Professionals de la salut descobreixen el potencial dels boscos terapèutics al Berguedà

El Servei Català de la Salut ofereix tres tallers a membres de centres sanitaris de la regió central

Redacció
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:36h
Un dels grups que va realitzar formació sobre banys de bosc.
Un dels grups que va realitzar formació sobre banys de bosc. | Servei Català de la Salut
Tot un seguit de professionals de la salut de l'atenció primària de la Catalunya Central han realitzat, durant els últims dies, el que s'anomena com a banys de bosc, és a dir, sessions terapèutiques als boscos, per tal de conèixer el benestar i els beneficis que aporta viure prop de la natura. Ha estat en tres edicions del taller, que s'han obert a tots els professionals de la salut de la àrees bàsiques de la Catalunya Central referents del Pla d'activitat física, esport i salut (PAFES). 

Aquest taller, han indicat des del Servei Català de la Salut, té per objectiu donar a conèixer experiències d'activitat física i salut, descobrint el potencial dels boscos, així com les seves característiques per tal de ser considerats com a terapèutics. En aquestes activitats s'han explorat diferents indrets, com ara l'obaga de Queralt, un bosc de pins i faigs; la roureda prop de l'ermita de Santa Maria d'Avià, o el bosc de ribera i llera del Llobregat del pont de Pedret. 

La formació en tots els casos ha anat a càrrec de la infermera del CAP Berguedà Ethel Cañadell, que ja realitza sortides terapèutiques des de fa temps amb pacients a qui se'ls prescriu aquesta activitat per motius de salut. En els tres casos, els tallers han tingut molt bona acceptació, segons han informat, amb un alt nivell de satisfacció i el plantejament d'organitzar-ne més per a professionals que no hi han pogut assistir. Pel que fa als beneficis de la natura, han afegit, hi ha països com el Japó, Corea del Sud o els Estats Units que ja ho apliquen des de fa anys. 

Pel que fa a la salut física, els beneficis s'orienten envers els tractaments de la fibromiàlgia, la disminució del dolor, l'ajuda en el tractament de les disfuncions cardiovasculars i de la hipertensió, el tractament de la diabetis, la millora del sistema immunològic contra virus i tumors cancerígens, el tractament de crisis asmàtiques, la curació d'al·lèrgies i el tractament de psoriasis, entre d'altres. Per altra banda, també hi ha els beneficis en relació amb la salut mental, que consisteixen en l'alleujament de l'estrès i la reducció del risc per trastorns ansiosodepressius, així com la millora de la concentració i atenuació de l'agressivitat. 

Un dels grups que va realitzar formació sobre banys de bosc. Foto: Servei Català de la Salut

Arxivat a