aprovació del projecte de la Rasa dels Molins, i s'han tirat endavant projectes socials, culturals o econòmics, com ara el del Primer Sector, que donarà feina a una desena de persones en els propers 15 dies.
 

Periodistes del Berguedà durant l'entrevista a l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Foto: NacióBerguedà


El convent de Sant Francesc i el seu futur, però, ha estat un dels aspectes que ha centrat les preguntes dels periodistes. Sobre aquest establiment, l'alcaldessa ha assegurat que, fins que no s'hagi fet la modificació d'usos del POUM, no es podrà tirar endavant cap activitat. No obstant això, ha dit, hi ha intenció de crear una comissió amb els diferents grups polítics per establir la utilitat de l'espai, que també es voldria traslladar, d'alguna manera, a la ciutadania. En qualsevol cas, ha dit, espera que Sant Francesc pugui estar en marxa abans de l'estiu. 

Una altra de les preguntes pendents ha estat sobre el futur de la Casa de la Patum. Més enllà de les obres provisionals d'arreglar les goteres i els tèrmits, Venturós ha explicat que s'han mantingut converses amb el Departament de Cultura, qui ha manifestat la seva voluntat de tirar endavant aquest projecte, però amb qui encara no s'ha concretat com. 

La Patum centra l'interès de la ciutadania

A preguntes de NacióBerguedà, Venturós ha explicat que, ara per ara, hi ha formada una comissió per buscar nova figura de gerent del Patronat de la Patum, després que Albert Rumbo deixés el càrrec. En aquesta, ha afirmat, ja s'han presentat diversos noms, tot i que encara s'estan estudiant i, fins la propera reunió del Patronat no s'avançarà en aquest sentit. 

Sigui com sigui, ha manifestat, l'estructura del Patronat de la Patum i de la festa en general s'ha de regenerar en la línia de la implicació i obertura ciutadana. Fins el moment, però, l'Ajuntament de Berga ha estat lligat de mans per la legalitat, ha recordat, motiu pel qual no s'ha pogut portar a terme la proposta realitzada de readmetre els tres expulsats, i el consistori no ha pogut gestionar internament els conflictes de la comparsa dels Plens que, tal com ha dit, és entesa legalment com un "grup d'amics". 
 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durnat l'entrevista. Foto: NacióBerguedà


A més, ha dit, i com qualsevol altra persona, els tres expulsats van tenir l'oportunitat d'anar a ajudar a la comparsa, igual que també ho ha pogut fer qualsevol, ha assegurat, tenint constància, ha indicat, que això ja va ser així. 

Sobre les reunions del Patronat de la Patum i la seva possible obertura a la premsa, però, ho ha descartat, ja que entremig hi ha problemes amb la Llei de Protecció de Dades. 

Dosi d'humilitat

Davant de tot això, Venturós ha afirmat que hi ha coses que s'han fet "bé i molt bé", i altres que han acabat "molt malament". Una realitat dura, que li ha canviat la vida com a ciutadana de Berga, i que li ha fet replantejar molts dels aspectes de la ciutat. Sobre si es tornaria a presentar o no, ha esquivat la pregunta apel·lant a l'assemblea de la CUP, i tampoc s'ha volgut posar una nota, després dels dos anys de mandat.

"Jo m'ho passo bé a l'Ajuntament, és una tasca que m'agrada, però té coses molt dures", ha reconegut. La feina feta pels sis regidors, però, considera que "no és suficient", i ha assegurat que faltarien més regidors o més dedicació de cadascun d'ells, a banda de molt més tècnics i treballadors. Venturós, però, ha entomat amb orgull les crítiques i la valoració d'aquests dos anys. Uns mesos, ha dit, en què ha treballat per dotar "d'estructura i múscul" al consistori, amb molta feina feta, però també noves realitats desagradables trobades de cara. En qualsevol cas, ha defensat aferrissadament la feina feta, assegurant que en dos anys s'ha fet molt, i recordant que, a vegades, les petites coses poden esdevenir "grans accions".
 

La periodista de NacióBerguedà, Aida Morales, i la de Regió7, Dolors Clotet. Foto: NacióBerguedà

Arxivat a