El Berguedà espera fregar el ple de reserves en cases rurals aquest estiu

Bona part dels turistes que visiten la comarca provenen de l'Europa central | Montserrat és un dels destins turístics més concorreguts, i Osona encara la temporada d'estiu amb bones previsions

ACN
25 de juny del 2017
Un conjunt d'allotjaments Rurals de la Catalunya Central.
Un conjunt d'allotjaments Rurals de la Catalunya Central. | ACN
El sector hoteler de la Catalunya Central encara amb optimisme els mesos d'estiu i preveu ocupacions d'entre el 60 i el 80%, tot i que confien que les reserves d'última hora segurament facin créixer aquestes xifres. El turisme rural està posicionat com un dels punts forts del territori i en algunes comarques com el Berguedà, amb un alt nombre d'establiments, a l'agost ja es ratlla el 80% i s'espera que s'acabi d'omplir amb el temps que queda. Un altre dels enclavaments turístics per excel·lència és Montserrat, que a hores d'ara l'ocupació arriba al 70% el juliol i al 80% a l'agost. A Osona, l'Alta Anoia i Solsonès les perspectives també són positives i el sector hoteler constata un repunt en reserves, en alguns casos gràcies a les estades que farà el turisme estranger que s'han reservat amb molta antelació, majoritàriament provinents de França, Holanda, Anglaterra i Alemanya.

Bon ritme de reserves al Berguedà

El Berguedà és una de les comarques amb més cases rurals del país, i aquest tipus de turisme, juntament amb els càmpings, és el que té més demanda al territori. L'ocupació és desigual i el juliol sol ser més fluix que l'agost. En aquest sentit, l'ocupació durant el juliol és, a hores d'ara, del 60-65%, mentre que, per l'agost, que és el mes més fort, ja se situa entre els 75 i el 80% i s'espera que s'acabi d'omplir amb el temps que queda. 

Pel que fa al perfil del turista, el 50% són d'origen català mentre que la resta són estrangers i, sobretot, de l'Europa Central: Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Holanda i França. El president de l'Associació de Turisme Rural del Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat que, a diferència dels catalans, els estrangers fan les reserves amb molt més temps d'antelació. Pellicer ha indicat que les principals demandes són cases grans, amb piscina i amb espais oberts i coberts del sol a fora. 

Montserrat, principal atractiu del Bages

Pel que fa al Bages, les previsions hoteleres se situen entre el 30 i el 40%, ja que la comarca no sol ser destí turístic durant els mesos d'estiu i és una de les èpoques més fluixes de l'any. 

En canvi, Montserrat és, com sempre, un dels llocs que rep més turistes a la comarca. En aquest indret, les xifres són bastant semblants a les de l'any passat. L’Hotel Abat Cisneros compta amb una ocupació prevista al juliol del 70%, i del prop de 80% a l’agost, i les cel·les Abat Marcet estan entre un 60-65% pel juliol i al 75% a l'agost.

Optimisme a Osona

Els establiments osonencs amb qui ha pogut parlar l'ACN mostren optimisme de cara a l'estiu, sobretot pel ritme de reserves, que enguany en general s'estima lleugerament superior. És el cas del Parador de Turisme de Vic-Sau, que a finals de juny ja té un 5% més de reserves confirmades tant pel juliol com per l'agost en comparació a l'any passat. Aquesta dada els fa ser optimistes de cara a les previsions i creuen que també se superaran les xifres reals d'ocupació de l'any anterior en què es va arribar al 80% d'ocupació el mes d'agost.

Els càmpings i cases rurals d'Osona també han notat una major antelació en les reserves i hi ha establiments, com el càmping La Balma d'Espinelves, que esperen penjar el cartell de complet gairebé tota la temporada. Alguns regents de cases rurals han apuntat que els clients internacionals "són la solució", perquè fan les reserves amb molta antelació, fins a mig any abans, "i no tenen cap problema per abonar la paga i senyal". De fet, una de les cases amb qui ha parlat l'ACN ha assegurat que fins i tot disposa d'una reserva llarga per l'estiu del 2018 d'uns clients estrangers.

Pel que fa als hotels, que a la capital d'Osona s'enfoquen més al un turisme de negocis, si bé pel mes de juliol disposen de bones ocupacions – d'entre el 60 i el 70%-, alguns dels establiments aprofitaran l'agost per realitzar reformes i tindran tancat.

El perfil del turista a la comarca és variat, però domina el turisme familiar català que vol gaudir de les piscines i la natura, però també conèixer el territori on s'allotja. Tanmateix, el turista estranger cada any es va consolidant, sobretot a les cases rurals, per la llibertat i la tranquil·litat que ofereixen aquest tipus d'establiments. Per orígens, predominen els francesos, britànics, alemanys i holandesos, tot i que enguany també s'hi allotjaran mexicans i nord-americans.

Satisfacció a les cases rurals de l'Alta Anoia i bona ocupació al Solsonès

Les cases rurals de l'Anoia Anoia afronten l'estiu amb bones previsions i s'espera que moltes d'elles puguin penjar el cartell de complet, amb unes xifres similars a les de l'any passat. Des del Gremi d'Hostaleria del Solsonès, la majoria d'establiments han confirmat que esperen que l'estiu d'aquest any sigui similar al de l'any passat, tot i que alguns, fins tot, asseguren que poden créixer fins a un 10%. A hores d'ara les reserves se situen entre el 60% el mes de juliol i el 80% a l'agost. Tot i això s'espera que les reserves d'última hora facin augmentar aquestes xifres, sobretot a l'agost quan s'espera omplir molts dels establiments. El perfil de turista majoritari són famílies d'origen català.