Els tabals tradicionals de correfoc del Vallès s'uneixen per reivindicar-se

Més de 150 percussionistes d'onze grups de foc d'arreu de la comarca es troben aquest dissabte a Caldes de Montbui | els Bocs i Diables de Sant Antoni de Vilamajor seran els representants del Baix Montseny

Els tabals tradicionals, com els del Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell de Terrassa, seran els protagonistes.
Els tabals tradicionals, com els del Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell de Terrassa, seran els protagonistes. | DBA
Redacció
04 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:16h
Els tabals tradicionals de correfoc del Vallès s'uneixen aquest cap de setmana per primera vegada a Caldes de Montbui. Els Tabalers del Vallès, la coordinadora de grups tradicionals de la comarca, reivindicaran i donaran a conèixer el seu so amb una cercavila sense foc aquest dissabte 6 de maig.

L'acte comptarà amb més de 150 percussionistes de dotze grups diferents, en una jornada que té com a objectiu reivindicar i donar a conèixer la tradició catalana pel que fa a la percussió en el món del foc. La marxa començarà a la plaça de la Font del Lleó de Caldes, a les sis de la tarda i acabarà al mateix lloc entre les vuit i les nou del vespre.

El projecte conjunt està impulsat per dotze colles d'estil tradicional d'arreu del Vallès Oriental i del Vallès Occidental i es remunta a principis del 2016. La cooperació entre grups va sorgir amb la idea de col·laborar plegats i conèixer-se millor, aprofitant la proximitat territorial i la coincidència en el tipus d'instrument i percussió en els correfocs. La idea d'organitzar un acte conjunt va sorgir de manera "natural i inevitable" al cap d'uns mesos de reunions i assajos plegats.

A Caldes de Montbui, aquest dissabte, s'hi podran veure nou colles del Vallès Oriental: els Bocs i Diables de Sant Antoni de Vilamajor, els Diables de Granollers, els Diables Encendraires de les Franqueses del Vallès, el Front Diabòlic de la Garriga, els Diables de Cardedeu, els Diables de la Vall del Tenes, el Drac i Diables de Montornès, el Ball de Diables de Bigues i Riells i, és clar, el Ball de Diables de Caldes de Montbui.

Per la seva banda, el Vallès Occidental estarà representat pel Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n'Aurell, de Terrassa i pels Diables de Sabadell. A més, també hi haurà la presència d'una colla convidada: el Ball de Diables d'Alforja (Baix Camp). També formen part de l'entitat els Diables Sentcremats, de Sentmenat, i els Diables de La Roca del Vallès, tot i que no seran en aquesta trobada.

Els Tabalers del Vallès remarquen que el seu és un projecte obert a totes les colles tradicionals de la zona que vulguin implicar-s'hi, i no tanquen les portes a la possibilitat de créixer, malgrat que, de moment, no tenen plans ni objectius més enllà del futur immediat.