Breda viu la segona Fira del Monestir

El patrimoni històric, arquitectònic i artístic de la vila va ser un dels punts forts de la vila, ja que es van realitzar diverses visites guiades al Monestir de Sant Salvador

Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:37h
Ambient de la Fira del Monestir de Breda aquest cap de setmana
Ambient de la Fira del Monestir de Breda aquest cap de setmana | AJB
El passat cap de setmana Breda va celebrar la segona edició de la Fira del Monestir, un esdeveniment creat per a posar en relleu el patrimoni històric i arquitectònic de la Vila. Dos dies en els que es posa en valor el Monestir de Sant Salvador, un cenobi benedictí del S. XI a al voltant del qual va créixer el municipi. La mostra va coincidir amb la 754a edició de la Festa de l'Ajust, una festivitat estretament relacionada amb el monestir als seus orígens. Aquesta festa commemora el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador l'any 1263. El trasllat es va fer efectiu per una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc.

El patrimoni històric, arquitectònic i artístic de la vila va ser un dels punts forts de la vila, ja que es van realitzar diverses visites guiades al Monestir de Sant Salvador, amb pujada al campanar inclosa, i a altres indrets com són el Museu Municipal Josep Aragay i el Centre Cultural Els Forns. Un centenar de persones van gaudir d'aquestes visites. D'aquestes destaquen les que es van fer en les nits de divendres i dissabte, que afegien la interpretació de peces musicals de l'últim organista del Monestir, Jayme Adrobau, per part de diversos membres del Taller de Músics de Breda i un refrigeri final.

La Fira va comptar amb diferents activitats per a tots els gustos. Els visitants van poder experimentar diversos aspectes de la vida monacal amb propostes com un taller de cal·ligrafia medieval o una demostració d'oficis relacionats amb la vida monacal, com l'elaboració de ciris, de retaules de fusta, o l'ofici de picapedrer. Per altra banda, es van oferir en directe diverses conferències sobre la vida a dins dels monestirs. El crític gastronòmic Jaume Fàbrega va explicar com era l'alimentació a l'època a la xerrada "La cuina medieval i renaixentista. La cuina dels reis i dels monjos"; el conservador del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, Joaquim Tremoleda, va revelar les interioritats del Monestir de Sant Miquel de Fluvià; el frare caputxí Valentí Serra va oferir la conferència "Els remeis de sempre", sobre herbes remeieres, ponència que va incloure una bullidura.

També es va presentar el llibre "Montsoriu, el castell gòtic de Catalunya", un llibre que pretén donar a conèixer la història del castell, el seu entorn, la seva arquitectura o les troballes arqueològiques i les llegendes que hi estan relacionades amb el gran castell gòtic del país. La presentació va anar a càrrec de Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny; Quim Mateu, conservador del Museu Etnològic del Montseny i Joan Carles Codolà, tècnic de Cultura del Consell Comarcal de La Selva. El vessant més cultural es va completar amb un concert de la Coral d’Antics Escolans de Montserrat a l’església parroquial.

Els més petits també van poder conèixer sobre el món medieval de forma divertida amb l'espectacle "El retaule de Sant Predicador", una funció en la que s'expliquen de manera pedagògica molts aspectes de la vida medieval a través d'uns lladres que recorren el mar Mediterrani. Per altra banda, una quarantena de parades d'artesania i alimentació van formar la part comercial de la Fira.

Festa de l'Ajust

Durant el mateix cap de setmana, i amb un caire més festiu, s'han celebrat els actes de la Festa de l'Ajust. Així, es van celebrar actes com la proclamació del pubillatge de Breda durant el període 2017-2019 al Pati de l'Abadia, així com el comiat de l'anterior pubillatge, acompanyats de membres del pubillatge d'arreu de Catalunya; un nou "Holi Festival", que va tornar a omplir de colors la plaça Lluís Companys i que ajudarà als alumnes de sisè de primària de l'Escola Montseny, organitzadors de l'acte, a finançar les seves colònies de final de curs gràcies a la venda de les bosses de pols de colors; el tradicional correfoc d'U97KOU pels carrers de la Vila; una nit de festa al Cercle Bredenc amb el grup "La Loca Histeria" i el DJ Jero Rodríguez; una exhibició del Country Breda, sardanes amb la Cobla Arbucienca i festa infantil amb el duo "Bitxicleta" a la Plaça del Convent i la tradicional Missa Solemne en honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria.