Finalitza la restauració de l'església de Sant Salvador de Breda

Les obres han permès recuperar el quart creuer de l’interior de la nau central de l’antic monestir

Reparació els murs i les voltes del quart creuer de l'interior de l'església Sant Salvador de Breda
Reparació els murs i les voltes del quart creuer de l'interior de l'església Sant Salvador de Breda | Gencat
Redacció
13 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:17h
Aquest mes d’octubre ha acabat la restauració de l'església de l'antic monestir de Sant Salvador de Breda. L'actuació ha comptat amb una inversió de 166.950 euros i un termini d'execució de sis mesos. L'Incasòl, mitjançant els fons provinents del Conveni de transferències de l'any 2015 amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, ha finançat el cinquanta per cent de les obres i l'Ajuntament de Breda n'a aportat el cinquanta per cent restant.

El projecte, promogut per l'Ajuntament de Breda, el Departament de Cultura, el Bisbat de Girona i l'Institut Català del Sòl, dins del programa de l'1% Cultural, ha estat executat per la UTE Beraví-Coprho-Cadí.
 
L'actuació ha consistit en la reparació dels murs i les voltes del quart creuer de l'interior de l'edifici. S'han tractat tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria original. S'han restaurat, també, els nervis de les voltes de creueria a l'origen i s'han reconstruït les formes originals de les peces de pedra.
 
L'església és d'una sola nau, orientada a ponent i acabada amb una capçalera o absis. És de planta rectangular amb quatre creuers i té cinc capelles laterals. La coberta de la nau principal és a dues vessants i està revestida amb teula àrab. L'edifici conserva els volums construïts amb força qualitat, tot i que les fàbriques i part dels elements que les formen presenten pèrdua de morters, degradació de la pedra, oxidació dels ferros i alguna fissura estructural.
 
L'església de l'antic monestir de Sant Salvador és d'estil gòtic. La seva construcció es va allargar uns 200 anys, des de principi del segle XIV a principi del segle XVI. El campanar és una torre de planta quadrada amb una porta a migdia i a la planta baixa amb arc de mig punt per on es devia accedir a la primitiva església romànica. Té una planta baixa i sis nivells amb finestres. El nivell superior acabat amb bandes de deu arcuacions llombardes i un fris amb dents de serra al damunt. El monument està protegit per la Llei de Patrimoni Cultural catalana, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de conjunt històric.