El FeMAP creix al Berguedà amb més activitats als Pirineus i concerts de música antiga d'àmbit europeu

El país convidat d'enguany és el País Valencià, que acostarà els seus músics als Pirineus

27 de juny del 2017
Actualitzat a les 21:25h
Roda de premsa de presentació del FeMAP al Berguedà i Solsonès
Roda de premsa de presentació del FeMAP al Berguedà i Solsonès | Aida Morales
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) continua la línia d'ascens que va emprendre ara farà set anys, amb una forta implicació de comarques i municipis dels Pirineus. Enguany, ha informat el seu director, Josep Maria Dutrèn, el festival continua eixamplant-se amb un total de 34 municipis implicats, quatre dels quals del Berguedà, i amb una clara aposta per acostar els talents europeus de la música antiga als pobles i municipis petits del nord de Catalunya.

Els municipis del Berguedà que es tornen a implicar enguany en el FeMAP són Berga, Bagà, Avià i Guardiola de Berguedà, amb un total de vuit concerts des del mes de juliol i fins a finals d'agost, i amb sis visites que complementaran turísticament i patrimonialment aquests concerts. A més, tal com ha explicat Dutrèn, continua el FeMAP Social, és a dir, l'apropament de la música antiga a determinats col·lectius en situació de risc o que habitualment no s'acosten a aquest àmbit musical, amb un acompanyament i assessorament especial. 

Un festival, ha continuat, que començarà aquest proper cap de setmana, i que s'estendrà durant tot l'estiu amb 49 actuacions arreu del Pirineu de Catalunya, Andorra i el sud de França, convertint-se, d'aquesta manera, amb el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa. 

A Berga, els concerts començaran el dia 2 de juliol, amb els "Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat" amb el Cor Francesc Valls, Magisters Petrus i l'Esbart Dansaire de Rubí a l'església de Sant Joan. Serà la segona actuació del concert inaugural que s'haurà fet el dia anterior a la Seu d'Urgell, amb una harmoniosa combinació de cant i dansa que desvetlla l'interior del Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit del segle XIV amb cants i danses oferts a la Mare de Déu. 

El 8 de juliol, per altra banda, hi haurà l'Orquestra Barroca Catalana a l'eslgésia de Sant Joan, el 21 de juliol el concert "Lucentum XVI" al Santuari de Queralt, i el 19 d'agost, el concert de l'Acadèmia FeMAP, que compta amb la col·laboració el Conservatori dels Pirineus, i que serà a l'església de Sant Joan. A més, el 2 de juliol i es farà una visita guiada per Berga i el 27 del mateix mes, una visita per descobrir el testament de Guillem de Berguedà a Queralt. 

Pel que fa a Avià, el municipi que més anys porta acollit al FeMAP, hi haurà el concert "La Sonorosa", una opera còmica de poc més d'una hora a l'Ateneu el proper 23 de juliol, i una caminada guiada fins a Santa Maria d'Avià el mateix dia. 

Bagà serà un dels municipis on es realitzarà un dels concerts de luxe del festival. Serà el del Cor de la Generalitat Valenciana a l'església de Sant Esteve el 14 de juliol. En aquest cas, es farà honor al país convidat d'enguany, el País Valencià, amb un cor que poques vegades surt de la ciutat i que serà, segons Dutrèn, un espectacle "de luxe" i "difícil de veure". Per altra banda, el 12 d'agost es farà el tradicional concert al Refugi del Niu de l'Àliga, compartit amb Alp i Urús, on es representarà "Fantasiant". Pel que fa a les visites, es podrà descobrir el Bagà medieval el 14 de juliol i la visita al cim de la muntanya a mitjans d'agost. 

Finalment, i com és habitual, Guardiola de Berguedà tornarà a obrir les portes del Monestir de Sant Llorenç. Un emplaçament espectacular, ha destacat el director del FeMAP, que acollirà John Potter&Ariel Abramovich, amb posterior visita guiada al monestir. 
 

Presentació el FeMAP al Berguedà i el Solsonès. Foto: Aida Morales


A la roda de premsa també hi han assistit representants dels ajuntaments Castellar de la Ribera i Riner, de la comarca del Solsonès. El primer s'ha incorporat de nou al festival, segons ha explicat la seva alcaldessa, Maria Claustre Junyer, mentre que el segon, de la mà de la tinent d'alcalde, Immaculada Pujol, ha celebrat la bona acollida de l'any passat, i ha destacat la sorpresa del nombrós públic que va omplir els concerts.

Un festival de valors

Segons la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, el FeMAP aporta diferents valors culturals i socials a la comarca durant l'estiu. En primer lloc, ha dit, hi ha un valor territorial del festival, ja que és un "punt d'unió" entre territoris del Pirineu molt important quan, històricament, les administracions no han ajudat en aquest sentit. 

Més enllà, però, d'unir culturalment aquests territoris, també hi ha una "oferta musical de qualitat", ha precisat, amb "lo bo i millor" de la música antiga del moment. I a nivell turístic, ha remarcat, també és important, ja que ajuda a generar moviment intern al territori i descobrir nous espais a la gent de fora. 

"És una eina molt útil pels ajuntaments petits per poder portar cultura de qualitat que difícilment podríem entomar", ha destacat l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso. De fet, ha dit, la importància del festival parla per sí sola, ja que s'ha consolidat com un dels més importants d'Europa i amb un nombre creixent de municipis cada any. 

I en aquest sentit, la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí, ha precisat que també és una ajuda pels artistes. "Tenim gent molt preparada que fa carrera fora", ha explicat. Amb el festival, aquests poden tornar "a casa", per donar-se a conèixer d'una altra manera. Pel que fa a Avià, ha recordat, és el municipi més antic del Berguedà implicat en el FeMAP. Un festival que ha crescut, que atorga la mateixa importància als concerts de petit o gran format i que, sense cap mena de dubte, fa una gran tasca per acostar la música als municipis. 

Pel que fa al pressupost, ha destacat Dutrèn, ronda els 450.000 euros, uns 50.000 més que l'any passat a causa de l'increment dels municipis, i amb unes 7.000 persones assistents cada any. Aquesta dada, que podria semblar poc, ha precisat, és significativa, tenint en compte la despoblació del territori i el fet que la població dels Pirineus està molt dispersa. Aquest any, però, confia que la dada se superarà. 
 

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, i la regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí, a la roda de premsa del FeMAP. Foto: Aida Morales