Victòria enceta amb vins còsmics i ancestrals la setmana del BdeGust

Dijous s'oferirà un sopar-maridatge amb vins sense D.O. i productes del Berguedà |L'Església Vella de Gironella acollirà un debat dimecres, sobre si el Berguedà podria ser un destí enoturístic en els propers anys

Redacció
27 de juny del 2017
Actualitzat a les 11:31h
Primer tast de vins de Victòria Vins amb el Celler Còsmic de l'Empordà.
Primer tast de vins de Victòria Vins amb el Celler Còsmic de l'Empordà. | NacióBerguedà
Vins, degustació i cultura enològica. Així es descriu i aquesta és la filosofia que vol difondre i fer extensiva Victòria Vins de Gironella, en una comarca històricament poc empapada de la cultura del vi. Tot un món que aprofitarà, durant aquesta setmana, per tractar des de diferents punts de vista, ja sigui tastos, maridatges, xerrades, presentacions o taules rodones, en el marc del 10è aniversari de la mostra gastronòmica i vitivinícola BdeGust, que esclatarà diumenge amb tot el seu potencial a la Font del Balç. 

Aquest dilluns, però, ja es va donar el tret de sortida a la setmana del vi. Tot un seguit de dies centrats en aquest producte, que continua buscant el seu lloc a la comarca, ja sigui a través del descobriment, recuperació, producció o comercialització. En aquest camí, Victòria Vins ha decidit fer una aposta arriscada, segons han explicat a NacióBerguedà, fugint de la convencionalitat i anant a buscar el lligam del producte amb la terra. Per això, han presentat una proposta enològica de redescobriment, amb productors joves, i cellers petits i arrelats al territori. 

Còsmic Celler ha estat el primer en obrir l'ampolla, i ho ha fet de la mà del seu fundador, Salvador Batlle, un jove emprenedor que va decidir perseguir la tramuntana. Un acèrrim defensor del cultiu biodinàmic i natural que, des de l'Empordà, produeix vins amb caràcter, propis i únics. El seu principal valor, ha reconegut, és la valentia, que també dóna nom a un dels seus vins més característics. Begudes de color tèrbol, madurats en tines, crescuts amb els seus extractes minerals i que segueixen el cicle de la lluna. I tot això, amb voluntat de fer prevaldre les varietats autòctones, que permeten tantes interpretacions com es puguin trobar. 

"El vi és important que tingui ànima, i aquesta és la meva forma de treballar", ha defensat, i ha precisat: "És un treball artístic, és l'art del paisatge, i en aquest, cal assumir riscos". Un equilibri complicat, amb productes que varien cada any en funció de la meteorologia i la terra. Una dansa de dos, que aprofita tramuntana, pedregades i anticiclons i que esdevé, en el seu conjunt, "una filosofia de vida". 
 

Tast de vins a Victòria Vins amb el Celler Còsmic de l'Empordà. Foto: NacióBerguedà


Activitats cada dia de la setmana

El cicle continua dimarts amb un tast de vins ancestrals per conèixer què es bevia abans que existís el cava i el champagne. A partir de les 20.30 hores, doncs, Victòria ofereix una passejada per aquests nous vins que es van obrint via al mercat, de tipus natural i en varietat. Això, a més, s'acompanyarà d'un sopar amb productes típics del Berguedà. 

El dia més teòric, però, serà dimecres, quan l'Església Vella de Gironella s'omplirà, a partir de les 20.00 hores, de preguntes i punts de vista entorn del món del vi. Es presentarà el llibre "Premses, tines i trulls medievals" de Ramon i Jaume Corominas Camps, on s'explicarà com es vinificava a l'època medieval al nord del Bages, Berguedà i part del Solsonès. A més, també es presentarà la revista "L'Erol" que, en una de les seves últimes edicions, parlava de ceps vells i nous paisatges, posant èmfasi en la cultura vinícola del Berguedà. A més, també es presentaran persones amb cellers que elaboren vi a la comarca, i hi haurà una taula rodona que debatrà si el Berguedà podria ser, en pocs anys, un destí enoturístic. 

L'equip de Konvent Cuina farà una aposta, dijous a Victòria, per la gastronomia maridada. Serà amb un sopar amb productes del Berguedà i vins sense D.O., intentant jugar amb els contrasts, per sorprendre amb grans vins de taula i productes d'excel·lència de la comarca. I finalment, divendres 30 de juny a les 20.30 hores, la botiga de vins oferirà l'últim dels tastos de la setmana, obrint la porta a les garnatxes blanques de la Terra Alta. Aquestes es descobriran sota el guiatge de Sílvia Culell, repassant una regió de Catalunya coneguda al món per aquest producte. 

En tots els casos, els tastos tenen un preu de 25 euros, a excepció del sopar maridatge, que ascendeix fins a 30 euros amb tot inclòs. Les reserves, han informat, es poden fer fins l'últim moment, fins que s'exhaureixin les places, a [email protected] o al 93 825 19 76.
Arxivat a