Al Baix Montseny s'alcen veus contra l'ocupació d'habitatges

Els propietaris de cases i pisos ocupats es troben impotents i els ajuntaments desbordats per un problema difícil de solucionar

Redacció
13 d'abril del 2017
Actualitzat el 14 d'abril a les 18:58h
Una vista de Sant Celoni
Una vista de Sant Celoni | Jordi Purtí
Sant Celoni pateix des de fa temps el tema de les ocupacions d'habitatges de manera il·legal, de la mateixa manera que aquesta situació s'està donant gairebé arreu. Per aquest motiu cada vegada hi ha més veus que exigeixen solucions a una problemàtica que afecta a nombroses persones però, sobretot, clamen justícia. El problema no és d'una zona concreta ja que les ocupacions il·legals s'extenen per diversos punts del municipi.

Alguns dels veïns afectats per la problemàtica s'han adreçat a NacióBaixMontseny per explicar la seva situació i poder donar a conèixer el que viuen i pel que estan passant "estem desesperats per la impotència que trobem", coincideixen. No volen donar noms i mantenir-se en l'anonimat perquè tenen por de represàlies però lamenten que "malgrat la injustícia de tenir ocupat el nostre pis hem de continuar pagant els nostres impostos mentre altres viuen amb tota la comoditat a casa nostra sense que els haguem donat permís".

Hem posat denúncies però de moment no hem tingut cap resultat positiu "la policia sembla que no hi pot fer res si no és amb una ordre judicial, els ocupants tenen tots els drets i per això no entenem la justícia". I no solament això, afegeixen, "punxen la llum i fins i tot han arribat a arrencar comptadors i han provocat tota mena de problemes. És difícil d'aguantar aquesta situació".

Els interlocutors diuen que si fossin realment gent amb perill d'exclusió social segurament podrien entendre que la llei els empari però estan convençuts que aquest no és el cas i no dubten en relacionar-los en alguns robatoris i intimidacions que hi ha hagut darrerament al municipi. Per tot plegat demanen que es faci tota la pressió possible "perquè els propietaris puguin recuperar els seus pisos i els okupes marxin de Sant Celoni".

Habitatges ocupats a Palau, Vallgorguina...

La problemàtica és extesa per tot Catalunya i al Baix Montseny afecta a més d'un i dos municipis. Un grup de veïns de Santa Maria de Palautordera el passat 30 de març van ser al ple de l'Ajuntament amb la mateixa intenció de demanar solucions a una situació molt similar a la que viuen els veïns de Sant Celoni. Dimarts d'aquesta setmana a l'Ajuntament també hi va haver una reunió informativa amb l'alcalde i la policia local per tal de tractar els problemes relatius a la seguretat dels habitatges al voltant de l'envelat.

A Vallgorguina la llista d'habitatges ocupats és llarga que se sàpiga en el mateix nucli urbà hi ha dues cases ocupades, a la urbanització de Can Puigdemir dues més. A les urbanitzacions de Baronia del Montseny i Canadà Park n'hi ha força més, asseguren fonts municipals. El perfil dels ocupants no és uniforme "n'hi ha de tota mena", expliquen aquestes fonts.

La llista de municipis del Baix Montseny és igualment llarga i gairebé cap se'n salva. Els propietaris es troben impotents i els ajuntaments desbordats per un problema que a ben segur requereix de solucions que han de venir de més amunt.