Com ajuda l'osteopatia als infants?

El nou equip treballa la salut de grans i petits des de la innovació i les noves metodologies

Centre de Pediatria
13 de juny del 2017
Equip del Centre de Pediatria
Equip del Centre de Pediatria | Aida Morales

Equip del Centre de Pediatria Foto: Aida Morales


Sovint pensem que els nens no pateixen tensions ni estrès perquè, precisament, són joves. La realitat, però, és molt diferent.

El naixement és un dels processos vitals més estressants i que més ens condicionarà al llarg de tota la vida. El nadó està immers en una tempesta de fluxos i contraccions uterines que, amb la resistència natural del canal del part, els fàrmacs, la manca d'oxigen i la por, fan que no sigui el procés més preferible per venir al món.

El crani del nounat té la gran habilitat d’absorbir aquestes pressions i tensions en un part fisiològic a fi de reduir les dimensions del cap, els ossets cartilaginosos se superposen i dobleguen a mesura que aquest va travessant el canal del part. Si aquí hi afegim l’ús d’algun instrument com els fòrceps, espàtules o ventosa, el resultat serà encara més traumàtic per al nadó, que possiblement presentarà més símptomes.
 

Sonia Martínez Claret realitzant tècniques d'osteopatia pediàtrica. Foto: Aida Morales


Durant els primers dies després de néixer, el crani va perdent la forma asimètrica i es va amollant de manera natural a mesura que el nadó succiona, badalla i plora. No obstant, en moltes ocasions, això no passa, i es necessiten ajudes en el procés d’autoregulació, per tal d'evitar tensions incòmodes, tant al crani com en la resta del cos i el seu desenvolupament futur.

Com es manifesten aquestes tensions?

-PLOR I IRRITABILITAT
-ALTERACIONS POSTURALS, PLAGIOCEFÀLIES (deformitat cranial), TORTICOLI, LACRIMAL OBSTRUÏT…
-DIFICULTAT DE SUCCIÓ I DEGLUCIÓ
-CÒLICS, GASOS, REGURGITACIÓ
-TRASTORN DEL SON
-INFECCIONS COM OTITIS, BRONQUIOLITIS, ASMA…
-DIFICULTATS D’APRENENTATGE, TRASTORN DEL COMPORTAMENT, INQUIETUD…
 

Consulta del Centre Pediàtrica del Berguedà realitzant una consulta d'osteopatia pediàtrica. Foto: Aida Morales


L’osteòpata mostrarà un gran respecte per al nen, i les tècniques de gran precisió, efectuades sempre amb les mans, requereixen una gran destresa i aprenentatge.

Diagnosticar i corregir aquestes lesions osteopàtiques tan aviat com sigui possible, evitarà descompensacions posteriors de la postura, de les capacitats neuromotores, trastorns de comportament i aprenentatge i altres que estudis clínics han posat en evidència.

L’osteopatia en pediatria és una valuosa eina de tractament i prevenció cada vegada més coneguda i utilitzada, que esperem que pugui beneficiar els nostres fills i ajudar-los a créixer sans i feliços.
 
 
 SONIA MARTÍNEZ CLARET

Fisioterepeuta o osteòpata pediàtrica.