Lluís Companys homenatjat a Sant Maria de Palautordera per ERC i les JERC

En el dia que ha fet 77 anys del seu assassinat pel govern feixista de Franco els republicans han recordat que li van aplicat la pena capital "no perquè hagués fet cap acte sancionable sinó precisament perquè era el President de la Generalitat"

Militants i simpatitzants d'ERC i JERC Palautordera en la marxa d'homenatge a Lluís Companys
Militants i simpatitzants d'ERC i JERC Palautordera en la marxa d'homenatge a Lluís Companys | Cisco López
Redacció
15 d'octubre del 2017
Actualitzat el 16 d'octubre a les 15:54h
Amb motiu del 77è aniversari de l'assassinat del President Lluís Companys i sota el lema Per Catalunya!, la secció local d'ERC Palautordera i les JERC han organitzat per aquest diumenge 15 d'octubre a les sis de la tarda una marxa com a acte d'homenatge que ha estat una marxa que ha sortit des de la plaça de la Vila del municipi i ha acabat a la confluència dels carrers Francesc Macià i Lluís Companys. La marxa ha recorregut també els carrers plaça Major, carrer Morató, carrer Hospital i carrer de l'Avi Campàs. Una vegada s'ha arribat a la fi del recorregut s'han llegit manifestos a càrrec de Nuna Ripollès, Joan Rubiralta i Marçal Planas i s'ha fet una ofrena al president Companys.

En aquest sentit, la presidenta d'ERC Palautordera, Nuna Ripollès, ha recordat que
Palau ha fet sentir la seva veu al carrer des de les detencions passant pel referèndum, la repulsa per les carregues policials i ha lamentat "no només que des d'Espanya no hagin condemnat l'atroç assasinat si no que frivolitzen amenaçant a l'actual president", al·ludint a les paraules del vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado.

Ripollès també ha reclamat a l'Ajuntament que dediqui una placa a l'ex-president de la Generaliat de Catalunya "per no haver de fer un any més l'ofrena floral a terra tal com vàrem demanar fa més d'un any amb una instància".

Per la seva banda, Joan Rubiralta en el seu parlament ha fet memòria històrica recordant com el feixisme va llevar la vida de Lluís Companys aplicant-li la pena capital "no perquè hagués fet cap acte sancionable sinó precisament perquè era el President de la Generalitat" i per això la seva execució va voler ser un escarment per a tot el poble català, i un nou avís de què podria passar a qui fos si hom gosava enfrontar-se al govern il·legítim nascut d'un cop d'estat.

Rubiralta ha fet esment que l'acte d'aquesta tarda era per recordar aquests fets i exigir una vegada més al govern espanyol, que declari nul el judici i restitueixi tot l’honor i tota la dignitat a ell, a tota la seva família i a totes les víctimes i familiars de la repressió franquista, tal com ja ha fet el Parlament de Catalunya "però el Congreso de los Diputados, no. Per això em permeto de qualificar l'actual i els anteriors governs espanyols, de no democràtics i així ho seran fins que facin aquest reconeixement". El militant republicà espera que amb l'adveniment de la República Catalana "que ara tenim tan a prop, es puguin resoldre aquests contenciosos entre dos estats sobirans".

Des d'ERC es recorda que va ser el 123è President de la Generalitat, membre d'Esquerra Republicana de Catalunya i l'únic president de govern del món, escollit democràticament, que ha mort executat. Lluís Companys va ser empresonat per proclamar la República catalana el 1934 i afusellat per règim franquista l'any 1940.